Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας

  • |

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία ζητά την ικανοποίηση των αιτημάτων των βιοπαλαιστών αγροτών στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Παπαναστάσης και Νίκος Καραθανασόπουλος:

«Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, που κατέχουν μεγάλο ποσοστό της συνολικής πανελλαδικής παραγωγής, σε λαδοελιά και βρώσιμη ελιά, ιδιαίτερα σε ποικιλία Καλαμών, περίπου στο 40% της παραγωγής στη χώρα. Τα προβλήματα προέρχονται από το φαινόμενο της “ακαρπίας” λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που υπήρχαν στην περιοχή την περίοδο της καρποδεσίας κατά την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα να υπάρχει χαμηλή παραγωγή ή και καθόλου σε αρκετές περιπτώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει μείωση της ελαιοπαραγωγής που φτάνει το 80-90% σε όλο τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, με αποτέλεσμα οι αγρότες ιδιαίτερα από τις περιοχές Καινούριου Αγρινίου, Αγγελοκάστρου, Κεφαλόβρυσου, Αιτωλικού, Νεοχωρίου να απειλούνται με αφανισμό. Σε αυτό πρέπει να συνυπολογιστεί ότι 3 χρόνια που υπήρχε μεγάλη παραγωγή, η τιμή της ελιάς, ιδιαίτερα της ποικιλίας “Καλαμών”, ήταν κάτω του κόστους παραγωγής και έφτασε να δίνεται από τους αγρότες με 0,50-0,60 όταν τα έξοδά τους άγγιζαν τα 0,80 ευρώ το κιλό!

Παρόλο που το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και μήνες στην κυβέρνηση, δεν πέρασε ούτε ένας υπεύθυνος να ελέγξει, να καταγράψει τι ζημιές υπάρχουν, ούτε καν να δώσει μια προκαταβολή αποζημίωσης.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια ώρα που οι παραγωγοί όλο αυτό το διάστημα αντιμετωπίζουν το μεγάλο κόστος παραγωγής, πανάκριβα μέσα και εφόδια, υψηλό αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο, υψηλές ασφαλιστικές εισφορές σε ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ.

Οι μικρομεσαίοι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι για πολλοστή φορά με την καταστροφή της σοδειάς τους, χωρίς την πλήρη κάλυψή τους από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς και χωρίς να διασφαλίζεται η έγκαιρη αποζημίωσή τους. Η πρόσφατη καταστροφή με τη μειωμένη καρπόδεση είναι ένα ακόμη χτύπημα στην επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών, επιπλέον της καταστροφής που υπέστησαν λόγω κορονοϊού.

Για αυτούς τους λόγους, από το πρωί της Κυριακής 6 Φλεβάρη οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, μετά από αποφάσεις των Αγροτικών τους Συλλόγων, βγήκαν μαχητικά στο δρόμο διεκδικώντας το αυτονόητο, δηλαδή να ζουν με αξιοπρέπεια από τον κόπο τους. Δυνάμεις της Αστυνομίας, κατ’ εντολή της κυβέρνησης, προσπάθησαν να εμποδίσουν την αγωνιστική αυτή διαμαρτυρία και διεκδίκηση, όπως άλλωστε συνέβαινε και όλα τα προηγούμενα χρόνια, με κάθε κυβερνητικό σχήμα που πέρασε από τον τόπο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα δεκάδες πρωτοπόροι αγωνιστές βρίσκονται αντιμέτωποι με “αγροτοδικεία” προηγούμενων κινητοποιήσεων, λες και πρόκειται για εγκληματίες του κοινού Ποινικού Δικαίου!

Τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στον μεγαλύτερο σε έκταση νομό της χώρας δεν αφορούν μόνο την παραγωγή, το εισόδημα, τις επιδοτήσεις, τις τιμές, τις αποζημιώσεις, τις συνέπειες της ΚΑΠ. Σε συνάρτηση με όλα αυτά, οι βιοπαλαιστές αγρότες ζουν στο πετσί τους κι όλες τις άλλες δυσκολίες που έχουν να κάνουν με την Υγεία, την Παιδεία κ.ά., ό,τι δηλαδή έχει να αντιμετωπίσει καθημερινά η εργατική – λαϊκή οικογένεια που δίνει αγώνα επιβίωσης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση:

Για την άμεση καταγραφή των ζημιών στην ελαιοπαραγωγή από το πρόβλημα της ακαρπίας.
Για την αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ των μικρομεσαίων ελαιοπαραγωγών στο 100% των ζημιών που υπέστησαν.
Για να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτεται το σύνολο των ζημιών στο 100%, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις αρρώστιες με την απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση και την ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους βιοπαλαιστές αγρότες.
Να μειωθεί το κόστος παραγωγής λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα (αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, επιδότηση ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και τα εφόδια, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και τα εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση των αναγκών της λαϊκής οικογένειας).
Για να εξασφαλιστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές για το ελαιόλαδο και τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς και ταυτόχρονα εξασφάλιση φθηνών προϊόντων για τη λαϊκή κατανάλωση».