Μεζεδοπωλείο η ΕΡΤ

Μεζεδοπωλείο η ΕΡΤ

  • |

Κάθε τηλεοπτική εκπομπή έχει τη φυσιογνωμία της. Τον χαρακτήρα της. Όπως και τα πορτρέτα των ανθρώπων, που ανάλογα με τη δεξιοτεχνία του καλλιτέχνη απεικονίζουν την ατμόσφαιρα μιας εποχής. Αυτές είναι οι καλλιτεχνικές πινελιές. Τι γίνεται, όμως, με τις τηλεοπτικές πινελιές της ΕΡΤ; Αυτές τι απεικονίζουν; 

Σε πολλές θα ταίριαζε η επιγραφή «Μεζεδοπωλείο η ΕΡΤ». Αποσαρθρωμένη όπως είναι η θεματολογία, υπάρχουν κάποιες ρωγμές που τις καλύπτουν με συνταγές. «Πρωίαν Σε Είδον», «Στούντιο 4», «Γεύσεις από Ελλάδα», «ΠΟΠ Μαγειρική» κ.α. Ξεκινάνε με ρεπορτάζ, με καλεσμένους, συνεχίζουν με διάφορα θέματα, ασύνδετα μεταξύ τους, που φαίνεται η αγωνία να καλυφθεί ο χρόνος και προσπαθώντας να τέρψουν τον τηλεθεατή, καταλήγουν σε μαγειρική. Μαγειρεύουν επί τόπου, τρώνε οι ίδιοι, οι καλεσμένοι, δίνουν πακέτα και για το σπίτι.

Πώς δικαιολογούνται αυτά τα ποσά στα κοστολόγια της παραγωγής; Ποιος τα πληρώνει; Οι περισσότερες εκπομπές είναι μικτές. Δηλαδή, η ΕΡΤ παρέχει όλα τα τεχνικά μέσα (στούντιο, κάμερες, μοντάζ, υπαλλήλους κλπ) και εκταμιεύει χρήματα πληρώνοντας τεράστια ποσά στις ιδιωτικές εταιρείες, που ορισμένες φορές μάλιστα, ανήκουν στους παρουσιαστές των εκπομπών. Κι ενώ ο κόσμος προμηθεύεται τρόφιμα με δελτία, ψάχνει προσφορές, το λάδι κοστίζει όσο το κρέας, η ΕΡΤ μοιράζει φαγητά. Μήπως θα ήταν προτιμότερο να οργανώνει συσσίτια για τους άπορους που ακόμα κι αυτοί πληρώνουν την ΕΡΤ απ’ το υστέρημά τους;

Ξεχωρίζουν, βέβαια, ως κορωνίδες οι εκπομπές «Μουσικό Κουτί», «365 Στιγμές», «Μαγικό των Ανθρώπων», «Κυριακή στο Χωριό». Για τις υπόλοιπες «ο Θεός να σε φυλάει»! Προσπαθούν φιλότιμα ελάχιστες πρωινές ενημερωτικές που όμως ενώ όλα τρέχουν με ασύλληπτη ταχύτητα, ακόμα και σ’ αυτές, μερικές φορές χάνεται ο ήχος, η σύνδεση εικόνας ή προκύπτουν άλλα προβλήματα.

Παρακολουθώ κάπου κάπου εκπομπές από το αρχείο σε επανάληψη, όπως του Φρέντυ Γερμανού, της Μαλβίνας Κάραλη, το «Καλλιτεχνικό Καφενείο» με τους Μίμη Πλέσσα, Βασίλη Τσιβιλίκα και Κώστα Φέρρη. Διαπιστώνεις πόσο προετοιμασμένοι ήταν, πόσο είχαν μελετήσει το θέμα τους. Εκπομπές με ξεκάθαρο χαρακτήρα. Με ψίχουλα έκαναν αριστουργήματα! Τι εποχές! Τι ονόματα!

2024. Τι φαγοπότια! Τι μεζεδοπωλεία! Τι κατάντια!

https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/418702_mezedopoleio-i-ert