Φώτα και σκιές του προγράμματος «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» Γαλλίας.

Φώτα και σκιές του προγράμματος «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» Γαλλίας.

  • |

από Τον Τζάκομο Μαρκέτι

Francia. Luci e ombre del programma del “Nuovo Fronte Popolare” – Contropiano

Σε διάστημα τεσσάρων ημερών, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, η La France Insoumise, οι Πράσινοι και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα συμφώνησαν σε πρόγραμμα και κατανομή των εκλογικών περιφερειών, αφήνοντας πίσω τους την « αδελφοκτονία » κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των ευρωεκλογών και αναβάλλοντας, προς το παρόν, την επιλογή αρχηγού.

Χρειάστηκαν μόλις τέσσερις ημέρες για να επιτευχθεί συμφωνία για το Νέο Λαϊκό Μέτωπο . Οι διαπραγματεύσεις έγιναν με γοργούς ρυθμούς, υπό τον όρο της προθεσμίας υποβολής των καταλόγων, την Κυριακή 16 Ιουνίου, και υπό τη βαρύτητα των συνθηκών λόγω της νίκης της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές .

” Τα καταφέραμε. Γράφτηκε μια σελίδα της γαλλικής ιστορίας », δήλωσε την Πέμπτη ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), Olivier Faure, ενώ ο Jean-Luc Mélenchon χαιρέτισε στο blog του « ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός στη Γαλλία ».

Τα αριστερά κόμματα (PS, LFI, EELV, PCF) ανακοίνωσαν το βράδυ της Πέμπτης 13 Ιουνίου ότι είχαν συμφωνήσει στη δημιουργία ενός «Νέου Λαϊκού Μετώπου», το οποίο προβλέπει ένα “πρόγραμμα εξόδου από τις πολιτικές του Εμανουέλ Μακρόν.” .

Το πρόγραμμα, αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού μεταξύ των διαφόρων πολιτικών  που το συνθέτουν, δημιουργεί μια συνολική ρήξη με την οικονομική πολιτική του Μακρόν και με την αυταρχική στροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα, καλωσορίζοντας ορισμένα αιτήματα που έχουν προκύψει από ποικίλα πολιτικά, συνδικαλιστικά και κοινωνικά κινήματα στη Γαλλία.

Επανεξετάζει την προσέγγιση που έχει δοθεί μέχρι στιγμής όσον αφορά τα Υπερπόντια Εδάφη και ειδικότερα όσον αφορά τη Νέα Καληδονία.

Ταυτόχρονα, δεν μπορούμε απολύτως να μιλάμε για ρήξη με τη γαλλική εξωτερική πολιτική, παρά μόνο – εν μέρει – σε σχέση με το Παλαιστινιακό ζήτημα, αλλά και με απόλυτη συνέχεια αντ’ αυτής σε σχέση με την επιθετικότητα του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Και οι προτεινόμενες αλλαγές στις πολιτικές που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ λίγες.

Συνοψίζοντας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το πρόγραμμα του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP) αντιμετωπίζει τον νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα της προεδρίας Μακρόν, αλλά όχι το φιλοπόλεμο προφίλ του, επομένως δεν τον θέτει σε δύσκολη θέση σε αυτό το έδαφος .

Σε αυτό το πλαίσιο, ο μικρότερος αριθμός εκλογικών περιφερειών στις οποίες η La France Insoumise θα μπορεί να παρουσιάσει τους υποψηφίους της που υποστηρίζονται από το NFP σε σύγκριση με αυτούς που παρουσιάζονται με το NUPES, θα τιμωρήσει τη σύνθεση εκείνων που μπορούν να υποβάλουν πιο προχωρημένες απαιτήσεις στη μελλοντική Εθνοσυνέλευση. .

Χωρίς αποτελεσματική συνεχή λαϊκή πίεση σε ορισμένα θέματα, είναι σαφές ότι από πολιτική άποψη, το NFP καταλήγει σε ορισμένα στρατηγικά ζητήματα συμβατά με τις πολιτικές του Ευρωπαϊκού ιμπεριαλιστικού πόλου και της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Αυτή είναι μια περίληψη του προγράμματος που έχει δώσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο:

Εξωτερική πολιτική

Ουκρανία . Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ανάγκη « υπεράσπισης της Ουκρανίας και της ειρήνης στην ευρωπαϊκή ήπειρο». Αναφέρει: «Θα υπερασπιστούμε αταλάντευτα την κυριαρχία και την ελευθερία του ουκρανικού λαού και την ακεραιότητα των συνόρων του», μεταξύ άλλων «παρέχοντας τα απαραίτητα όπλα».

