Η αρνητική πορεία της Γερμανικής Οικονομίας…

Η αρνητική πορεία της Γερμανικής Οικονομίας…

  • |

Ο οικονομικός κολοσσός με τα πήλινα πόδια…

Σε αρνητική πορεία μπήκε η Γερμανική Οικονομία!

Η Γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε για πρώτη φορά από το 2015! Σε αρνητική πορεία μπήκε το τρίτο τρίμηνο του 2018, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 2015! Κατέγραψε μείωση του ΑΕΠ 0,2%!

Τζούλια Λιακοπούλου 

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, επηρεάστηκε από τη χαμηλότερη εμπορική θέση και τις μικρότερες καταναλωτικές δαπάνες. Ήταν η χειρότερη επίδοση από τους πρώτους τρεις μήνες του 2013, όταν η οικονομία υποχώρησε κατά 0,3% και η πρώτη συρρίκνωση από το α’ τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Τα στοιχεία αφορούν την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, καθώς η εμπορική θέση της Γερμανίας επιδεινώθηκε στο Παγκόσμιο Εμπόριο, με τις εξαγωγές να υποχωρούν, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν, σε μια χώρα που συμβαίνει το αντίθετο. Οι εμπορικές αντιπαραθέσεις, μπλόκαραν τον κινητήριο μοχλό της: τις εξαγωγές

Την ίδια ώρα, μικτά είναι τα σημάδια της εγχώριας ζήτησης, με τα νοικοκυριά να ξοδεύουν λιγότερα και τις επιχειρήσεις να επενδύουν περισσότερα σε μηχανήματα, εξοπλισμό και κατασκευές. Επίσης, αυξημένα ήταν σε μεγάλο βαθμό και τα έξοδα της κυβέρνησης.

Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι, τα στοιχεία χτυπούν «καμπανάκι κινδύνου» για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Οι αναλυτές όμως, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, είχαν προβλέψει τη συρρίκνωση του 0,1% σε τριμηνιαία. Το καμπανάκι κινδύνου δεν κτυπά  μόνο στο Βερολίνο, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα!

Όπως, χαρακτηριστικά αναφέρει η Capital Economics, η ΕΚΤ θα πρέπει τώρα να το ξανασκεφτεί πριν επικοινωνήσει την όποια ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής. Η πτώση του ΑΕΠ, η πρώτη από το πρώτο τρίμηνο του 2015, ήταν χειρότερη των προβλέψεων.

iskra.gr