Αισχροκέρδεια: πάρτυ στην καμπούρα των έγκλειστων

Αισχροκέρδεια: πάρτυ στην καμπούρα των έγκλειστων

  • |

Μόλις που είχε ανακοινωθεί το lockdown και η τιμή κτηνοτρόφου του αρνιού στο Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας έπεσε από 5,70 σε 5 € το κιλό. Κάτι σαν απόφαση του ΟΠΕΚ στη Βιέννη για αύξηση της τιμής του πετρελαίου, η οποία ενσωματώνεται στο βενζινάδικο στις Κουκουβάουνες πριν κάν γίνει γνωστή…. Χθες η τιμή του αρνιού έπεσε στα 4,5 € και ποιος ξέρει που θα σταματήσει η κατρακύλα. Rolling Stones στο κεφάλι του κτηνοτρόφου. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία του, υπεράνω πάσης αντιπολιτευτικής υποψίας, «Πρώτου Θέματος», αυξήσεις σε χονδρεμπόριο και σούπερ μάρκετ στην Αθήνα παρατηρήθηκαν σε πάρα πολλά προϊόντα τις πρώτες μέρες του lockdown. Το ρύζι, από 1,51 ανέβηκε σε 1,65 € και συγκεκριμένο σπαγγέτι ακρίβυνε κατά 90 λεπτά. Κατάσταση σπαγγέτι γουέστερν, δηλαδή, απ’ τους χονδρέμπορους;

 

         του Γιώργου Βαρεμένου*

Κάποια καθαριστικά από 2,22, στα 2,53 €. Λαμπίκο ο οικογενειακός προϋπολογισμός δηλαδή. Το ρολό χαρτί υγείας από 7,89 στα 9,32 €. Κάποιοι θα προτιμούσαν να εκτίσουμε την καραντίνα κλεισμένοι στην τουαλέτα. After shave από 6,32 σε 6,58 €. Αύξηση κατάμουτρα!

Και φθάνουμε παρακαλώ στην πορεία του κατσικιού από το Ξηρόμερο στην Αθήνα. Πέρυσι 6,2 το κιλό στο σούπερ μάρκετ, φέτος 7,2 €.

Ως προς το αρνί, θα έλεγε κανείς ότι, αφού έκλεισε η εστίαση, λογικό είναι να πιεσθεί και η τιμή του. Γιατί όμως μόνο στο Ξηρόμερο και όχι και στην Αθήνα;

Και πραγματική να είναι η αιτία, το δυσμενές αποτέλεσμα πέφτει στην καμπούρα του παραγωγού, ο οποίος καλείται, κατά τον πρωθυπουργό, να αποταμιεύσει τώρα τα χρήματα για να τα επενδύσει μετά και να εκτοξεύσει την ανάπτυξη…..

Ως προς τα άλλα προϊόντα, υπεύθυνοι της βιομηχανίας δήλωναν ότι δεν αύξησαν αυτοί τις τιμές. Άρα τί κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια του υπουργείου Ανάπτυξης; Μήπως ήρθε η ώρα να αποκτήσει αρμοδιότητες ο κ. Αδ. Γεωργιάδης και να δώσει μία εξήγηση γιατί στην καραντίνα όλοι αμπαρώνονται και η αισχροκέρδεια μένει απ’ έξω και στήνει πάρτυ; Μόνο στα roof garden των ξενοδοχείων απαγορεύονται τα πάρτυ; Είναι για κάποιους η πανδημία ευκαιρία για κερδοσκοπία; Η απάντηση πρέπει να δοθεί με μέτρα κι όχι με λόγια.

 

 

* Ο Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.