Μισογυνισμός

Μισογυνισμός

  • |

Χαμένες ανάμεσα στις αναρίθμητες τηλεοπτικές ώρες κατανάλωσης του κιτσάτου ελληνικού The Crown τις τελευταίες μέρες βρέθηκαν δύο ειδήσεις φαινομενικά -ίσως και ουσιαστικά- άσχετες μεταξύ τους. Για κάποιον λόγο συνειρμικά μού ήρθε η μια δίπλα στην άλλη.

Κώστας Ζαφειρόπουλος

Πρώτη: Τη Δευτέρα το βράδυ πολλές δεκάδες νεαρών -κυρίως αγοριών- μαζεύτηκαν στο Σύνταγμα και έκαναν πορεία για το είδωλό τους, έναν παγκοσμίου φήμης influencer, μισογύνη, ψεκασμένο και αντιεμβολιαστή, υποστηρικτή του βιασμού των γυναικών, τον Αντριου Τέιτ. Πρώην κικμπόξερ και ζάπλουτος πλέον, έχει συλληφθεί στο Βουκουρέστι και κατηγορείται για βιασμό, λαθραία διακίνηση ανθρώπων και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. «Free Top G» (από το top gangster) φώναζαν οι νεαροί στην Ερμού. Για έναν άνθρωπο που έχει πει πως οι γυναίκες που βιάζονται είναι εν μέρει υπεύθυνες για τον βιασμό τους και πως ανήκουν σε άνδρες. «Αν έρθει μια κοπέλα και σε ρωτήσει γιατί την απάτησες, τότε μπαμ, τη μαχαιρώνεις, μπουμ, της χτυπάς το κεφάλι και την αρπάζεις από τον λαιμό» ακούγεται να λέει ο ίδιος σε βίντεο.

H δεύτερη είδηση ήρθε την ίδια μέρα από το δικαστικό ρεπορτάζ και είχε τίτλο -που αναπαρήχθη αυτούσιος σε πολλά ΜΜΕ- «Αρειος Πάγος: Η άπιστη σύζυγος δικαιούται μικρότερη διατροφή». «Ζητούσε 1.500 ευρώ μηνιαίως, αλλά το ανώτατο δικαστήριο της επιδίκασε μόνο 100 ευρώ – “Μέτρησαν” τα εξωσυζυγικά της παραστρατήματα». Πρώτη παρατήρηση: Η άπιστη σύζυγος πάντα, ποτέ ο άπιστος σύζυγος. Λες και έχει καμιά σημασία. Τι κι αν η «μοιχεία» καταργήθηκε και αποσυνδέθηκε από το διαζύγιο το 1982;

Αν και η υπόθεση νομικά είναι πιο περίπλοκη και θα έχει δικαστική συνέχεια προσεχώς, στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται: «Εκείνος από τους συζύγους που για εύλογη (!) αιτία στο πρόσωπό του διακόπηκε η έγγαμη συμβίωση δικαιούται από τον άλλο, ανεξαρτήτως του εάν ο ένας είναι εύπορος και ο άλλος άπορος, διατροφή σε χρήμα, που προκαταβάλλεται μηνιαίως και υποκαθιστά τη συνεισφορά του υπόχρεου υπό συνθήκες οικογενειακής ζωής». H πατριαρχία έχει πολλά ταξικά πρόσωπα.

efsyn.gr