Λομβαρδία: Τα τελευταία στοιχεία για την πανδημική σφαγή είναι ένα βάναυσο ξύπνημα

Λομβαρδία: Τα τελευταία στοιχεία για την πανδημική σφαγή είναι ένα βάναυσο ξύπνημα

  • |

Η ανακοίνωση των δεδομένων υγείας στις 6 Μαΐου δημιούργησε ένα πραγματικό τραύμα στη Λομβαρδία. Πράγματι, περισσότερα από τα μισά νέα κρούσματα σε όλη την Ιταλία εμφανίστηκαν στην Περιφέρεια της Λομβαρδίας, όπου επίσης αυξήθηκαν τα θύματα, στα 222, με μια αύξηση 146% σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα.

Πηγή: Contropiano.org, Μετάφραση: Καλλιόπη Ράπτη

Αυτή τη φορά δεν πρόκειται για τη συγκέντρωση δεδομένων που δεν είχαν αποκαλυφθεί τις προηγούμενες ημέρες, όπως συνέβη στις 2 Μαΐου. Ούτε η αύξηση μπορεί να καταλογιστεί στην επανέναρξη της 4ης Μαΐου, η οποία είναι πολύ πρόσφατη. Επομένως, αυτά τα δεδομένα είναι το αποτέλεσμα μιας «Φάσης 1», του συνολικού κλεισίματος, το οποίο δεν έγινε ποτέ στη Λομβαρδία.

Είναι αριθμοί που τρομάζουν, επειδή η μετάδοση συνεχίζει να αυξάνεται και υπάρχει φόβος ότι το «άνοιγμα» της περασμένης Δευτέρας θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τα δεδομένα αυτής της σφαγής, η οποία έχει τώρα πια 15.000 θύματα Λομβαρδούς, από το σύνολο των 30.000 Ιταλών, όπως υπολογίζονται από την Πολιτική Προστασία. Είναι στοιχεία υποτιμημένα, διότι το Istat (Εθνική Στατιστική Υπηρεσία) και το Istituto Superiore di Sanità (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας) έχουν αποδείξει ότι το ποσοστό των θανάτων είναι, στην πραγματικότητα, σχεδόν διπλάσιο.

Παρόλο που ορισμένα μέσα ενημέρωσης θέλησαν να «παιδικοποιήσουν», ως συνήθως, τη συμπεριφορά των πολιτών, αντιμετωπίζοντάς τους ως ηλίθιους με τη σημασία που δόθηκε σε κάποιο απομονωμένο επεισόδιο ανευθυνότητας. Ο πληθυσμός ενεργεί με υψηλό αίσθημα ευθύνης, τόσο πολύ ώστε, σύμφωνα με στοιχεία των Νομών, στη διάρκεια των εκατοντάδων χιλιάδων ελέγχων που διενεργήθηκαν από τα όργανα της τάξεως, μόνο στο 3% των περιπτώσεων επιβλήθηκαν πρόστιμα για αδικαιολόγητες μετακινήσεις.

Το κλίμα στους δρόμους είναι βαρύ, οι πολίτες κυκλοφορούν με τη μάσκα και τα γάντια, αποφεύγουν ο ένας τον άλλον, χαιρετούν μόνο τους γνωστούς, έχουν τα πρόσωπα σφιγμένα, τα χαμόγελα εξαφανίστηκαν πίσω από την υγειονομική προστασία, η οποία, συχνά, είναι αυτοσχέδια, εξαιτίας της δυσκολίας (που υπάρχει) να βρεθεί κάτι επαγγελματικά ποιοτικό.

Υπάρχει πολύς φόβος. Ακόμη και το να πας να αγοράσεις ψωμί, μπορεί να είναι επικίνδυνο και το βράδυ οι δρόμοι ερημώνουν. Φοβούνται ότι η «Φάση 2» μπορεί να μετατραπεί σε τραγωδία. Κυρίως, αυξάνεται η αίσθηση, ότι οι πολίτες, που καλούνται να επιδείξουν αίσθηση ατομικής ευθύνης, εγκαταλείπονται από εκείνους που έχουν δημόσιες και συλλογικές ευθύνες.

