Ο Κατσιφάρας στο Διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ήλιδας

Ο Κατσιφάρας στο Διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ήλιδας

  • |

Στο  Διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ήλιδας βρέθηκε την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017 ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας. Πρόκειται για ένα από τα 19 Κέντρα Κοινότητα που λειτουργούν στους αντίστοιχους Δήμους της Δυτικής Ελλάδας, με συνολικό προϋπολογισμό 5.090.043,20€, παρέχοντας πληροφόρηση και κοινωνικές υπηρεσίες σε ευπαθείς ομάδες.

Εντάσσεται στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας   με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ), στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτική Ελλάδα 2014-2020.

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας,  έχοντας προχωρήσει έγκαιρα σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, διεκδίκησε και εξασφάλισε σημαντικούς πόρους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την υλοποίηση δράσεων που απευθύνονται σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και όχι μόνο. Μεταξύ άλλων αφορούν υποστήριξη της κινητικότητας των εργαζομένων, την προώθηση της κοινωνικής ένταξης, την καταπολέμηση της φτώχειας, όπως επίσης κάθε μορφής διάκριση. Το πλήρες πρόγραμμα παρέμβασης και τις κοινωνικές δομές που περιλαμβάνει ανέλυσε ο κ. Κατσιφάρας στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο. Το μεγαλύτερο μέρος των δράσεων βρίσκεται σε φάση υλοποίησης.

«Είμαστε δίπλα στους πολίτες που μας έχουν ανάγκη. Ο συνολικός μας σχεδιασμός περιλαμβάνει  39 κοινωνικές δομές.  Είναι μια κατάκτηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.  Δημιουργούμε ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας. Σχεδιάσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρέμβασης.  Διεκδικήσαμε πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Προγράμματος. Δεν μείναμε στα λόγια. Ο σχεδιασμός μας υλοποιείται  μέσω του ΕΣΠΑ. Είμαστε από τις Περιφέρειες που με μία πράξη στηρίξαμε και τα 19 Κέντρα Κοινότητας. Είναι χρήσιμες δομές, που εκτός από τις συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρέχουν και τις δομές στήριξης των πολιτών,  συγκεντρώνουν  πολύτιμα δεδομένα  τα οποία  θα κατευθύνονται  στο Περιφερειακό Παρατηρητήριο, ένα εργαλείο της Περιφέρειας που με βάση τα στοιχεία θα  μπορεί να ασκεί στοχευμένα κοινωνικές πολιτικές.  Ξεκινήσαμε δυνατά και με αισιοδοξία. Χαίρομαι που οι Δημοτικές Αρχές ανταποκρίθηκαν στο σύνολό τους σε επίπεδο Περιφέρειας. Είναι τιμητικό που η Περιφέρεια μας είναι μπροστά στην κοινωνική πολιτική. Όσο υπάρχουν άνθρωποι που μας έχουν ανάγκη, εμείς θα πρέπει να είμαστε δίπλα τους» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας παραπέμποντας σε δράσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί για την στήριξη των πολιτών της Περιφέρειας.

Τα Κέντρα Κοινότητας

Το Διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας Αμαλιάδας ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από δύο περίπου μήνες, σε συνεργασία με το Δήμο Ήλιδας. Βρίσκεται στην οδό Αχιλλέα Μπουντουβή 21-23 Β΄ (πρώην οδός Αγίου Γεωργίου) και λειτουργεί καθημερινά παρέχοντας ήδη ποιοτικές  και ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους ωφελούμενους.

Ειδικότερα, με τη λειτουργία των Κέντρων Κοινότητας επιδιώκεται η ανάπτυξη ενός σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης. Το Κέντρο Κοινότητας συμβάλει στον στόχο του Περιφερειακού Στρατηγικού Σχεδιασμού για την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, την προώθηση της ένταξης ευπαθών και ευάλωτων ομάδων, την άρση εμποδίων πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας και την ενεργοποίηση για πρόσβαση στην απασχόληση.

Ο στόχος της συγκεκριμένης δομής είναι να συγκεντρώσει ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών υπηρεσιών και να επιτευχθεί η ολιστική παρέμβαση σε πολλές ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών

Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το Δήμο Ήλιδας περιλαμβάνει ακόμη Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών, με έξι άτομα προσωπικό και είναι: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου, Κοινωνικό Φαρμακείο, με προϋπολογισμό  308.880,00 ευρώ.

Τα Κοινωνικά Παντοπωλεία είναι δομές διανομής τροφίμων, ειδών παντοπωλείου, ειδών ατομικής υγιεινής, κατεψυγμένων προϊόντων, ειδών ένδυσης και υπόδησης, βιβλίων, παιχνιδιών, cd, κλπ, σε σταθερή και τακτική βάση σε ωφελούμενα άτομα και οικογένειες που τα έχουν ανάγκη.

Η Δομή Παροχής Συσσιτίων παρέχει γεύματα, σε σταθερή και τακτική βάση, σε ωφελούμενα άτομα και οικογένειες που τα έχουν ανάγκη.

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος