Κυκλοφορεί ήδη το «αρχείον Αγρινίου» 15 | Η Ελλάς των επετείων και οι χοροί θηλέων στην πλ. Μπέλλου

Κυκλοφορεί ήδη το «αρχείον Αγρινίου» 15 | Η Ελλάς των επετείων και οι χοροί θηλέων στην πλ. Μπέλλου

  • |

Με Βασιλικό Διάταγμα της 15ης του 1938 που φέρει την υπογραφή του Όθωνα, καθιερώνεται στο νεοσύστατο τότε Βασίλειο της Ελλάδας, η 1η κρατική γιορτή, εθνικού περιεχομένου, για να τιμηθεί από την πολιτεία η Επανάσταση του 1821: «[…] Θεωρήσαντες ότι η ημέρα της 25ης Μαρτίου είναι λαμπρά και καθ’ αυτήν εις πάντα Έλληνα διά την εν αυτή τελουμένην εορτήν του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, είναι προσέτι λαμπρά και χαρμόσυνος διά την κατ’ αυτήν την ημέραν έναρξιν του περί της ανεξαρτησίας αγώνος του ελληνικού Έθνους, καθιερούμεν την ημέραν ταύτην εις το διηνεκές ως ημέραν εθνικής εορτής», αναφέρει το Διάταγμα.

Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφέρουμε, ότι ήδη είχε προηγηθεί από το 1834 μία σειρά δυναστικών (βασιλικών) εορτασμών (η επέτειος της ανόδου του στο θρόνο του ΌΘωνα στις 20 Μαΐου, η ονομαστική γιορτή του βασιλιά στις 18 Σεπτεμβρίου, η γιορτή των αποβατηρίων του βασιλιά στις 25 Ιανουαρίου, η γιορτή των αποβατηρίων της βασίλισσας στις 3 Φεβρουαρίου, η  γιορτή των γενεθλίων της βασίλισσας στις 9 Δεκεμβρίου και η ονομαστική γιορτή της βασίλισσας στις 25 Σεπτεμβρίου), το τελετουργικό των οποίων μεταφέρθηκε από τη Βαυαρία και χρησιμοποιήθηκε αυτούσιο και για τον εορτασμό των εθνικών επετείων.

Ο πρώτος εορτασμός της επετείου ξεκίνησε με 21 κανονιοβολισμούς από την παραμονή της 25ης Μαρτίου 1838. Ανήμερα του εορτασμού στρατιωτικά τμήματα παρατάχθηκαν από τις 8:00 το πρωί στους δρόμους μεταξύ των Ανακτόρων (σημερινό κτίριο της Βουλής) και της εκκλησίας της Αγίας Ειρήνης (επί της οδού Αιόλου), όπου τελέστηκε η επίσημη δοξολογία με την παρουσία των αρχών της πόλης, εκπροσώπων των συντεχνιών και μέλη του διπλωματικού σώματος. Εικοσιένα (21) κανονιοβολισμοί σήμαναν το τέλος της δοξολογίας και το βασιλικό ζεύγος πήρε το δρόμο της επιστροφής για το παλάτι.

Στην Πλατεία του Παλατιού (Πλατείας Συντάγματος), ο Δήμος Αθηναίων διοργάνωσε ένα ολοήμερο γλέντι με χορούς και τραγούδια μέχρι πρωίας, σύμφωνα με τον τύπο της εποχής.

Παρέλαση του στρατού πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1875. Η παλιότερη αναφορά για μαθητική παρέλαση εντοπίζεται το 1899 [1]. Το 1932 τα σχολεία της Αθήνας παρήλασαν μαζί με τους προσκόπους, τη «φρουρά της πόλης» και τις «εθνικιστικές οργανώσεις», ενώ από το 1936 η μαθητική παρέλαση, έλαβε επίσημο χαρακτήρα. Την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά οι παρελάσεις μαθητών και μελών της ΕΟΝ προσέλαβαν μεγάλη σημασία και συνδέθηκαν με τη στρατιωτική παρέλαση. Η πρακτική των μαθητικών παρελάσεων εξακολούθησε κατά την εμφυλιοπολεμική περίοδο και έπειτα έως και μετά τη μεταπολίτευση.

