«Γιατί δεν χτίζετε και ένα τείχος στη Σαχάρα;»

«Γιατί δεν χτίζετε και ένα τείχος στη Σαχάρα;»

Μια… φαεινή ιδέα φαίνεται πως είχε ο Ντόναλντ Τραμπ για την επίλυση του προσφυγικού στη Μεσόγειο. Μια ιδέα, που προφανώς δεν βασίζεται στις αξίες του ανθρωπισμού, αλλά στη λογική των τειχών που ο ίδιος έχει μάθει να υψώνει, ακόμα κι αν πρόκειται να φυλακίσει μικρά παιδιά.

Η λύση, λοιπόν, που προτείνει ο Τραμπ στην ισπανική κυβέρνηση, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Τζόζεφ Μπόρελ, είναι να χτίσουν ένα τείχος κατά μήκος της ερήμου Σαχάρα.

Ακόμη πιο τρομερή, όμως, απ’ την πρόταση του Τραμπ ήταν ίσως η μνημειώδης αντίδρασή του όταν οι διπλωμάτες του επισήμαναν ότι πρόκειται για μήκος περίπου 3.000 μιλίων. «Τα σύνορα της Σαχάρα δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερα απ’ τα σύνορα μας με το Μεξικό», αποκρίθηκε.

Φυσικά, τον Τραμπ δεν τον απασχολούν ούτε οι τεχνικές δυσκολίες του εγχειρήματος που προτείνει. Το γεγονός, δηλαδή, ότι και να συμφωνούσε σε κάτι τέτοιο η Ισπανία θα έπρεπε να υψώσει τείχος σε ξένο έδαφος, αφού κατέχει μόνο δύο μικρούς θύλακες στη βόρεια Αφρική, τη Θέουτα και τη Μελίγια.

Τα παραπάνω έκανε γνωστά ο Μπόρελ σε μια εκδήλωση την περασμένη εβδομάδα και απασχόλησαν εκτενώς τον ισπανικό Τύπο. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι αυτά δήλωσε ο υπουργός, αλλά δεν θα προβούμε σε περαιτέρω σχόλια πάνω στις δηλώσεις του», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας.

Όπως, παρατηρεί ο Guardian σε σχετικό δημοσίευμα, ο Τραμπ πιστεύεται ότι έκανε τις ανεκδιήγητες αυτές συστάσεις για να μπλοκάρει την είσοδο μεταναστών και προσφύγω κατά την επίσκεψη του βασιλιά Φιλίππου στον Λευκό Οίκο, τον περασμένο Ιούνιο. Σε αυτή την επίσκεψη τον είχε συνοδεύσει ο Μπόρελ.

efsyn.gr