Ισραήλ – Παλαιστίνη . Τα αριστερά κόμματα συμφώνησαν να «δράσουν για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατήθηκαν μετά τις τρομοκρατικές σφαγές από τη Χαμάς, της οποίας το θεοκρατικό σχέδιο απορρίπτουν». Ζητούν επίσης «την απελευθέρωση των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων».

Η αριστερή συμμαχία ζητά επίσης «την άμεση αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης μαζί με το Κράτος του Ισραήλ» και «την ρήξη με την ένοχη υποστήριξη της γαλλικής κυβέρνησης προς την ακροδεξιά υπεραριστοκρατική κυβέρνηση του Νετανιάχου με στόχο να επιβάλει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με η διάταξη του Διεθνούς Δικαστηρίου που αναφέρεται κατηγορηματικά στον κίνδυνο γενοκτονίας».

Ευρωπαϊκή Ένωση . Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο ζητά το «τέλος των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου» και «μεταρρύθμιση της ΚΑΠ». Προτείνει επίσης να «φορολογηθούν οι πλουσιότεροι σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αυξηθούν οι ίδιοι πόροι του προϋπολογισμού» της ΕΕ και να γενικευθεί «η φορολόγηση των υπερκερδών σε ευρωπαϊκό επίπεδο» .

Οικονομία και κοινωνικές υποθέσεις

Συντάξεις . Τα αριστερά κόμματα προτείνουν «την άμεση κατάργηση των διαταγμάτων εφαρμογής της μεταρρύθμισης του Εμανουέλ Μακρόν που αυξάνει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64». Μακροπρόθεσμα, θέλουν να «επιβεβαιώσουν τον κοινό στόχο του δικαιώματος συνταξιοδότησης στα 60», «να αποκαταστήσουν τους παράγοντες σκληρής δουλειάς που καταργήθηκαν από τον Εμανουέλ Μακρόν» και «να λάβουν υπόψη το RSA για να επικυρώσει τα τρίμηνα προς τη συνταξιοδότηση».

Ασφάλεια έναντι ανεργίας . Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο σκοπεύει να ανατρέψει τις μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν επί προεδρίας Εμανουέλ Μακρόν.

Αγοραστική δύναμη . Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο προτείνει «πάγωμα των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα, ενέργεια και καύσιμα». Σκοπεύει επίσης να «ακυρώσει την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου που έχει προγραμματιστεί για την 1η Ιουλίου». Τέλος, ζητά να «καταργηθούν οι περικοπές σε ρεύμα , θέρμανση και φυσικό αέριο» εκτός των χειμερινών εκεχειριών, καθώς και « να γίνει δωρεάν η πρώτη κιλοβατώρα».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και ένα μέτρο «περιορισμού των τραπεζικών χρεώσεων».

Δουλειά . Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θέλει «μια εγγύηση αυτονομίας για να συμπληρώσει το εισόδημα των οικογενειών κάτω από το όριο της φτώχειας».

Το πρόγραμμα της Αριστερής Συμμαχίας προβλέπει «την αύξηση των μισθών μέσω της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 1.600 ευρώ καθαρά, την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών στον πληθωρισμό και την αύξηση κατά 10% της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των δημοσίων υπαλλήλων».

Επίσης προτείνει τη δημιουργία αδείας εμμηνόρροιας σε όλες τις εταιρείες και τις διοικήσεις.

Τέλος, τα αριστερά κόμματα ελπίζουν να οργανώσουν ένα «εθνικό συνέδριο για την εργασία και τις σκληρές συνθήκες εργασίας», με στόχο τη μετάβαση σε μια εβδομάδα εργασίας 32 ωρών στη «σκληρή ή νυχτερινή εργασία» .

