«Καλή χρονιά» με μαύρες προβλέψεις από την Λαγκάρντ

«Καλή χρονιά» με μαύρες προβλέψεις από την Λαγκάρντ

  • |

Σε μαύρες προβλέψεις για τη νέα χρονιά προέβη η Κριστίν Λαγκάρντ σε άρθρο της στην Handelsblatt, τονίζοντας πως η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα είναι «απογοητευτική».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε ότι η προοπτική αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ και η οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα συμβάλλουν στην αβεβαιότητα και τον υψηλότερο κίνδυνο οικονομικής ευπάθειας παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τα γραφόμενα της ίδιας στη γερμανική εφημερίδα, η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου έχει επιβραδυνθεί σημαντικά και η υποχώρηση των τιμών των πρώτων υλών δημιουργεί προβλήματα στις οικονομίες που βασίζονται σε αυτές.

Πρόσθεσε πως ο χρηματοπιστωτικός κλάδος σε πολλές χώρες έχει ακόμα αδυναμίες και οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι αυξάνονται στις αναδυόμενες αγορές,

Με αφορμή τα παραπάνω η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ μίλησε για ανισότητα προσθέτοντας ότι η χαμηλή παραγωγικότητα, η γήρανση του πληθυσμού και οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη το 2016.

Σύμφωνα με την Λαγκάρντ, η έναρξη εξομάλυνσης της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής και η στροφή της Κίνας προς εστιασμένη ανάπτυξη στην κατανάλωση είναι «απαραίτητες και υγιείς» αλλαγές, αλλά χρειάζεται να γίνουν με όσο τον δυνατόν πιο αποτελεσματικό και ομαλό τρόπο.

Προειδοποίησε δε ότι η άνοδος των επιτοκίων των ΗΠΑ και η ισχυροποίηση του δολαρίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις επιχειρήσεις σε αθέτηση πληρωμών και αυτό στη συνέχεια θα μπορούσε να «μολύνει» τις τράπεζες και τα κράτη.

Υπάρχουν «πιθανές δευτερογενείς επιπτώσεις», με την προοπτική αύξησης των επιτοκίων να έχει ήδη συμβάλει στην αύξηση του κόστους χρηματοδότησης για κάποιους δανειολήπτες, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές, ανέφερε.

Τέλος, συμπλήρωσε ότι ενώ χώρες, άλλες εκτός των ιδιαίτερα ανεπτυγμένων οικονομιών, είναι σε γενικές γραμμές καλύτερα προετοιμασμένες για υψηλότερα επιτόκια απ’ ό,τι στο παρελθόν, η ίδια ανησυχεί για την ικανότητά τους να απορροφούν τους κραδασμούς.