Εσείς φάγατε μπακαλιάρο χτες;

Εσείς φάγατε μπακαλιάρο χτες;

  • |

Δεν μπορώ να καταλάβω πότε, πώς και γιατί επικράτησε η συνήθεια (που πάει να γίνει έθιμο) να μαγειρεύουμε μπακαλιάρο και σκορδαλιά στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Ρώτησα φίλους και γνωστούς, κανείς δεν ήξερε να απαντήσει. Μήπως αυτό ήταν το αγαπημένο φαγητό της «τραγουδίστριας της νίκης», της Σοφίας Βέμπο; Μήπως το έτρωγε κάθε φορά πριν τραγουδήσει «Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του» και τότε από τα θεϊκά χείλη της ξεχυνόταν η αύρα του σκόρδου; Μήπως ο Ιωάννης Μεταξάς έφαγε μπακαλιάρο με σκορδαλιά αφού πρώτα είπε το «όχι»;

Μαριάννα Τζιαντζή

Όμως αφού το «όχι» το είπε ο λαός, ίσως τα φανταράκια να έβαζαν τη μαμά ή τη σύζυγό τους να τους μαγειρέψει αυτό το πιάτο πριν πάνε στο μέτωπο. Τουλάχιστον να φύγουν από τα σπίτια τους ή απ’ αυτόν τον κόσμο χορτασμένοι.

Τις τελευταίες μέρες, ο παστός μπακαλιάρος είχε στα σούπερ μάρκετ και τα συνοικιακά μπακάλικα την τιμητική του. Ντάνες με μπακαλιάρο σε πρώτο πλάνο. Προσφορές, συνταγές. Και να είχες ξεχάσει ότι στις 28 Οκτωβρίου ΠΡΕΠΕΙ να μαγειρέψεις μπακαλιάρο-σκορδαλιά, από εκατό μεριές σου το υπενθύμιζαν. Παντού η τσίκνα από το τηγανητό ψάρι και η μυρωδιά του σκόρδου πηγαίνει πακέτο με τον σημαιοστολισμό, την κατάθεση στεφάνων, τις ξύλινες δηλώσεις των πολιτικών και τις αστυνομικο-στρατιωτικές παρελάσεις. (Αλήθεια, πότε θα αρχίσει να συμμετέχει στις παρελάσεις και η Πανεπιστημιακή Αστυνομία;)

Φαίνεται ότι κάθε επέτειος, όπως και κάθε μεγάλη θρησκευτική εορτή, θέλει το έδεσμά της. Όμως αυτό που εντυπωσιάζει στην περίπτωση του οκτωβριανού μπακαλιάρου είναι η ταχύτητα διάδοσης αυτής της συνήθειας αλλά και το γεωγραφικό της εύρος, αφού τη συναντάμε σε όλη την Ελλάδα, σε ταβέρνες και μεζεδοπωλεία. Πάντως, ο κάποτε ξακουστός ρωσικός υγράλατος μπακαλιάρος, όπως και η ρωσική βότκα, έχει πέσει θύμα των γνωστών κυρώσεων κι έτσι στην αγορά βρίσκουμε μόνο τα αδελφάκια του της Ισλανδίας ή της Νορβηγίας.

Μarder, Rafale, το οπλοστάσιό μας διευρύνεται, όπως διευρύνονται και οι διατροφικές συνήθειές μας. Με τη διαφορά ότι ο μπακαλιάρος και η σκορδαλιά δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν, ενώ ο χορός του πολέμου, στον οποίο περήφανα μάς σέρνει η κυβέρνηση, δεν ξέρουμε σε ποιον γκρεμό μάς οδηγεί.

efsyn.gr