Η κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον

Το Nouveau Front Populaire θέλει ένα μορατόριουμ σε μεγάλα έργα υποδομής αυτοκινητοδρόμων και μεγα-δεξαμενές και ζητά «ακριβείς κανόνες για την κατανομή του νερού μεταξύ όλων των δραστηριοτήτων».

Προτείνει επίσης την εισαγωγή ενός σχεδίου για το κλίμα με στόχο την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα έως το 2050 .

Τα αριστερά κόμματα θέλουν να εγγυηθούν «την πλήρη μόνωση των σπιτιών, την αύξηση της στήριξης για όλες τις οικογένειες και τη διασφάλιση της συνολικής κάλυψης των οικογενειών με χαμηλό εισόδημα». Θέλουν να επιταχύνουν την ανακαίνιση δημόσιων κτιρίων.

Θέλουν να κάνουν τη Γαλλία «τον ευρωπαϊκό ηγέτη στη θαλάσσια ενέργεια με υπεράκτια αιολική ενέργεια και την ανάπτυξη της παλιρροιακής ενέργειας».

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θέλει να ακυρώσει τη συγχώνευση μεταξύ του Οργανισμού Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN) και του Ινστιτούτου Ερευνών για την Πυρηνική Ασφάλεια (IRSN) και απορρίπτει την ιδιωτικοποίηση υδροηλεκτρικών φραγμάτων. Σκοπεύει επίσης να «αποκαταστήσει τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που έχουν περικοπεί στη δημόσια υπηρεσία παρακολούθησης και προστασίας της φύσης: στο National Office des forêts, στο Office français de la biodiversité , Météo France και Cerema».

Η συμμαχία των αριστερών κομμάτων προτείνει να «μεταβεί σε 100% δημόσια διαχείριση του νερού μέσω των τοπικών αρχών» , για «να επιτύχει, κατά τη διάρκεια της εντολής, μια εξαιρετική οικολογική και χημική κατάσταση για όλες τις υδάτινες οδούς (ποτάμια, ρέματα) και υπόγεια αποθέματα, και να διασφαλίσει ότι η βιομηχανία συμβάλλει στην απορρύπανση των υπόγειων υδάτων και του εδάφους» και «να καλύψει ολόκληρη τη χώρα με δωρεάν σιντριβάνια, ντους και δημόσιες τουαλέτες».

Δημόσιες Υπηρεσίες

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θέλει να «αντισταθμίσει την έλλειψη δημοσίων υπαλλήλων στα δημόσια νοσοκομεία, στις προνοιακές και ιατροκοινωνικές υπηρεσίες, στα δημόσια σχολεία, στο δικαστικό σύστημα, σε κρατικές υπηρεσίες και φορείς, βελτιώνοντας θέσεις εργασίας και μισθούς».

Θέλει επίσης να «εγγυηθεί την πρόσβαση όλων στις δημόσιες υπηρεσίες σε όλη τη χώρα μέσω ενός επενδυτικού σχεδίου», έτσι ώστε «κανείς να μη μπορεί να ζήσει με λιγότερο από τριάντα λεπτά από μια δημόσια υπηρεσία».

Παιδική ηλικία . Τα αριστερά κόμματα σκοπεύουν να «εγγυηθούν ότι κάθε οικογένεια έχει πρόσβαση σε επαρκή παιδική μέριμνα μέσω μιας δημόσιας υπηρεσίας παιδικής μέριμνας που προσφέρει 500.000 θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ή άλλες λύσεις παιδικής μέριμνας».

Σχολεία . Τα αριστερά κόμματα θέλουν να «καταργήσουν» τη «σύγκρουση για τη γνώση» που προωθεί ο Γκάμπριελ Ατάλ, να διατηρήσουν την ελευθερία διδασκαλίας των δασκάλων και να μειώσουν τα μεγέθη των τάξεων «για να τα πάνε καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 19 μαθητών». Σκοπεύουν να κάνουν «τα πρώτα βήματα για να κάνουν το σχολείο εντελώς δωρεάν: καντίνα, προμήθειες, μεταφορές, εξωσχολικές δραστηριότητες » .

Προτείνουν «μια δημόσια υπηρεσία για την υποστήριξη των μαθητών με αναπηρία » , καθώς και «αύξηση των μισθολογικών κλιμάκων» και ενίσχυση των σχολικών ιατρικών υπηρεσιών.

