«Το περιπολικό δεν είναι ταξί»

«Το περιπολικό δεν είναι ταξί»

  • |

«Το περιπολικό δεν είναι ταξί» είναι μια από τις φράσεις που θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη μας για πολλά χρόνια.

Όσο περισσότερες πτυχές της υπόθεσης της γυναικοκτονίας στους Αγίους Αναργύρους αποκαλύπτονται, τόσο περισσότερο αποκαλύπτεται και η εγκληματική στάση της αστυνομίας σε ακόμα μια υπόθεση.

Τη νύχτα της 1ης Απριλίου, η 28χρονη Κυριακή πήγε στο αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων να καταγγείλει ότι ο πρώην σύντροφός της κινείται απειλητικά έξω από το σπίτι της και ότι φοβάται για τη σωματική της ακεραιότητα. Στη συνέχεια ζήτησε από τους αστυνομικούς περιπολικό για να τη συνοδεύσει, προκειμένου να επιστρέψει στο σπίτι της ασφαλής. Οι αστυνομικοί της απάντησαν ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο όχημα και ότι αν ήθελε περιπολικό έπρεπε να καλέσει την άμεση δράση.

Την ώρα που η καταγγέλλουσα έκανε το σχετικό τηλεφώνημα έξω από το αστυνομικό τμήμα, ο πρώην σύντροφος της, τον οποίο μάλιστα είχε καταγγείλει ξανά στο παρελθόν για βιασμό και βίαιες επιθέσεις, την πλησίασε και τη μαχαίρωσε μέχρι θανάτου. Λίγα δευτερόλεπτα πριν, ο εκφωνητής του κέντρου της Άμεσης Δράσης της είχε πει ότι το περιπολικό «δεν είναι ταξί» και ότι αν φοβάται μπορούσε να στείλει το όχημα στο σπίτι της. Η κοπέλα δολοφονήθηκε την ώρα που ο αστυνομικός υπάλληλος κατέγραφε μηχανικά τα στοιχεία της υπόθεσης.

Δυο μέρες μετά το έγκλημα στους Αγίους Αναργύρους μια ακόμη γυναίκα κατήγγειλε ότι πριν δυο χρόνια πήγε στο ίδιο αστυνομικό τμήμα «μαυρισμένη στο ξύλο» για να καταγγείλει τον κακοποιητή της και την έδιωξαν. Οι καταγγελίες για το ΑΤ Αναργύρων, αλλά και για άλλα αστυνομικά τμήματα συνεχίζονται.

Εγκληματική αδράνεια
Παρόμοιες καταστάσεις έχουμε ξαναζήσει και στο παρελθόν: στην περίπτωση της γυναικοκτονίας στη Μακρινίτσα το 2021, η αστυνομία δεν έφτασε έγκαιρα για να προλάβει το έγκλημα, γιατί υποτίθεται ότι το περιπολικό δεν μπορούσε να προσπεράσει ένα φορτηγό που βρισκόταν μπροστά του στη διαδρομή. Το 2022 στη Ζάκυνθο, μια γυναίκα πήγε στο αστυνομικό τμήμα να ζητήσει βοήθεια, οι αστυνομικοί την έδιωξαν και λίγες ώρες αργότερα δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της.

Οι εκ των υστέρων απομακρύνσεις από τις θέσεις τους των αστυνομικών που εμπλέκονται στην υπόθεση και οι δηλώσεις του Χρυσοχοΐδη ότι είναι δήθεν «συντετριμμένος» δεν μπορούν να κρύψουν ότι η αστυνομία δεν έχει καμία διάθεση να αντιμετωπίσει τα περιστατικά έμφυλης βίας.

Αστυνομία υπάρχει μόνο για να χτυπάει τα κινήματα
Η αστυνομία είναι ίσως ο μόνος τομέας του δημοσίου που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα έλλειψης προσωπικού, οχημάτων, εξοπλισμού, κλπ. Αντίθετα, οι συνεχείς προσλήψεις είναι προκλητικές αν συγκριθούν με τομείς όπως η υγεία, η παιδεία, η πυρόσβεση, οι δομές φροντίδας παιδιών, ηλικιωμένων κλπ, που έχουν εγκαταλειφθεί σε εγκληματική υποστελέχωση.

Όταν πρόκειται για κινητοποιήσεις, διαμαρτυρίες, διεκδικήσεις, δεν υπάρχει καμία δυσκολία να βρεθούν οι αστυνομικές δυνάμεις που απαιτούνται για να τις καταστείλουν, ούτε βέβαια τους λείπουν οχήματα και εξοπλισμός… Και βέβαια την ώρα που υπάρχουν αρκετοί αστυνομικοί για να χτυπάνε και να ψεκάζουν φοιτητές και φοιτήτριες, για να εισβάλλουν σε κατειλημμένες σχολές, για να προστατεύουν τις κυβερνητικές πολιτικές, δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες δομές φιλοξενίας για κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, νομική στήριξη. Ούτε καν ένα περιπολικό να εξασφαλίσει ότι δεν θα πεθάνει μια γυναίκα στην πόρτα του αστυνομικού τμήματος…

 

https://xekinima.org/to-peripoliko-den-einai-taxi/

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.