Προς Γοργοπόταμο, με στάση στην Βάρκιζα

Προς Γοργοπόταμο, με στάση στην Βάρκιζα

  • |

Από τον Χάρη Ζάβαλο

Στο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τα πολλά φαιδρά που ακούστηκαν περί κοινωνικής δικαιοσύνης, δημοκρατίας και δίκαιης ανάπτυξης, αίσθηση προκάλεσε ο χαιρετισμός του αρχηγού του συγκυβερνώντος κόμματος των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου. Ανεβαίνοντας στο βήμα αποκάλεσε τους παρευρισκόμενους «συντρόφισσες και σύντροφοι». Και επειδή η γελοιότητα είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο, πρόσθεσε: «Βρεθήκαμε μαζί στον αγώνα απέναντι σε μια ομάδα που είχε αποφασίσει να παραδώσει τη χώρα, βρεθήκαμε μαζί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και μαζί κυβερνάμε, χτίσαμε μαζί ένα νέο Γοργοπόταμο».

O Καμμένος παρομοιάζει τον εαυτό του με τον Ναπολέοντα Ζέρβα, τον Αλέξη Τσίπρα με τον Άρη Βελουχώτη και την παράδοση της χώρας μέσω του 3ου μνημονίου με τον «νέο Γοργοπόταμο».

Στη διγλωσσία και στη δεξιά ρητορεία, ο Καμμένος όντως μπορεί να παρομοιαστεί με τον καιροσκόπο ακροδεξιό στρατηγό του ΕΔΕΣ, Ν. Ζέρβα, τον οποίο μέχρι και οι ίδιοι οι Αμερικάνοι θεωρούσαν «ακραία αντικομμουνιστή», ζητώντας την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Δημοσίας Τάξης. Επί υπουργίας Ζέρβα τριπλασιάσθηκε ο αριθμός των θανατικών ποινών, ενώ μόνο στις 4 Μαρτίου του 1947 εξέδωσε προσωπικές διαταγές για τη σύλληψη και τον εκτοπισμό 550 ατόμων από την περιοχή της Αθήνας ως υπόπτων για συνεργασία με τον Δ.Σ.Ε.

Για τη σύγκριση του Τσίπρα με τον αρχικαπετάνιο του ΕΛΑΣ, Άρη Βελουχιώτη, τι μπορεί να πει κανείς; Εκτός και αν ο αγώνας του Βελουχιώτη στα βουνά της Ελλάδος και η περιβόητη 17ωρη διαπραγμάτευση του Τσίπρα, στο μυαλό του Καμμένου είναι πράξεις ταυτόσημες. Στην τελική, ο ένας υπερασπίστηκε τα ιδανικά του μέχρι τέλους και ο άλλος έβγαλε έρπη.

Η βεβήλωση της κορυφαίας ενέργειας κατά την Αντίσταση, της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου, δεν είναι παρά μόνον μία εκ των πολλών ατιμώσεων από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ.

Αφού προσέβαλε δις το Σκοπευτήριο της Καισαριανής και ατίμασε πολλάκις έννοιες όπως Αριστερά και Ελπίδα, τώρα από στόματος Καμμένου, βεβηλώνει το έπος του Γοργοποτάμου. Στο μυαλό ενός συριζαίου, η συνθηκολόγηση με την Τρόικα και τις δυνάμεις του νεοφιλευθερισμού, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, το κόψιμο των συντάξεων, η πλήρης απορρύθμιση της αγοράς και των εργασιακών σχέσεων, οι πλειστηριασμοί των κατοικιών και ότι άλλο απαιτεί το 3ο μνημόνιο που υπέγραψαν, είναι μια νίκη.

Λένε ότι είναι ένας Γοργοπόταμος ενώ είναι μια χειρότερη Βάρκιζα. Γιατί αυτή τη μάχη δεν την έδωσαν ουσιαστικά ποτέ.

.nostimonimar.gr