Δευτεροβάθμια εκπαίδευση . Η Αριστερή Συμμαχία προτείνει να «ρυθμιστεί η χρηματοδότηση των σχολείων – συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών – με βάση τη συμμόρφωσή τους με τους στόχους της κοινωνικής πολυμορφίας ».

Δευτεροβάθμια εκπαίδευση . Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θέλει να βάλει τέλος στο Parcoursup και την «επιλογή στα δημόσια πανεπιστήμια» . Σκοπεύει να «εισαγάγει γεύματα του ενός ευρώ στο Crous» .

Υγεία

Νοσοκομεία. Τα αριστερά κόμματα θέλουν να οργανώσουν γρήγορα «συνέδριο για τη διάσωση του δημόσιου νοσοκομείου» και «προτείνουν την ενίσχυση της νυχτερινής και Σαββατοκύριακου εργασίας για το προσωπικό». Θέλουν το άνοιγμα ιδιωτικών κλινικών να υπαχθεί στη «συμμετοχή στη συνέχεια της περίθαλψης και στην εγγύηση μηδενικού κόστους από την τσέπη».

Ιδιωτικό ιατρείο. Είναι υπέρ της «ρύθμισης της εγκατάστασης των γιατρών σε μέρη ερημικά από υγεία» και της αποκατάστασης της εφημερίας από ανεξάρτητους γιατρούς στα κέντρα υγείας.

Φάρμακα. Προκρίνουν ένα «δημόσιο κέντρο ναρκωτικών με αυστηρότερες απαιτήσεις αποθεμάτων».

Ρύποι. Ζητούν απαγόρευση «όλα τα PFAS για όλες τις χρήσεις, ειδικά τα μαγειρικά σκεύη» .

Καταπολέμηση του ρατσισμού, του αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας

Το Nouveau Front Populaire δηλώνει ότι «δεν υπάρχει χώρος για ανοχή» σε μια εποχή που «ρατσιστικές, αντισημιτικές και ισλαμοφοβικές ομιλίες και πράξεις εξαπλώνονται σε όλη την κοινωνία και βιώνουν μια ανησυχητική έκρηξη».

«Ο αντισημιτισμός έχει μια τραγική ιστορία στη χώρα μας που δεν πρέπει να επαναληφθεί. Όλοι όσοι προπαγανδίζουν μίσος προς τους Εβραίους πρέπει να πολεμηθούν», αναφέρεται στο πρόγραμμα. Τα αριστερά κόμματα προτείνουν ένα διυπουργικό σχέδιο για την ανάλυση, την πρόληψη και την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και ένα άλλο για το θέμα της ισλαμοφοβίας.

Φορολογία

Ο λαός του Nouveau Front πιέζει για «έναν τροποποιητικό οικονομικό νόμο στις 4 Αυγούστου» για «υιοθέτηση μιας δίκαιης δημοσιονομικής πολιτικής». Προτείνει «να αυξηθεί η προοδευτικότητα του φόρου εισοδήματος σε 14 κλιμάκια», «να γίνει η CSG προοδευτική», «επαναθέσπιση ισχυρότερου φόρου ακινήτων με κλιματική συνιστώσα», «κατάργηση του ενιαίου φόρου και επαναφορά του φόρου εξόδου», «κατάργηση των αναποτελεσματικών, άδικων και ρυπογόνων φορολογικών παραθύρων», «μεταρρυθμίσεις του φόρου κληρονομιάς για να γίνει πιο προοδευτικός», «εισαγωγή μέγιστης κληρονομιάς». Πρότεινε επίσης «την καθιέρωση χιλιομετρικού φόρου στα εισαγόμενα προϊόντα» .

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο προτείνει «την ταχεία ενίσχυση της ασπίδας ποιότητας-τιμής » . Θέλει επίσης να «ρυθμίσει τους ναύλους των αεροπορικών εταιρειών» και να εισαγάγει μια «μέγιστη περιεκτικότητα σε ζάχαρη στα επεξεργασμένα τρόφιμα».

Η αριστερή συμμαχία θέλει να οργανώσει «τη διανομή εμφιαλωμένου νερού και να περιορίσει την τιμή του νερού όπου η υπηρεσία πόσιμου νερού δεν λειτουργεί».

