ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΩΝ

ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΩΝ

  • |

Στην  πιο κρίσιμη  στιγμή, με καθηλωμένες τις τιμές πώλησης και μέσω ενεργειακής κρίσης που συνεπάγεται αύξηση του κόστους παραγωγής, έρχεται η απόφαση του  ΣτΕ που ακυρώνει την Υπουργική  Απόφαση της  7ης Φεβρουαρίου 2018 – γνωστή ως απόφαση Αποστόλου- η οποία έβαλε  στο μητρώο ποικιλιών την ονομασία “Kalamata Olives”.

Η απόφαση  αυτή  θα είναι καταστροφική  για τους παραγωγούς  και την οικονομία της  Αιτωλοακαρνανίας  που έχει το 50% της πανελλήνιας  παραγωγής γιατί σύμφωνα με την απόφαση μόνο οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές μπορούν να αναγράφουν την  εμπορική ένδειξη “Kalamata olives” -που έχει παγκόσμια αναγνωσιμότητα- ενώ οι υπόλοιποι την ένδειξη “Ελιές Καλαμών” με γεωγραφικό προσδιορισμό.  Γίνεται κατανοητό ότι  αν ισχύσει η απόφαση του  ΣτΕ μόνο οι 2.500 τόνοι της Μεσσηνίας μπορούν να διακινηθούν  με το αναγνωρίσιμο εμπορικό όνομα  “kalamata olives”. Η εμπορική  δυνατότητα και το μέλλον  του υπόλοιπου προιόντος με πάνω από 60.000 τόνους παραγωγής και με  αξία εξαγωγών άνω των  200 εκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται στον αέρα.

Καλούμε την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να αναλάβει επί της ουσίας θεσμικές πρωτοβουλίες για την άρση του αδιεξόδου που οδηγεί η απόφαση του ΣτΕ και να προασπίσει ένα εμβληματικό εξαγώγιμο προϊόν προς όφελος των παραγωγών και της τοπικής οικονομίας.

Τέλος καλούμε τους παραγωγούς και τους φορείς τους σε εγρήγορση στο να δοθεί  άμεσα λύση έτσι ώστε να αποφευχθεί η απαξίωση του προιόντος.