Σε 247 χρόνια θα έχει εξοφλήσει η ΝΔ τα δάνεια της…….

Σε 247 χρόνια θα έχει εξοφλήσει η ΝΔ τα δάνεια της…….

  • |
Η Τράπεζα Πειραιώς, κατήγγειλε πρόσφατα τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και προχώρησε σε αγωγές εναντίον τους διεκδικώντας τα δανεικά και αγύριστα. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων, Σ. Φάμελος, με αφορμή την κατάθεση του γενικού διευθυντή της ΝΔ Θ,. Σκορδά, η Τράπεζα Πειραιώς, σε επιστολή της, αναφέρει ότι την 1η Απριλίου του 2016 προχώρησε σε καταγγελία 3 λογαριασμών της ΝΔ, συνολικού ύψους πάνω από 191 εκατ. ευρώ, ενώ στις 4/10/16 προχώρησε σε αγωγή κατά της ΝΔ.
Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, η ίδια τράπεζα κατήγγειλε 3 συμβάσεις του ΠΑΣΟΚ, συνολικού ύψους πάνω από 158 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια (14/10/2016) προχώρησε και σε αγωγή διεκδικώντας τα ποσά αυτά. Ο Σ. Φάμελλος υπενθύμισε και τις αντίστοιχες αγωγές της Αγροτικής Τράπεζας.  Η κινητοποίηση των τραπεζών αποτελεί μία ακόμα απόδειξη ότι η εξεταστική επιτροπή παράγει αποτελέσματα.
Νόμιμα τα δάνεια της ΝΔ, λέει ο Θ. Σκορδάς
«Απολύτως νόμιμα και με τους νόμους που ίσχυαν κάθε φορά ήταν τα δάνεια που έλαβε η ΝΔ. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν παραβιαστεί οι τραπεζικοί κανόνες, ούτε έγινε οτιδήποτε εν κρυπτώ. Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες ήταν ενήμερες για τα δάνειά μας. Κατά κανένα απολύτως τρόπο δεν ασκήθηκαν πιέσεις σε στελέχη των τραπεζών ώστε να αποφασίσουν ή να εισηγηθούν προνομιακά δάνεια», υποστήριξε στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την νομιμότητα των δανειοδοτήσεων κομμάτων και ΜΜΕ από τράπεζες, ο πρώην γενικός διευθυντής της ΝΔ, την περίοδο από τον Ιούλιο 2010 έως τον Ιούνιο 2012, Αθανάσιος Σκορδάς.
Στην αρχική δήλωση που ζήτησε να κάνει, πριν αρχίσει η εξέτασή του η οποία και συνεχίζεται, ο κ. Σκορδάς υποστήριξε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ήταν ενήμερη για όλα τα δάνεια που είχε λάβει το κόμμα της ΝΔ και ότι «σε καμία περίπτωση δεν είχε προκύψει τίποτα από τους δειγματοληπτικούς έλεγχους στους οποίους είχε προχωρήσει, ούτε έκανε ποτέ οποιαδήποτε παρατήρηση μέχρι τότε».
«Σε όλα τα δάνεια είχαν παρασχεθεί όλες οι εγγυήσεις που ζητούσαν οι τράπεζες, ήταν οι ισχυρότερες και αφορούσαν τις εκχωρήσεις των κρατικών επιχορηγήσεων. Είναι μια πρακτική που συναντάται και εκτός Ελλάδος» τόνισε ο κ. Σκορδάς.
Ακόμα, ο πρώην γενικός διευθυντής της ΝΔ υποστήριξε ότι «δεν υπήρχε προνομιακή πολιτική σε ότι αφορά τα επιτόκια, και η κάθε τράπεζα τηρούσε τους ίδιους κανόνες που εφάρμοζε και για τα δάνεια που χορηγούσε σε άλλους τομείς».
Όπως υποστήριξε ο κ. Σκορδάς, τα δάνεια της ΝΔ ήταν απολύτως εξυπηρετούμενα μέχρι το 2012, ενώ απέδωσε το πρόβλημα της μη εξυπηρέτησής τους, στο γεγονός ότι από το 2010 η Αγροτική Τράπεζα είχε αλλάξει την δανειακή σύμβαση τετραπλασιάζοντας τα επιτόκια.
Σε 247 χρόνια η αποπληρωμή τους
Όπως ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπ. Λάππας, ακόμα και αν η ΝΔ έδινε το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης που δικαιούται  (1,7 εκατ. ευρώ), δεν θα μπορούσε να αποπληρώσει τα δάνειά της, που ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ, ούτε σε 132 χρόνια ενώ αν δίνει το 60% της τακτικής χρηματοδότησης, όπως προβλέπει η νομοθεσία, χρειάζονται 247 περίπου χρόνια για να αποπληρώσει τα δάνειά της (!).
Ακόμα και πριν την κρίση και πριν την κατάρρευση των εκλογικών ποσοστών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τα δάνεια που είχαν ήταν κοντά στα 200 εκατ. ευρώ για το καθένα ενώ τα έσοδα της τάξης των 15-20 εκατ. ευρώ για το κάθε κόμμα, δηλαδή ο δανεισμός τους ήταν 10πλάσιος από τα έσοδα. Ως εκ τούτου, η ΤτΕ στο Πόρισμά της διαπιστώνει  ότι το έτος 2010 ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, και η κατάσταση αυτή ήταν γνωστή σε όλες τις τράπεζες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΝΔ από το 2011 δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ! Ο Θ. Σκορδάς ανέφερε ότι μέχρι τη λήξη της θητείας του, το 2012 ήταν απολύτως εξυπηρετούμενα τα δάνεια της ΝΔ και αρκέστηκε να δηλώσει ότι τις εποχές που δίνοντας («απολύτως διαφανώς») τα δάνεια, ήταν γνωστά σε όλους ενώ προκάλεσε αίσθηση η αναφορά του ότι  αν πουλούσε… μπρελόκ, όπως κάνουν τα κόμματα σε άλλες χώρες, δεν θα αναγκαζόταν να πάρει θαλασσοδάνεια!

