Τέλος (;) στις θεωρίες συνωμοσίας, οι επιστήμονες ξέρουν πώς ξεκίνησε η πανδημία

Τέλος (;) στις θεωρίες συνωμοσίας, οι επιστήμονες ξέρουν πώς ξεκίνησε η πανδημία

  • |

Έπειτα από δυόμισι και πλέον χρόνια πανδημίας, με εκατομμύρια θανάτους, αυστηρά lockdown, μάσκες και εκστρατείες εμβολιασμού, και χωρίς να διαφαίνεται πότε θα φτάσει εκείνη η μέρα που η Covid-19 θα είναι απλώς άλλη μια ασθένεια, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι γνωρίζουν πώς ξεκίνησε.

Η απάντηση δεν βρίσκεται στις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας που έχουν κυκλοφορήσεις που ξεκινούσαν από ισχυρισμούς ότι τον ιό μετέδωσαν οι κεραίες 5G ή ο Μπιλ Γκέιτς, ούτε ότι ο κορονοϊός διέφυγε κατά λάθος από το ιολογικό εργαστήριο της Γουχάν, όπως ισχυριζόταν και ο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι επιστήμονες, που έχουν μελετήσει συγκριτικά όλες τις έρευνες σχετικά με την προέλευση του Sars-Cov-2, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επίκεντρο της μετάδοσης του ιού ήταν η αγορά ψαριών και οστράκων της Γουχάν, τον τόπο που από την αρχή υποψιάζονταν ότι ξεκίνησαν όλα.

Η μελέτη αναφέρει ότι τα ζωντανά ζώα που βρίσκονταν σε κλουβιά με σκοπό να πωληθούν στους καταναλωτές είχαν μολυνθεί με τον ιό και τον μετέδωσαν στη συνέχεια στους ανθρώπους. Σύμφωνα με τον εξελικτικό βιολόγο Μάικλ Γουόρομπι, που ήταν επικεφαλής σε δύο έρευνες για την προέλευση του κορονοϊού, είναι απολύτως σαφές ότι η πανδημία ξεκίνησε από την αγορά της Γουχάν.

Και σχολιάζοντας τις άλλες θεωρίες σχετικά με την προέλευση του ιού, σημειώνει: «Αν υποθέσουμε ότι δεν ξεκίνησε από εκεί, πώς εξηγείται ότι ένας από τους πρώτους πέντε ή δέκα μολυνθέντες στον κόσμο βρισκόταν στην αγορά;».

Όπως επισήμανε ο Γουόρομπι, η Covid «είτε δεν προκαλεί καθόλου συμπτώματα ή αυτά είναι ελαφρά για τους περισσότερους ανθρώπους», συνεπώς είναι πολύ δύσκολο να ιχνηλατήσουμε πού ακριβώς ξεκίνησε, με δεδομένη την ταχεία διασπορά του.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, «από τις κλινικές παρατηρήσεις στη Γουχάν, περίπου οι μισές από τις πρώτες μολύνσεις με Covid συνδέονται απευθείας με την ψαραγορά. Και οι υπόλοιπες μολύνσεις, που δεν συνδέονται βάσει τον επισημιολογικών δεδομένων, έχουν γεωγραφική εγγύτητα με την αγορά της Γουχάν. Αυτό δείχνουμε στην έρευνά μας. Είναι παράλογο πόσο ισχυρή είναι η γεωγραφική σύνδεση με την ψαραγορά».

Ο Γουόρομπι, όταν τον ρώτησαν πόσο πιθανό είναι τα πρώτα κρούσματα να εμφανίστηκαν στην αγορά, αλλά ο ιός να μην έχει ξεκινήσει από εκεί, είπε: «Μία στις 10.000».

Αυτά λένε οι επιστήμονες. Τώρα μένει να δούμε τι θα πουν και οι συνωμοσιολόγοι.

https://www.efsyn.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.