Η Φαντασία στην Είδηση

Η Φαντασία στην Είδηση

  • |

Συντάκτης:
Αντα Ψαρρά, Δημήτρης Αγγελίδης, Δημήτρης Κανελλόπουλος, Χρήστος Καλλιμάνης
«Σήμερα τα φώτα κι οι φωτισμοί και χαρές μεγάλες και αγιασμοί» λένε τα κάλαντα της σημερινής ημέρας και γιορτής των Φώτων, όπου, εκτός από τα νερά που ευλογούνται, φωτίζονται και όλα τα σκοτάδια και οι σκιές από το Αγιο Πνεύμα. Η περσινή πάντως γιορτή δεν μοιάζει να απέδωσε ιδιαίτερα στο ζήτημα του φωτισμού, τουλάχιστον ως προς την πολιτική και την ενημέρωση, μια και συνεχίστηκε και το 2016 το ίδιο βιολί κατασκευής και διασποράς ψευδών ειδήσεων που σερβίρονται ετησίως στους πολίτες.

Η ναυαρχίδα της κατασκευασμένης ειδησεογραφίας «Πρώτο Θέμα» έχει κυριολεκτικά χάσει το «πλεονέκτημα» στον συγκεκριμένο τομέα μια και τη συναγωνίζονται πλέον στα ίσα οι υπόλοιπες «έγκυρες» εφημερίδες και τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα.

Γύρω από το προσφυγικό εκδηλώθηκε ολόκληρη επιχείρηση παραπληροφόρησης, με εμφανή σκοπό να ματαιωθούν τα σχέδια για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας, να καλλιεργηθεί ο ρατσισμός και να οξυνθούν οι κοινωνικές εντάσεις. Ενημερωτικές ιστοσελίδες, εφημερίδες και ηλεκτρονικά μέσα αναπαρήγαν ειδήσεις με πρόσφυγες που τάχα πρωταγωνιστούσαν σε ανύπαρκτα περιστατικά βεβήλωσης θρησκευτικών και εθνικών συμβόλων ή σε άγρια εγκλήματα και επιθετική συμπεριφορά.

Τον Μάρτιο το «Πρώτο Θέμα» δημοσιεύει την είδηση ότι πρόσφυγες στην Ειδομένη «λίντσαραν παιδόφιλο πρόσφυγα που επιχείρησε να βιάσει επτάχρονη». Η είδηση διαψεύστηκε από τις αρχές και την οικογένεια της επτάχρονης, ωστόσο η εφημερίδα συνέχισε απτόητη για μέρες το «ρεπορτάζ», πριν τελικά αναγκαστεί να ανασκευάσει.

Κατασκευές… επί προσωπικού
«Ελεύθερος Τύπος»: αφού σε άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα πεθαίνει» η Α. Παναγιωταρέα αναφέρθηκε στις καταθέσεις του υπουργού Σπίρτζη σε ξένες τράπεζες, η εφημερίδα σε χωμένο μονόστηλο επανόρθωσε αποδίδοντας σε «λανθασμένες πληροφορίες από αναξιόπιστες πηγές» το κατασκευασμένο ψέμα της… καθηγήτριας αρθρογράφου.

ΒΗΜΑ FM: ο Β. Χιώτης, παραμονή της εξόδου του από τον ΔΟΛ και εισόδου του στο επιτελείο Αναστασιάδη, είπε στο ραδιόφωνο ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει το σπίτι του σε πλειστηριασμό από έναν συνταξιούχο. Προφανώς αυτή η κατασκευή ήταν και το εισιτήριο του για το «Πρώτο Θέμα»!

«Τα Νέα»: δημοσίευμα του Γ. Παπαχρήστου για λειτουργία γραφείου ρουσφετιών από τους υπουργούς Παππά και Σπίρτζη στη Λεωφόρο Συγγρού, με ημερήσια κέρδη 50.000 ευρώ. Τελικά ο δημοσιογράφος τα πήρε όλα πίσω και ανασκεύασε υπό τον φόβο των αγωγών και των μηνύσεων. «Μετά την έρευνα που έκανα, διαπίστωσα ότι καθότι τα στοιχεία φτωχά και ουδόλως τέτοια που να πιστοποιούν ότι τα παλικάρια έχουν στήσει κάτι παραπάνω από ένα απλό μηχανάκι συλλογής ψήφων, όπως άλλωστε κάθε πολιτικό γραφείο που σέβεται το όνομά του», δήλωσε με μπόλικη μαγκιά ο δημοσιογράφος, ανασκευάζοντας την ψευδή είδηση.