Αγαπημένο (τους) Δημόσιο

Αγαπημένο (τους) Δημόσιο

  • |

Eχει γίνει αρκετές φορές συζήτηση για τον κρατικοδίαιτο καπιταλισμό. Εκείνον που στηρίζεται στις επιχορηγήσεις του «επάρατου» Δημοσίου και όχι τόσο στις ίδιες δυνάμεις για να παράξει πλούτο. Εκείνον που ζητάει κι άλλα, χωρίς να επιστρέφει στην κοινωνία τίποτα, ή απλώς ψίχουλα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι τράπεζες που διασώθηκαν με δημόσιο χρήμα και, από πέρυσι ειδικά, οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας.

Κορίνα Βασιλοπούλου

Τα θυμήθηκα όλα αυτά με αφορμή ένα άρθρο που διάβασα χθες στην ισπανική ιστοσελίδα El Diario, σύμφωνα με το οποίο οι κρατικές επιδοτήσεις στα ιδιωτικά σχολεία έχουν αυξηθεί κατά 22% μέσα στην τελευταία δεκαετία. Να διευκρινίσουμε ότι στο ισπανικό σύστημα, εκτός από τα αμιγώς δημόσια και τα αμιγώς ιδιωτικά σχολεία, υπάρχουν και τα «υβριδικά» τα οποία χρηματοδοτούνται κατά κύριο λόγο από τους ιδιώτες και κατά ένα μικρότερο μέρος από το Δημόσιο και σε αυτά αναφερόταν το ρεπορτάζ.

Η αύξηση αυτή στην επιχορήγησή τους έχει σημειωθεί μολονότι ο αριθμός των μαθητών τους έχει παραμείνει ο ίδιος, επισημαίνει η ισπανική ιστοσελίδα. Οπως κι ότι μολονότι είναι υποχρεωμένα να δέχονται συγκεκριμένο ποσοστό παιδιών από φτωχότερα στρώματα ή από οικογένειες μεταναστών, τα περισσότερα δεν τηρούν αυτήν τη δέσμευση και δεν υπόκεινται σε καμία κύρωση εκ μέρους του κράτους.

Ευδοκιμεί και αλλού, λοιπόν, το είδος του κυνικού κρατικοδίαιτου καπιταλιστή που ξεσπαθώνει κατά του Δημοσίου, αλλά ταυτόχρονα είναι ο πρώτος που σπεύδει αν όχι να το ξεζουμίσει, σίγουρα να επωφεληθεί των υπηρεσιών του. Μέρες που είναι, με αφορμή το κατάπτυστο νομοσχέδιο για την υγεία που προωθεί η κυβέρνηση, θυμήθηκα που πριν από μερικά χρόνια είχα συναντήσει στο οδοντιατρείο του ΕΔΟΕΑΠ (το ταμείο υγείας των δημοσιογράφων) «συνάδελφο» από μεγάλο ιδιωτικό κανάλι που βρίζει νυχθημερόν το Δημόσιο και εξυμνεί τον ιδιωτικό τομέα. Ο συγκεκριμένος κύριος είχε πάει με το παιδί του εκεί, στο ταπεινό δημόσιο ταμείο, ενώ ο παχυλός μισθός του σίγουρα θα του επέτρεπε να κλείσει ραντεβού στα ακριβότερα οδοντιατρεία των Αθηνών. Ηθικόν δίδαγμα: καλό Δημόσιο είναι αυτό που εξυπηρετεί μόνο την πάρτη μας. Οι υπόλοιποι, ας ψοφήσουν ησύχως.

efsyn.gr