Οι Κούρδοι (PKK) ανακήρυξαν αυτονομία

Οι Κούρδοι (PKK) ανακήρυξαν αυτονομία

  • |

Συγκλονιστικές είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία, με τους Κούρδους για πρώτη φορά να ανακηρύσσουν αυτονομία εντός του τουρκικού εδάφους. Το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) ανακοίνωσε την Τρίτη τη δημιουργία μιας αυτόνομης δημοκρατικής επικράτειας στην επαρχία Ντερσίμ στην ανατολική Τουρκία και αντάρτες του PKK έστησαν σημεία ελέγχου στην εθνική οδό.

Σε βίντεο που ανάρτησαν οι ίδιοι οι Κούρδοι στο διαδίκτυο, βλέπουμε μαχητές του PKK στα σημεία ελέγχου να κάνουν έρευνες σε διερχόμενα αυτοκίνητα. «Εμείς ως αντάρτες, υπό το δίκαιο της αυτοάμυνας για τις ζωές μας και το έθνος μας, διακηρύσσουμε τη δημοκρατική αυτονομία της Ντερσίμ», δηλώνει ένας αντάρτης στο βίντεο.

Από τις 24 Ιουλίου έχει ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ του PKK και του τουρκικού στρατού. Και οι δύο πλευρές έχουν δώσει στη δημοσιότητα διαφορετικό αριθμό απωλειών. Το PKK υποστήριξε την Τρίτη ότι στην περιοχή Χακάρι οι αντάρτες του σκότωσαν 32 Τούρκους στρατιώτες και αστυνομικούς, ενώ οι Κούρδοι είχαν μόλις 5 νεκρούς.

Η τουρκική κυβέρνηση απάντησε ότι έχασε μόνο έναν στρατιώτη και πολλούς τραυματίες. Σύμφωνα επίσης με τουρκικά Μέσα, Τούρκοι πολίτες Κούρδοι στην καταγωγή, σε διαδήλωση στην κυρίως κουρδική επαρχία Ντογκουμπεγιαζίτ (Dogubeyazit) ανακήρυξαν «αυτοδιαχείριση».

«Κηρύττουμε αυτοδιαχείριση», δήλωσε ο Μουχσίν Κουλά (Muhsin Kula), ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι μέλος της νέας κουρδικής κυβέρνησης (μέσα στην Τουρκία). «Τα χωριά μας και οι πόλεις μας έχουν γίνει ερείπια. Το πρόσφατο περιστατικό στο Βαρτό (Varto) αποδεικνύει ότι η ανθρωπιά έχει πεθάνει».

Το Βαρτό είναι μια πόλη στην ανατολική Τουρκία όπου στις 10 Αυγούστου μια Κούρδισσα αντάρτισσα του PKK, η Εκίν Βαν (Ekin Van), βιάστηκε και δολοφονήθηκε. Στη συνέχεια το άψυχο σώμα της σύρθηκε στους δρόμους από την τουρκική Αστυνομία. Το γεγονός εξόργισε τους Κούρδους σε όλη την ανατολική Τουρκία. «Δεν αναγνωρίζουμε τους τουρκικούς νόμους σε αυτή την περιοχή», είπε ο Κούλα.