Ζητεί επίσης τη δημιουργία ενός ταμείου αποζημίωσης για την πρόληψη της ρύπανσης για την «αποζημίωση και την παροχή ιατρικής περίθαλψης στα θύματα της χλωροδεκόνης και του σαργασσού» και για την επένδυση στην απορρύπανση του εδάφους και των υδάτων.

Νέα Καληδονία

Το Nouveau Front populaire (Νέο Λαϊκό Μέτωπο) ζητά την εγκατάλειψη της διαδικασίας συνταγματικής μεταρρύθμισης με στόχο την άμεση απεμπλοκή του εκλογικού σώματος.

Γαλλική οικονομία

Βιομηχανία . Το Nouveau Front Populaire θέλει να «δρομολογήσει ένα σχέδιο βιομηχανικής ανασυγκρότησης για να βάλει τέλος στην εξάρτηση της Γαλλίας και της Ευρώπης σε στρατηγικούς τομείς (ημιαγωγοί, φάρμακα, τεχνολογίες αιχμής, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ηλιακοί συλλέκτες κ.λπ.)

Το έγγραφο ζητά «προληπτική διάγνωση των φυσικών πόρων πριν από την ίδρυση της βιομηχανίας» και «εποπτεία της υπεργολαβίας». Προτείνει επίσης τη θέσπιση «ποσοστώσεων υπεργολάβων που προέρχονται από τον ιστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ντόπιων βιοτεχνών».

Επιχειρήσεις. Η Αριστερή Συμμαχία σκοπεύει να «εξαρτήσει τη βοήθεια προς τις εταιρείες από τη συμμόρφωση με περιβαλλοντικά, κοινωνικά κριτήρια και κριτήρια κατά των διακρίσεων εντός της εταιρείας» και «να απαιτήσει την επιστροφή της βοήθειας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με αυτούς τους όρους».

Τέλος, η συμμαχία θέλει «να κάνει τους εργαζομένους πραγματικούς πρωταγωνιστές της οικονομικής ζωής, κρατώντας τους τουλάχιστον το ένα τρίτο των εδρών στα διοικητικά συμβούλια και επεκτείνοντας το δικαίωμά τους να παρέμβουν στην εταιρεία».

Τράπεζες. Το Nouveau Front Populaire ζητά «μεγαλύτερη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών» και «μηδενική τραπεζική χρηματοδότηση για ορυκτά καύσιμα».

Γεωργία

Καθορισμός τιμής. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θέλει να «εγγυηθεί μια ελάχιστη τιμή που αποδίδει δίκαιο μισθό στους αγρότες» και να φορολογήσει τα «υπερκέρδη των αγροτικών επιχειρήσεων και των σούπερ μάρκετ». Ζητεί την ακύρωση της CETA και την απαγόρευση «εισαγωγής οποιασδήποτε γεωργικής παραγωγής που δεν πληροί τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά μας πρότυπα».

Εκτροφή. Η συμμαχία των αριστερών κομμάτων θέλει να απαλλαγεί από την «εργοστασιακή κτηνοτροφία», να βελτιώσει την ευημερία των ζώων και να «απαγορεύσει την εκτροφή σε κλουβιά μέχρι το τέλος της θητείας».

Φυτοφάρμακα. Τα αριστερά κόμματα θέλουν να αποκαταστήσουν το «σχέδιο Ecophyto, να απαγορεύσουν τη γλυφοσάτη και τα νεονικοτινοειδή» και να στηρίξουν τον βιολογικό τομέα και την αγροοικολογία, ιδίως για να «εγγυηθούν μια διέξοδο για τα βιολογικά προϊόντα στον τομέα της εστίασης» .

Διαμονή

Το Nouveau Front populaire προτείνει την κατασκευή 200.000 δημόσιων κατοικιών ετησίως για πέντε χρόνια. Ελπίζει στην υιοθέτηση ενός νόμου για «διασφάλιση του δικαιώματος στην αποτελεσματική στέγαση», ο οποίος περιλαμβάνει υποχρεωτικό έλεγχο ενοικίων σε περιοχές κινδύνου και καθολική εγγύηση ενοικίου. Τα APL θα αυξηθούν κατά 10%.

