Ο Τραμπ, ο Αυτιάς και η κολυμπήθρα…

Ο Τραμπ, ο Αυτιάς και η κολυμπήθρα…

  • |

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει ότι «έχει επιλεγεί από το Θεό για να κυβερνήσει τις ΗΠΑ» (όχι δεν είπε ότι όταν βαπτίσθηκε «στο νερό (κολυμβήθρας) σχηματίστηκε ένας σταυρός από το λάδι»). Γενικά, η σύνδεση θρησκείας και συγκεκριμένα του χριστιανισμού με την πολιτική χρονολογείται από τη σύσταση του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ (δες και το βιβλίο Homo Americanus, 2008).

Γιώργος X. Παπασωτηρίου

Σήμερα, όμως, έχουμε αλλαγή πεδίου καθώς ο πρώην πρόεδρος και νυν υποψήφιος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν αποκαλεί απλά τον εαυτό του «μεσσία», αλλά έχει υιοθετήσεις πλήρως το κίνημα του λεγόμενου «χριστιανικού εθνικισμού» και του δόγματος των «Επτά Βουνών», που πιστεύεται ότι προήλθε από ένα μήνυμα του… Θεού σε μια τριάδα ευαγγελιστών το 1975 και ζητάει από τους χριστιανούς της Αμερικής να επιδιώξουν να κυριαρχήσουν στα επτά «βουνά» της σύγχρονης κοινωνίας: θρησκεία, εκπαίδευση, οικογένεια, μέσα ενημέρωσης, ψυχαγωγία, επιχειρήσεις και κυβέρνηση. (σ.σ Στην Ελλάδα αντίστοιχη εντολή για να υπερασπιστεί «πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια» έχει αναλάβει ο… Γιώργος Αυτιάς!)

Η έννοια του χριστιανικού εθνικισμού —η πεποίθηση ότι η κοσμική κυβέρνηση θα πρέπει να ευνοήσει τον Χριστιανισμό ή ακόμη και να αντικατασταθεί από αυτόν— υπήρχε πολύ πριν από την άνοδο του Τραμπ στην εξουσία. Ωστόσο, η υιοθέτηση του κινήματος και η αυξανόμενη χρήση της χριστιανικής εθνικιστικής ρητορικής από τον πρώην πρόεδρο είναι κάτι εντελώς νέο. Μάλιστα, το νέο κίνημα οργανώνεται ως ένα είδος στρατού, ο «Στρατός του Θεού», που είναι έτοιμος για αποστολή υπό τον στρατηγό Τραμπ. Ήδη οι «σταυροφόροι»  του στρατού αυτού στρατοπέδευσαν στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού προκειμένου να σταματήσουν την είσοδο των μεταναστών στη χώρα (κάτι ανάλογο συνέβη σε μας στον Έβρο). Σκηνές με σημαίες Τραμπ, πανό με θρησκευτικά συνθήματα, τελετές, προσευχές, βαπτίσεις, μουσική γκόσπελ και εκατοντάδες σημαίες υπάρχουν παντού στο στρατόπεδο.

Δεν είναι τυχαίο ότι η βίαιη εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου και η εισβολή στο Καπιτώλιο, είχε προετοιμαστεί με τη ρητορική και τα σύμβολα του χριστιανικού εθνικισμού. Θυμίζουμε ότι ο Τραμπ είχε εμφανιστεί με τη Βίβλο ανά χείρας εκείνες τις ημέρες. Αυτά τα εξτρεμιστικά στοιχεία έχουν διογκωθεί τα τελευταία τρία χρόνια. Τον Ιανουάριο, ο Τραμπ ανέβασε ένα βίντεο στην πλατφόρμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Truth που αναφέρει ότι «ο Θεός μας έδωσε τον Τραμπ». Δημοσίευσε επίσης θρησκευτικές εικόνες του εαυτού του στο Truth Social, συμπεριλαμβανομένης της αναδημοσίευσης ενός σκίτσου που τον απεικονίζει ως Ιησού στην αίθουσα του δικαστηρίου τον περασμένο Οκτώβριο. Οι προεκλογικές συγκεντρώσεις του δε, παραπέμπουν σε λειτουργία εκκλησία, όπου παίζεται λατρευτική μουσική και γίνονται συλλογικές προσευχές από το πλήθος.