Εκχώρησε σε τρεις τράπεζες την κρατική χρηματοδότηση

Ο κ. Λάππας αναφέρθηκε στην εκχώρηση, το 2011, της κρατικής χρηματοδότησης, σε τρεις τράπεζες ταυτόχρονα, ενώ, λίγους μήνες νωρίτερα, η ΝΔ είχε δεσμευτεί στην Αγροτική Τράπεζα ότι δεν θα το έπραττε. Επίσης, προχώρησε σε εκχώρηση κρατικών χρηματοδοτήσεων του 2019 και του 2020 προς την ΑΤΕ, ενώ ο ίδιος, νωρίτερα, είχε ισχυριστεί ότι δεν γίνονταν εκχωρήσεις πλέον των τριών ετών.
Ωστόσο, ο Θ. Σκορδάς ισχυρίστηκε ότι η εκχώρηση αυτή είχε να κάνει με την επανεξέταση των δανείων με διαπραγμάτευση με την Τράπεζα, μετά από τον υπερτετραπλασιασμό του επιτοκίου (έφτασε το 8,68%), στον οποίο προχώρησε η τράπεζα, το καλοκαίρι του 2011, μετά τα stress tests της Black Rock και της Price Water House, έτσι ώστε να μπορέσουν να αποπληρωθούν τα ποσά.   Παράλληλα, όπως υποστήριξε ο Θ. Σκορδάς, από το τέλος του 2010 και μετά το Δημόσιο δεν ήταν συνεπές στις ημερομηνίες καταβολής της χρηματοδότησης, με δυσμενείς συνέπειες στα υπόλοιπα των δανείων, ενώ η ίδια η κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μείωσε την κρατική χρηματοδότηση στο μισό.
Η εξεταστική ολοκλήρωσε σχεδόν το μέρος της έρευνας για τα δάνεια των ΜΜΕ(εκκρεμεί η κατάθεση των Γιαννίκου και Κυριακού) και ξεκίνησε την έρευνα για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων.
Ο κ. Σκορδάς δεν είναι εν ενεργεία γενικός διευθυντής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτετυσης, αλλά η σημερινή ηγεσία του κόμματος, επέλαξε αυτόν να καταθέσει, πετώντας το μπαλάκι του δανεισμού στην ηγεσία Σαμαρά.  Ο κ. Σκορδάς, με απόφαση του τότε προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ορίστηκε Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούλιο του 2010. Στις 21 Ιουνίου 2012, ανακοινώθηκε η συμμετοχή του στην κυβέρνηση Σαμαρά ως Υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, αρμόδιος για θέματα ανάπτυξης – ανταγωνιστικότητας – βιομηχανίας – εμπορίου.
Οσον αφορά το έργο της Επιτροπής μέχρι τώρα, ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι «προκύπτουν συμπεράσματα που έχουν οδηγήσει σε αυτεπάγγελτες κινήσεις της δικαιοσύνης όπως όσο αναφορά τη δήλωση του κ. Ψυχάρη για 15 εκατ. εγγύηση  με αέρα, μας ενημέρωσε η Τράπεζα της Ελλάδος ότι έχει γίνει εξώδικο προς τον κ. Ψυχάρη, ζητήθηκαν από τον οικονομικό εισαγγελέα τα πρακτικά της κατάθεσης του κ. Στουρνάρα για να διερευνήσει την ανάσυρση από το αρχείο του πορίσματος του κ. Καλούδη για τις παρατυπίες των κομμάτων και να εξεταστεί γιατί μπήκε στο αρχείο». «Όλα αυτά είναι απόδειξη ότι κάνουμε τη δουλειά μας. Ξεκίνησαν αρκετές διαδικασίες για τη νομιμότητα στο δανεισμό που αποκαθιστούν το δίκαιο», σημείωσε.