Ορνιοδημοσιογραφία

Ορνιοδημοσιογραφία

Ορνιοδημοσιογραφία: είδος τηλεοπτικής και διαδικτυακής μετάδοσης ειδήσεων καταστροφής, που λειτουργεί ως κανιβαλισμός συνειδήσεων και αποσκοπεί στην καλλιέργεια του φόβου και των ταπεινών ενστίκτων του αποδέκτη μέσα από την άκριτη, ανερμάτιστη και αβέλτηρη καταγραφή συνθηκών πόνου και οδύνης.

Αδάμ Γιαννίκος

Χαρακτηρίζεται από παντελή απουσία παιδευτικής υπεραξίας, ηθικού φορτίου και συναισθηματικής νοημοσύνης των φορέων της. Χαρακτηρίζεται από πλεόνασμα στερεοτύπων και προπαγάνδας, στο βαθμό που αυτά αναπαράγουν το ισχύον πλέγμα εξουσίας. Εκπέμπεται αποκλειστικά από οργανισμούς δημοσίων σχέσεων και διακίνησης παράνομου χρήματος. Η σκηνοθεσία της πατάει επί πτωμάτων –κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Η κοινωνική λειτουργία της αφορά όρνια και στις δύο πλευρές της οθόνης –κυριολεκτικά και μεταφορικά. Συναντάται και στα έντυπα μέσα ως αφαίρεση του νοήματος από τον γραπτό λόγο και μετατροπή της σκέψης σε επιφώνημα.

Ουσιαστικά πρόκειται για μορφή μαζικής κατανάλωσης, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πολιτικοοικονομικού συστήματος που οργανώνει τη μετατροπή του δημόσιου χώρου σε επικράτεια ιδιώτευσης και ιδιωτείας.

/artinews.gr