Πολλοί έχουν την αίσθηση της ίδρυσης μιας νέας θρησκείας μέσα από την εκκλησία MAGA, που έχει ως κύριο σκοπό να κατευθύνει το ποίμνιο όχι στο παραδοσιακό χριστιανικό δόγμα, αλλά στον ίδιο τον Τραμπ ως το μόνο άτομο που μπορεί να «σώσει» τον Χριστιανισμό και την Αμερική.

Αυτό που κάνει ο Τραμπ ξεπερνά κατά πολύ τον ευαγγελικό προτεσταντισμό των πρώην προέδρων ή τις δημόσιες δηλώσεις για την πίστη, λένε οι ειδικοί. Ξεπερνά ακόμη και τις εκστρατείες διάσημων τηλεευαγγελιστών, των οποίων ο στόχος ήταν να προσηλυτίζουν νέους πιστούς.

Η Erika D. Gault, αναπληρώτρια καθηγήτρια Africana Studies στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα που μελετά τη θρησκευτική ιστορία, θεωρεί ότι ο Τραμπ ενισχύοντας τη χριστιανική εθνικιστική ρητορική, δανείζεται από τη θρησκεία για να διαμορφώσει τον προσωπικό του μύθο.

Γι’ αυτό «Δεν μπορούμε απλώς να γελάμε πια με αυτούς τους ανθρώπους και να τους αντιμετωπίζουμε ως παράπλευρο σόου», είπε ο Bradley Onishi, επίκουρος καθηγητής θρησκείας στο Skidmore College. «Νομίζω ότι πρέπει να ανησυχούμε πολύ. Η ιστορία μας έχει ήδη δείξει ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση».

Η Γουίτνεϊ Φίλιπς, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Όρεγκον και συν-συγγραφέας του βιβλίου «The Shadow Gospel», προειδοποίησε ότι ορισμένοι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται ως χριστιανοί εθνικιστές, θα πρέπει κανονικά να αποκαλούνται «δαιμονολόγοι». Αυτή η φατρία της ακροδεξιάς που θεωρεί τους φιλελεύθερους δαιμονικούς, αντιπροσωπεύει ένα ριζοσπαστικό και επικίνδυνο κίνημα που δεν θα έπρεπε να χαρακτηριστεί πραγματικά χριστιανικό, λέει η Phillips. «Ένας πραγματικός λευκός χριστιανός εθνικιστής θέλει η χώρα να τηρεί τη βιβλική αρχή – θέλει ο νόμος να βασίζεται στη Βίβλο, όμως ένας δαιμονολόγος θέλει απλώς να καταστρέψει τους φιλελεύθερους» καταλήγει.

Μια δημοσκόπηση που κυκλοφόρησε στα τέλη Φεβρουαρίου από το ανεξάρτητο Ινστιτούτο Δημόσιας Θρησκείας Ερευνών βρήκε ότι τα δύο τρίτα των Αμερικανών απορρίπτουν ή είναι δύσπιστοι για τον χριστιανικό εθνικισμό. Σε πιο φιλελεύθερες πολιτείες όπως η Καλιφόρνια και η Νέα Υόρκη, το ποσοστό απόρριψης ήταν ακόμη υψηλότερο. Αλλά η δημοσκόπηση δείχνει ότι σε βαθιά συντηρητικές Πολιτείες, ο χριστιανικός εθνικισμός δεν θεωρείται πλέον περιθωριακό κίνημα. Σε πέντε Πολιτείες, τουλάχιστον το 45% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι οπαδοί ή υποστηρικτές του χριστιανικού εθνικισμού: Βόρεια Ντακότα (50%), Μισισιπή (50%), Αλαμπάμα (47%), Δυτική Βιρτζίνια (47%) και Λουιζιάνα (46%).

Ο D. Buckley και άλλοι ερευνητές δηλώνουν πως σύμφωνα με έρευνα οι χριστιανοί εθνικιστές είναι πιο πιθανό να πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας και είναι πολύ πιο πιθανό να πιστεύουν ότι η χρήση βίας για πολιτικά μέσα είναι αποδεκτή. Ο Buckley και άλλοι ανησυχούν όχι μόνο για το ενδεχόμενο βίας, ταραχών και πιθανών τρομοκρατικών ενεργειών εάν ο Τραμπ χάσει τον Νοέμβριο, αλλά και για το μέλλον της δημοκρατίας εάν κερδίσει…

Πληροφορίες από https://eu.usatoday.com/story/news/investigations/2024/03/07/trump-christian-nationalism-extremist-threat/72869355007/

http://artinews.gr/%CE%BF-%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%BC%CF%80-%CE%BF-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%AC%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%AE%CE%B8%CF%81%CE%B1.html

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.