Υεμένη: Όσοι δεν πεθαίνουν από τις βόμβες, πεθαίνουν από πείνα

Υεμένη: Όσοι δεν πεθαίνουν από τις βόμβες, πεθαίνουν από πείνα

  • |

Σήμα κινδύνου για την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη λόγω έλλειψης τροφίμων στέλνει η οργάνωση Save the Children, προειδοποιώντας πως στο φάσμα της λιμοκτονίας κινδυνεύουν να προστεθούν ακόμη ένα εκατομμύριο παιδιά. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως περίπου 5,2 εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν από ασιτία, στη χειμαζόμενη απ’ τον εμφύλιο χώρα της Μέσης Ανατολής.

Η οργάνωση προειδοποιεί ότι κάθε παρακώλυση των προμηθειών σε τρόφιμα και καύσιμα μέσω του λιμανιού της Αλ Χουνταϊντά θα μπορούσε να προκαλέσει λιμοκτονία σε απρόβλεπτη κλίμακα, καθώς έχουν αναζωπυρωθεί οι συγκρούσεις ανάμεσα στους σιίτες αντάρτες, γνωστοί ως Χούθι, και στον συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία.

Ακόμη, όμως, και τώρα που υπάρχουν στην αγορά τρόφιμα, οι οικογένειες αδυνατούν να αγοράσουν ακόμα και τα πιο βασικά, όπως ψωμί, γάλα και αυγά, καθώς οι τιμές έχουν εκτοξευτεί κατά 68% σε σχέση με το 2015.

Δραματική έκκληση απευθύνει και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης, τονίζοντας ότι επείγει να δημιουργηθούν νέα σημεία εισόδου που θα επιτρέψουν τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και εμπορικών εισαγωγών, ώστε να αποτραπεί μια «αυξανόμενη κρίση λιμοκτονίας».

Τα στοιχεία του ΟΗΕ άλλωστε δείχνουν πως συνολικά στην Υεμένη είναι αντιμέτωποι με την πείνα 8,4 εκατ. άνθρωποι, και ο οργανισμός εκτιμά ότι θα αυξηθεί κατά 3,5 εκατομμύρια εν μέσω της νομισματικής κρίσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι πάνω απ’ τα 2/3 του πληθυσμού της χώρας δεν ξέρουν από πού και πότε θα υπάρξει το επόμενο γεύμα.

artinews.gr