Παραιτείται ο Γκρούεφσκι – Ανοίγει ο δρόμος για εκλογές στα Σκόπια

Παραιτείται ο Γκρούεφσκι – Ανοίγει ο δρόμος για εκλογές στα Σκόπια

  • |

Την παραίτησή του στον πρόεδρο της Βουλής της ΠΓΔΜ θα υποβάλει την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος. Η ενέργεια του κ. Γκρούεφσκι να αποχωρήσει από τον πρωθυπουργικό θώκο, εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων από τον Ιούλιο του 2015 για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη χώρα, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων, τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 24 Απριλίου.

Η συμφωνία προβλέπει ότι 100 ημέρες νωρίτερα – δηλαδή στις 15 Ιανουαρίου – θα πρέπει να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, ο επικεφαλής της οποίας θα προέρχεται από το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι. Ο τελευταίος, βάσει της συμφωνίας, θα παραιτηθεί, ώστε η Βουλή να αναδείξει την υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα φιλοκυβερνητικά μέσα των Σκοπίων, υπηρεσιακός πρωθυπουργός αναμένεται να αναλάβει ο Έμιλ Ντιμιτρίεφ, γενικός γραμματέας του VMRO-DPMNE.

Ο κ. Γκρούεφσκι, ανέφερε ότι με την αποχώρηση του από την πρωθυπουργία, το κόμμα του εκπλήρωσε πλέον, όλες τις υποχρεώσεις που του αναλογούν από τη συμφωνία, και αναμένει οι εκλογές να διεξαχθούν την προβλεπόμενη ημερομηνία.

Πάντως, η αντιπολίτευση του Ζόραν Ζάεβ εκφράζει αμφιβολίες ότι ο κ. Γκρούεφσκι είναι διατεθειμένος να επιτρέψει οι εκλογές του Απριλίου να διεξαχθούν με δημοκρατικό τρόπο.

Την Παρασκευή, θα επισκεφθεί τα Σκόπια ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν, με τη μεσολάβηση του οποίου είχε επιτευχθεί στις 15 Ιουλίου 2015 η συμφωνία μεταξύ των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ για την υπέρβαση του πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα.

Ο κ. Χαν θα έχει συναντήσεις με τους αρχηγούς των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ σχετικά με την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας.