Ο Γιώργος Βαρεμένος φέρνει στην Βουλή  το θέμα του απειλούμενου μαρασμού  των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Αιτωλοακαρνανίας

Ο Γιώργος Βαρεμένος φέρνει στην Βουλή το θέμα του απειλούμενου μαρασμού των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Αιτωλοακαρνανίας

  • |

 

Μεθαύριο, Τετάρτη 10.03.2021, συζητείται στην Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργου Βαρεμένου προς την υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, με θέμα την επαπειλούμενη συρρίκνωση, τον μαρασμό και, τελικά, την κατάργηση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων που λειτουργούν στην Αιτωλοακαρνανία.

Συγκεκριμένα, με βάση την πρόσφατα δημοσιοποιηθείσα πρόταση “Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών”, στον νομό Αιτωλοακαρνανίας προβλέπεται να παραμείνουν μόνο 4, αποδεκατισμένα από φοιτητές, τμήματα της Γεωπονικής Σχολής και τα υπόλοιπα οδεύουν προς Πάτρα, ενώ παράλληλα δεν καλύπτονται οι θέσεις ΔΕΠ της Γεωπονικής Σχολής. Ειδικά για τα πανεπιστημιακά τμήματα του Αγρινίου, η πρόταση είναι προκλητική. Από τα τέσσερα πανεπιστημιακά τμήματα της πόλης, θα παραμείνει ένα, ενώ η σύσταση του τμήματος Αειφορικής Γεωργίας παραπέμπεται για το 2023-2024. Επιπλέον, για την αναιτιολόγητη αναστολή λειτουργίας του τμήματος “Γεωργικής Βιοτεχνολογίας” δεν διαφαίνεται ούτε σκέψη επαναλειτουργίας.

Οι παραπάνω εξελίξεις είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής εμμονής να θεσπισθεί ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είχε έντονα προειδοποιήσει ότι θα οδηγήσει περίπου 25.000 νέους ανθρώπους εκτός δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πλήττοντας κυρίως τα Πανεπιστήμια και πανεπιστημιακά Τμήματα της περιφέρειας, μεταξύ αυτών και της Αιτωλοακαρνανίας.

Ο κ. Γιώργος Βαρεμένος ζητά από την υπουργό Παιδείας να μην υιοθετήσει αυτή την απαράδεκτη “Πρόταση” του Πανεπιστημίου Πατρών και, αντιθέτως, να προχωρήσει στην κάλυψη των αναγκαίων θέσεων ΔΕΠ της Γεωπονικής Σχολής και να στηρίξει την δημιουργία νέων σύγχρονων πανεπιστημιακών Σχολών, στην πορεία υλοποίησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας.