ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

  • |

Αξιότιμη κα Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Αποτελεί μεγάλη τιμή και χαρά για την κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας η παρουσία σας στον εορτασμό της Απελευθέρωσης της πόλης του Αγρινίου, ειδικά εφέτος που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821. Στο πρόσωπό σας συμβολίζεται η ενότητα ως ισχυρή εγγύηση για την ευόδωση των προσδοκιών του ελληνικού λαού για πρόοδο, ευημερία και αειφόρο ανάπτυξη.

Δεν διέφυγε ωστόσο της προσοχής μας, κα Πρόεδρε, ότι η προ ημερών επίσκεψή σας στην περιφέρεια της Θεσσαλίας χρησιμοποιήθηκε από αυτοδιοικητικούς και άλλους παράγοντες της περιοχής ως μοχλός για την προώθηση σχεδιασμών που κάθε άλλο παρά συναντούν την συναίνεση των ενδιαφερομένων μερών. Κάποιοι βρήκαν την “ευκαιρία” να τοποθετηθούν ενώπιόν σας, με τρόπο τουλάχιστον άκομψο θεσμικά, υπέρ ενός αμφιλεγόμενου έργου που συναντά την πάνδημη αντίθεση όσων κήδονται της προστασίας του περιβάλλοντος και,  φυσικά, του λαού της Αιτωλοακαρνανίας: της εκτροπής του Αχελώου. Προς τιμήν σας δεν πήρατε τότε θέση επί του ζητήματος. Ίσως οι παράγοντες αυτοί ήθελαν ακόμη και την σιωπή σας να παρερμηνεύσουν ως “ευμενή ουδετερότητα”.

Εμείς θα σας υποδεχθούμε ανυπόκριτα ως αυτό που είσθε και υπό τον ρόλο που ενσαρκώνετε: ενοποιό και όχι διαιρετικό. Θα απέχουμε λοιπόν από πρακτικές που θα αλλοίωναν το νόημα της επίσκεψής σας, διατηρώντας όμως στο ακέραιο απόψεις και θέσεις που έχουν δικαιωθεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Άλλωστε έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη, ιδιαίτερα δε στο ΣτΕ, το οποίο ευδοκίμως υπηρετήσατε, κρατώντας μεταξύ άλλων άσβεστο το πνεύμα του Μιχαήλ Δεκλερή, φωτεινού πρωτοπόρου της περιβαλλοντικής προστασίας και της αειφορίας. Εξ άλλου, στην θητεία  σας συναντούμε αποφάσεις που σεβάστηκαν αυτό το πνεύμα, κάτι που αναγνωρίσθηκε προσφάτως από τον ελληνικό λαό και τους εκπροσώπους του.

Καλώς να ορίσετε κα Πρόεδρε στην γή της Αιτωλοακαρνανίας, γή φιλόξενη τόσο για εσάς όσο και για τα ζείδωρα ύδατα του Αχελώου.