Ντε φάκτο τέλος στη Σένγκεν: Μετά τη Σουηδία, συνοριακοί έλεγχοι και από Δανία

Ντε φάκτο τέλος στη Σένγκεν: Μετά τη Σουηδία, συνοριακοί έλεγχοι και από Δανία

  • |

Επανέρχονται οι συνοριακοί έλεγχοι στην ΕΕ και καταργείται ντε φάκτο η συνθήκη Σένγκεν. Μόλις ώρες αφότου η Σουηδία επέβαλε μέτρα για να εμποδίσει την διέλευση προσφύγων και μεταναστών χωρίς έγγραφα από το έδαφος της Δανίας, συνοριακούς ελέγχους επέβαλε και η Δανία στα σύνορα με τη Γερμανία!

«Η πολύτιμη αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας στη ζώνη Σένγκεν βρίσκεται σε κίνδυνο» προειδοποιεί το Βερολίνο διά στόματος του Μάρτιν Σέφερ, εκπροσώπου του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ σχολιάζοντας την απόφαση της Κοπεγχάγης να επανεισάγει συνοριακούς ελέγχους μετά την αντίστοιχη κίνηση της Σουηδίας.

Ανακοινώνοντας την επαναφορά των ελέγχων, ο Δανός πρωθυπουργός Λάρς Λέκε Ράσμουσεν δήλωσε ότι η απόφαση «δεν ήταν μία ευτυχής στιγμή», όμως σημείωσε πως η Κοπεγχάγη «πρέπει να αντιδράσει» στους σουηδικούς περιορισμούς.

«Εισάγουμε προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους, αλλά με ισορροπημένο τρόπο. […] Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα θα δείτε όλο και περισσότερες χώρες να αναγκάζονται να εισάγουν προσωρινούς ελέγχους» ανέφερε ο Ράσμουσεν -η κυβέρνηση του οποίου στηρίζεται στο Κοινοβούλιο από το αντιμεταναστευτικό Λαϊκό Κόμμα.

«Μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη Δανία το γεγονός ότι άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες θέτουν φραγμούς στα σύνορά τους. Μπορεί να προκαλέσει αύξηση των αιτήσεων ασύλου» προσέθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η αστυνομία της Δανίας θα πραγματοποιεί ελέγχους για τις επόμενες δέκα ημέρες, περίοδος η οποία δύναται να παραταθεί.

Σε επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιστολή, ο Δανός υπουργός αρμόδιος για ζητήματα ενσωμάτωσης Ίνγκερ Στότζμπεργκ αναφέρει ότι οι έλεγχοι θα εστιαστούν αρχικά στα σύνορα με τη Γερμανία αλλά μπορεί να επεκταθούν στο σύνολο των συνόρων της Δανίας.