Σημειώσεις από το πουθενά

Σημειώσεις από το πουθενά

  • |

1. Διαβάζουμε ότι βιβλία της Αγκάθα Κρίστι «αναμορφώνονται», προκειμένου να αφαιρεθούν προσβλητικές αναφορές στο φύλο και στη φυλή που εμφανίζονται στις σελίδες τους (κάτι ανάλογο είχε γίνει και σε βιβλία του Ρόναλντ Νταλί και Ιαν Φλέμινγκ). Αν δεν ήταν εξωφρενικό, θα ήταν φάρσα. Σκοτεινή φάρσα. Προτείνουμε στους τιμητές της πολιτικής ορθότητας να επεκτείνουν την «παρέμβασή» τους (ολοκληρωτικής πνοής) και σε κείμενα πιο οικουμενικά και ριζωματικά και στις λεγόμενες μεγάλες αφηγήσεις (Βίβλος, Ιλιάδα, αρχαίες τραγωδίες, Σέξπιρ κτλ.). Εκεί κι αν υπάρχουν σημεία που θα ενοχλούν τις άτεγκτες συντεταγμένες τους περί πολιτικών, σεξουαλικών, γαστρονομικών ή αστρολογικών ταυτοτήτων. Να εξαφανιστεί οτιδήποτε αντανακλά το ήθος της εποχής του συγγραφέα. Προκρούστεια. Να γίνουν όλα ένα περίκλειστο παρόν. Φοβικό. Αποστειρωμένο. Αλλά «δικαιωμένο». Κουρδισμένο στις απόλυτες απόψεις τους.

Μισέλ Φάις

2. Νισάφι με τις παγκόσμιες ημέρες σημαντικών, ασήμαντων, κερδοφόρων ή άδολων αφορμών. Αφήστε τις μέρες λιγάκι στην ησυχία τους. Εχουν τόσα προβλήματα καθημερινώς να διαχειριστούν.

3. Επιλέγουμε να είμαστε αισιόδοξοι χωρίς λόγο, γιατί, αν περιμένουμε τον λόγο, θα μας καταπιεί η απαισιοδοξία με ή χωρίς λόγο.

4. Οταν γερνάς, παλιώνεις σαν το καλό κρασί ή σαν το κακό όξος; Για να δούμε πού θα μας κατατάξει η ατομική ή συλλογική γεύση.

5. Υπάρχουν άνθρωποι που ημερεύουν το σκοτάδι μας και φωτίζουν την περίπλοκη καθημερινότητά μας. Το δεσπόζον: ό,τι κάνουν το κάνουν απλά, καθαρά, χωρίς προσδοκία ανταπόδοσης. Αυτό είναι το νόημα της ζωής, η αυταξία της.

6. Οταν ακούω: «αυτή/ος τα λέει έξω από τα δόντια», κρατιέμαι σε απόσταση (για να καλυφθώ από τα σάλια, τα δόντια, τα λεγόμενα).

7. Ο πόνος σε εξανθρωπίζει ή σε αποκτηνώνει -μέση οδός δεν υπάρχει.

.efsyn.gr

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.