Το Αγρίνιο, όπως και κάθε επαρχιακή πόλη της επικράτειας, ακολουθούσε τις μεταβολές αυτού του τελετουργικού. Εκείνο όμως, που χαρακτήριζε μέχρι και την μεταπολίτευση τον εορτασμό στην πόλη, πέρα από την μαθητική παρέλαση, ήταν οι χοροί του Γυμνασίου Θηλέων στην κεντρική πλατεία το απόγευμα της επετείου, ως ιστορική συνέχεια εκείνων των εορτασμών της Αθήνας, το 1838. Η φωτογραφία αυτής της σελίδας, όπως και του εξωφύλλου, αποτυπώνει μια τέτοια στιγμή (πηγή: Αρ. Μπαρχαμπά, «Το Αγρίνιο Κάποτε»). Η φωτογραφία είναι από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 και σ’ αυτή διακρίνονται οι μαθήτριες: Θεοδώρα Ματραλή, Μάνια Χρυσικοπούλου, Τούλα Καραθανάση, Μαρία Παπαβασιλείου, Νίκη Φαρμάκη, Ευτυχία Παπαδοπούλου και Φρίντα Κολοβού.

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε:

Τ Ε Τ Ρ Α Δ Ι Ο Ν  Α Γ Ρ Ι Ν Ι Ο Υ

Λευτέρη Τηλιγάδα, Η άλωση του Βραχωριού | Oι αρματολοί | Αλεξάκης Βλαχόπουλος – Συκά, σελ. 3

Α Π Λ Α  Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α  Π Α Τ Ρ Ι Δ Ο Γ Ν Ω Σ Ι Α Σ

Βασίλη Πατρώνη, O καπνός και το καπνεργατικό κίνημα, σελ. 5

Λευτέρη Τηλιγάδα, Το ξεφόρτωμα των καπνών | Το ζήτημα των ανεπεξέργαστων, σελ. 9

Ένα έγκλημα | Η δολοφονία Κατσιμπίνη και Κουζέλη, σελ. 13

Ο Ι  Φ Ω Τ Ο Γ Ρ Α Φ Ι Ε Σ  Τ Ο Υ  Α Ρ Χ Ε Ι Ο Υ

Νικολέτας Γερολιμίνη,

Διαθλάσεις μιας πλημμύρας, σελ. 19 – 22

Α Γ Ρ Ι Ν Ι Ω Τ Ε Σ  Δ Η Μ Ι Ο Υ Ρ Γ Ο Ι

Δημοσθένη Γ. Γεωργοβασίλη, ΘΟΔΩΡΟΣ Παπαδημητρίου | Ένας αντικομφορμιστής δημιουργός, σελ. 23

Η  Μ Ν Η Μ Η  Τ Ω Ν  Α Ν Θ Ρ Ω Π Ω Ν

«Να ξεκινήσουμε από την αρχή» | Αφήγηση Χρ.Χατζηαγάπη

Ο ερχομός στο Αγρίνιο, σελ. 25

Π Ε Ρ Ι Η Γ Η Σ Ε Ι Σ

Ανδρέα Μοσχονά, Tο ταξείδιον εις Άρταν και το ταξείδιον από Πατρών εις Αγρίνιον, σελ. 27

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Α  Δ Η Μ Ο Τ Ι Κ Ο Υ  Σ Υ Μ Β Ο Υ Λ Ι Ο Υ  Α Γ Ρ Ι Ν Ι Ο Υ

Λευτέρη Τηλιγάδα, … και μετά… ο Ουίνστον Τσώρτσιλ επίτιμος δημότης Αγρινίου, σελ. 29

Η Μ Ε Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Ο  Μ Α Ρ Τ Ι Ο Υ

Κείμενο | Επιμέλεια, Νικολέτας Γερολιμίνη, σελ. 33

Π Ρ Ι Ν  Τ Ο  Τ Ε Λ Ο Σ

Λευτέρη Τηλιγάδα, Η ενδοαριστερή βία, σελ. 33

Μ Ι Α  Φ Ω Τ Ο Γ Ρ Α Φ Ι Α  Γ Ι Α  Τ Ο  Τ Ε Λ Ο Σ

Νίκου Αντωνίου, Ο Πραματευτής, σελ. 39 – 40

Το 15ο τεύχος του «αρχείον Αγρινίου» θα το βρείτε:

Βιβλιοπωλείο Μαργαρίτη, Δημοτσελίου 17-19,

Ξενόγλωσσο, Καζαντζή 25,

Αφων Χριστοδουλόπουλου, Παπαστράτου 10,

καθώς επίσης και στο Πρακτορείο τύπου και εφημερίδων, Πλ. Δημοκρατίας,

στο Μίνι Μάρκετ, Χ. Τρικούπη και Μακρή 5,

στα γραφεία της Αρχαιολογικής Εταιρείας,Χαριλάου Τρικούπη 12

και σε επιλεγμένους χώρους.

Για συνδρομές και πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 6907 462512