Σουλτάν μερεμέτ

Σουλτάν μερεμέτ

  • |

Στις γειτονιές Μικρασιατών προσφύγων που μεγαλώσαμε, σουλτάν μερεμέτ λέγανε, οι μεγάλοι, οι πατεράδες και παππούδες (μανάδες και γιαγιάδες δεν τους έπεφτε λόγος σ’ αυτά), τον γερό ξυλοδαρμό, αυτόν -υποθέτω- που μόνο σουλτάνος μπορούσε να διατάξει. Θυμάμαι χαρακτηριστικά, αν κάναμε καμία σκανταλιά, την… εξώδικη παρακίνηση του γείτονα, στον πατέρα ή τη μητέρα: «Δώσ’ του ένα σουλτάν μερεμέτ εκεί πέρα, να γίνει άνθρωπος!..» [μερεμέτ(ι), επισκευή, διόρθωση, στρώσιμο].

Πέτρος Μανταίος

Τώρα που μας ήρθαν τα πρώτα χαμπάρια από τον πρώτο γύρο (ντονέρ!) των εκλογών στην Τουρκία, που δείχνουν τον και «σουλτάνο» επονομαζόμενο (αλλά και με φιλοδοξίες σουλτάνου, ακραιφνείς!) Ερντογάν σε απόσταση αναπνοής από μία ακόμα (ούτε θυμάμαι αριθμό…) νίκη, δεν ξέρω ποιος σε ποιον έριξε σουλτάν μερεμέτ. Σίγουρα πάντως, θέλοντας και μη, το έφαγε ο τουρκικός λαός, ό,τι και αν και με όσα τσαλίμια ψήφισε. Αν μάλιστα, κατά πρώτες ενδείξεις, οι Τούρκοι ψηφοφόροι έσπασαν και ρεκόρ προσέλευσης, τότε το σουλτάν μερεμέτ το χρειαζόμαστε όλοι εμείς οι «περί διαγραμμάτου» με τις… βαθυστόχαστες αναλύσεις και τις εξ αυτών… βέβαιες προβλέψεις.

Κυρίως όμως το χρειάζονται τα «μεγάλα κεφάλια» (χωρίς μυαλό) της Δύσης, που ποντάρανε στη και σιγοντάρανε τη Συμμαχία και τον Κιλιτσντάρογλου και στείλανε ασκέρια τους Τούρκους ψηφοφόρους στις κάλπες του Ερντογάν. Αφού το ξέρει και η κουτσή… Φατμέ, πως όταν οι ξένοι βαράνε τον ηγέτη σου, τότε σε πιάνει το πατριωτικό σου και κάνεις τον ηγέτη, από κιοπέκ (σκυλί), αδελφό (καρντάση). Μυαλό δεν έχουν. Συμφέροντα (νομίζουν πως) έχουν. Μπουνταλάδες!

Ούτε καταλάβανε ποτέ -ούτε και θα καταλάβουν- και αυτοί και πολλοί άλλοι, ότι το 2016, το πραξικόπημα δεν το επιχείρησαν Τούρκοι αξιωματικοί, το έκανε ο Ερντογάν δια ανοήτων αξιωματικών, 10 το βράδυ, αν το θυμόμαστε. Φρόντισε δε να λείπει από την Αγκυρα ο μετέπειτα «σουλτάνος», ώστε να εισέλθει… ελευθερωτής. Τώρα θα πάει και για εγγυητής του δημοκρατικού πολιτεύματος…

efsyn.gr

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.