Τα αριστερά κόμματα θέλουν επίσης να «ξεκινήσουν ξανά την κατασκευή κοινωνικών κατοικιών, αντιστρέφοντας τις ετήσιες περικοπές 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ του Μακρόν για τις κατοικίες χαμηλής ενοικίασης HLM» .

Μέση τιμή

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θέλει «να περιορίσει αυστηρά τη συγκέντρωση της πολιτιστικής βιομηχανίας και των μέσων ενημέρωσης στα χέρια λίγων ιδιοκτητών» και «να αποκλείσει από τις δημόσιες επιδοτήσεις τα μέσα ενημέρωσης που έχουν καταδικαστεί για υποκίνηση μίσους ή προσβολή της αξιοπρέπειας των ανθρώπων ». Σκοπεύει να «διασφαλίσει τη συνέχεια μιας δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας με την καθιέρωση μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης» .

Το άθλημα

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο καλεί για τέσσερις ώρες φυσικής αγωγής «σε όλο το σχολείο». Θέλει να αυξήσει το ποσό του Pass’sport στα 150 ευρώ και να επεκτείνει τη χρήση του στον σχολικό αθλητισμό. Προτίθεται να αναπτύξει «κέντρα αθλητισμού-υγείας» και να αποζημιώσει το κόστος των αθλητικών συνταγών.

Νέοι άνθρωποι

Τα αριστερά κόμματα θέλουν «να βάλουν ένα τέλος στο SNU και να δώσουν νέα στήριξη στους συλλόγους νεολαίας και λαϊκής εκπαίδευσης».

Όσον αφορά τις μεταφορές, θα ήθελαν να δουν τη δημιουργία ενός «ενιαίου συστήματος εισιτηρίων» ανοιχτό στους νέους, δίνοντάς τους πρόσβαση σε όλα τα τρένα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα ποδήλατα και τα αυτοκίνητα αυτοεξυπηρέτησης στην περιοχή.

Μετανάστευση

Το Nouveau Front populaire θέλει να καταργήσει τους νόμους για το άσυλο και τη μετανάστευση που ψηφίστηκαν υπό τον Εμανουέλ Μακρόν, να τακτοποιήσει το καθεστώς των εργαζομένων, των μαθητών και των γονέων παιδιών σχολικής ηλικίας και να εισαγάγει μια δεκαετή άδεια διαμονής ως τυπικό έγγραφο διαμονής. Το κόμμα υποστηρίζει τη δημιουργία «καθεστώς εκτοπισμένου από το κλίμα».

Τα αριστερά κόμματα θέλουν να δημιουργήσουν ένα «νόμιμο και ασφαλές κανάλι μετανάστευσης» και να ιδρύσουν «μια υπηρεσία διάσωσης στη θάλασσα και τη στεριά». Θέλουν «να εγγυηθούν την πρόσβαση στην κρατική ιατρική περίθαλψη» .

Αστυνομία και δικαιοσύνη

Το Nouveau Front Populaire θέλει να αποκαταστήσει την τοπική αστυνομία, να διατηρήσει όλη τη χωροφυλακή, να αντιστρέψει τη μεταρρύθμιση της δικαστικής αστυνομίας και να αυξήσει τον αριθμό των αστυνομικών. Θέλει να απαγορεύσει τη χρήση LBD και χειροβομβίδων ακρωτηριασμού, να διαλύσει το BRAV-M και να εισαγάγει έναν νέο κώδικα δεοντολογίας.

Τα αριστερά κόμματα προτείνουν την κατάργηση των IGPN και IGGN και την αντικατάστασή τους με ένα νέο ανεξάρτητο όργανο που θα συνδέεται με τον Διαμεσολαβητή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ελπίζουν στην καθιέρωση αποδείξεων για ελέγχους ταυτότητας .

Το πρόγραμμα ζητά αναθεώρηση του δόγματος των ανοιχτών πυρών «για να τεθεί τέλος στους θανάτους λόγω άρνησης συμμόρφωσης». Ζητεί επίσης την απαγόρευση της αναγνώρισης προσώπου.

https://redlines.gr/%cf%86%cf%8e%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%83%ce%ba%ce%b9%ce%ad%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%ac%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%bd%ce%ad%ce%bf-%ce%bb/

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.