Η υπουργός και το… λιβάνι

Η υπουργός και το… λιβάνι

  • |

Στα τρία χρόνια και κάτι που είναι υπουργός Πολιτισμού η Λίνα Μενδώνη δεν επιδίωξε να συναντήσει εκπροσώπους του σύγχρονου πολιτισμού – για να μην πω ότι τους απέφυγε κιόλας. Εάν εξαιρέσει κάποιος τους επικεφαλής των κρατικών φορέων τους οποίους τουλάχιστον εύχομαι να συναντά, δεν μπορώ να θυμηθώ τέτοια περίσταση, πλην αυτής που την έφερε να συνοδεύει τον πρωθυπουργό στο Εθνικό Θέατρο για να συνομιλήσουν (κυρίως ο κ. Μητσοτάκης) με τον τότε καλλιτεχνικό διευθυντή και με τους συντελεστές των «Περσών» που ετοίμαζε ο Δημήτρης Λιγνάδης για την Επίδαυρο. Εκτοτε, ακόμα κι όταν η αναγκαστική αεργία λόγω πανδημίας έκανε απελπισμένα τα καλλιτεχνικά σωματεία να της ζητούν ξανά και ξανά επειγόντως ραντεβού, το χρέος αυτό το ανέλαβε ο κ. Γιατρομανωλάκης.

Ναταλί Χατζηαντωνίου

Να όμως που χθες στο Μουσείο της Ακρόπολης με πρωτοβουλία της Ειδικής Κομματικής Οργάνωσης Πολιτισμού της Ν.Δ. και παρουσία του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Π. Μαρινάκη συναντήθηκε με «μέλη της Οργάνωσης» και «εξέχοντες εκπροσώπους του καλλιτεχνικού στερεώματος». Μεταξύ αυτών οι σκηνοθέτες Γ. Σμαραγδής, Μ. Μανουσάκης, Ν. Ζαπατίνας, Μ. Ρετσίλας, Π. Αγγελόπουλος, οι παραγωγοί Γ. Καραγιάννης και Γ. Σγουράκης, η σοπράνο της ΕΛΣ Α. Ματθαιουδάκη, η ηθοποιός Β. Καπτάνη, ο γλύπτης Γ. Ρούσσης, οι σκηνοθέτες Β. Πλατάκης και Τ. Πυργιέρης κ.ά.

Ετσι η υπουργός διαπίστωσε πως «είναι πολύ σημαντικές τέτοιες συναντήσεις, καθώς βρισκόμαστε σε απευθείας επικοινωνία με ανθρώπους που γνωρίζουν τα προβλήματα του χώρου, έχουν γνώση, άποψη και τη διάθεση να συμβάλουν σε πολιτικές μεταρρυθμιστικές (…)», ενώ και ο κ. Μαρινάκης ξεκαθάρισε πως «στόχος της συνάντησης είναι να ακούσουμε εσάς και όσους εκπροσωπείτε και αυτό κάνουμε και εμείς αλλά και η υπουργός σε κάθε της παρουσία».

Η αλήθεια είναι βέβαια άλλη. Οτι η υπουργός σε κάθε της παρουσία αποφεύγει τους περισσότερους «σημαντικούς καλλιτέχνες» όπως ο διάολος το λιβάνι. Ομως πράγματι είναι σημαντικές τέτοιες συναντήσεις και κυρίως όταν δεν επιδιώκουν την επίδειξη κομματικής ταυτότητας. Υποχρέωση ενός υπουργού Πολιτισμού είναι να ακούει όλο το καλλιτεχνικό φάσμα οριζοντίως. Το τι θα πουν «οι ημέτεροι» μάλλον δεν καταχωρίζεται στις επικοινωνιακές επιτυχίες ενός υπουργού, ούτε στην πλουραλιστική του ενημέρωση.

https://www.efsyn.gr/

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.