ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι».

ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι».

  • |

Ο Δήμος  Θέρμου από  “Καποδιστριακός ” εξελίχθηκε με τον Νόμο 3852/ 2010 και χαρακτηρίστηκε “Καλλικρατικός” απο ΜΗ ΣΥΝΕΝΩΣΗ , που σημαίνει ότι δεν προστέθηκε  στα ορια του άλλη τοπική κοινότητα, αν και τότε υπήρχε η βούληση στις κοινότητες Καλλιθέας ,Κάτω Μακρυνούς , Ανω Μακρυνούς , Αχλαδόκαστρου κ.λ – που είχαν  λάβει ομόφωνες αποφάσεις- να αποτελέσουν Τ. Κ ενός διερυμένου δήμου Θέρμου. 
Αυτό όμως τότε προσέκρουσε στην πολιτική «φοβία» του μη ελέγχου και τη διατήρηση των τοπικών ισορροπιών ,  με αποτέλεσμα ο δήμος μας να αναφέρεται στο νόμο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ως δήμος «… από μη συνένωση» , που είχε ως συνέπεια  να είναι κατώτερος διοικητικά  σε σχέση με άλλους δήμους αν και πληθυσμιακά τους ξεπερνούσε.
Αυτή την “κατηγοριοποίηση ” η παρούσα δημοτική αρχή προσπάθησε δύο φορές να την ξεπεράσει.
Την πρώτη φορά με τροπολογία τον Δεκέμβριο του 2014 που κατέθεσε ο Βουλευτής Ανδρ.Μαρίνος και προσέκρουσε στην ατολμία του τότε αρμόδιου υπουργού και την δεύτερη φορά στο αποκαλούμενο “νομοσχέδιο σκούπα ” του Υπουργείου  Εσωτερικών  , στο οποίο αν και συμπεριλήφθηκε αρχικά η διάταξη στην πορεία “εξαφανίστηκε ” λόγω παραινέσεων τοπικού “προεστού” που στοχοποιεί τον δήμαρχο και παρενέβει στην τότε πολιτική ηγεσία , όπως όμοια έπραξε και για την ματαίωση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων τού Ευήνου.
Όμως η επιμονή της δημοτικής αρχής και του Δημάρχου  βρήκαν δικαίωση , αφού αυτή η αδικία αποκαταστάθηκε   με εισήγηση του Υπουργού Εσωτερικών Π.Σκουρλέτη και όλες οι προγενέστερες διατάξεις που αναφέρονταν σε Δήμους   από «μη συνένωση»  με την ψήφιση του  «Κλεισθένη l» , ο δήμος Θέρμου επανέρχεται στην κανονικότητα και στην ΙΣΟΤΙΜΙΑ με όλους  τους δήμους της χώρας.
Μετά την θετική αυτή εξέλιξη , ανοίγει ο δρόμος για την διεύρυνση του δήμου Θέρμου με όμορες τοπικές κοινότητες  στο νέο χωροταξικό με τον «Κλεισθένη ll» , αναβαθμίζεται η διοίκηση του Δήμου  με αύξηση του αριθμού των αντιδημάρχων ,  ειδικών συνεργατών και του επιστημονικού προσωπικού και τέλος «κλειδώνει» την αυτονομία του ως ορεινός Δήμος.

Βέβαια η θέση του Δημάρχου  για τον εκλογικό νόμο δεν είναι σύμφωνη με την κυβέρνηση  , αφού δεν εξασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα στους ΟΤΑ και θα μπορούσε να επιλεγεί αναλογικότερο σύστημα μεν , με πρόβλεψη πλαφόν εισόδου στο δημοτικό συμβούλιο 5% , ώστε η πλειοψηφία να κυβερνά απρόσκοπτα.

Από το Γραφείο Τύπου του Δημάρχου  Θέρμου.