Το ερώτημα, παραδόξως, είναι απλό: για τη διαχείριση, χωρίς κινδύνους, της λεγόμενης «Φάσης 2», θα ήταν αναγκαίο να γνωρίζει κάθε πολίτης την κατάσταση της υγείας του, και ιδίως, αν είναι ο φορέας του ιού. Αυτό σημαίνει να κάνουν πολλά διαγνωστικά τεστ και να εντοπίσουν, στη συνέχεια, τις επαφές των θετικών.

Προς το παρόν, στη Λομβαρδία, είναι πρακτικά αδύνατο να υπάρξουν τεστ μέσω του δημόσιου συστήματος υγείας. Στις 4 Μαΐου, ο περιφερειακός σύμβουλος Gallera1 δήλωσε ότι εξακολουθούν να εκτελούνται τεστ στο υγειονομικό προσωπικό και στις δομές RSA (Residenza Sanitaria Assistenziale)2, μια επιχείρηση που, προφανώς, θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί πριν από μήνες.

Και πολλοί υγειονομικοί μάς λένε ότι το τεστ δεν υπάρχει ούτε καν γι αυτούς. Ταυτόχρονα, ωστόσο, πολλοί γιατροί έχουν λάβει email στα οποία τα ιδιωτικά εργαστήρια δηλώνουν ότι θα είναι έτοιμα σε λίγες μέρες για να τα πραγματοποιήσουν, φυσικά έναντι αμοιβής, για ποσά από 120 ευρώ και άνω.

Επιπλέον, εάν οι θάνατοι στη Λομβαρδία είναι τόσο υψηλοί σε σύγκριση με άλλες περιοχές, οφείλεται πιθανότατα στο ότι δεν έχουν αυξηθεί οι USCA (Unità Speciali di Continuità Assistenziale)3, που είναι υπεύθυνες για την παρακολούθηση των ασθενών στο σπίτι τους. Οι μονάδες είναι ελάχιστες -σχεδόν αμελητέες-, οι καθυστερήσεις αναπόφευκτες, και ο φόρτος εργασίας μεγάλος. Ως εκ τούτου, πολλοί ασθενείς παραμένουν στο σπίτι χωρίς επαρκή βοήθεια και νοσηλεύονται όταν είναι πολύ αργά.

Στο ιδιωτικό και κερδοσκοπικό χάος της Περιφέρειας της Λομβαρδίας, προστέθηκε και η πρωτοβουλία του ASST (Azienda Socio Sanitaria)4, η οποία συνήψε συμφωνία με έναν ιδιωτικό συνεταιρισμό γιατρών. Σύμφωνα με αυτήν τη συμφωνία, οι ασθενείς που έχουν ενταχθεί στις υπηρεσίες αυτού του συνεταιρισμού, με την εξαίρεση όλων των άλλων, θα μπορούν να κάνουν χρήση (δεν ξέρουμε για πόσο χρόνο) στα εξής: έναν έλεγχο που περιλαμβάνει διαγνωστικό τεστ, ακτινογραφία θώρακος και άλλες εξετάσεις.

Ως εκ τούτου, προβλέπεται η προσφορά διαφορετικών υπηρεσιών που παρέχονται σε ασθενείς με βάση την ένταξή τους στις υπηρεσίες ενός ιδιωτικού συνεταιρισμού. Για πρώτη φορά, ένα ASST, ένα δημόσιο ίδρυμα, προβαίνει σε τέτοιες διακρίσεις σε συμφωνία με ιδιώτες. Πολύ σύντομα, θα γίνουν πολλές προσφυγές στη Δικαιοσύνη εναντίον της Περιφερειακής Διοίκησης της Λομβαρδίας, και θα προστεθούν σε αυτές, που ήδη έχουν κατατεθεί, από τους Viola Carofalo και Giorgio Cremaschi, εκπροσώπους του Potere al Popolo.5

Ανάμεσα στους πολλούς και διαφορετικούς παραλογισμούς και άλλες τόσες παλινωδίες της δεξιάς Περιφερειακής Διοίκησης της Λομβαρδίας, αναμένεται τώρα ένα νέο ψήφισμα για τα ορολογικά τεστ. Αυτά τα τεστ, τα οποία προηγουμένως απαγορεύονταν, εάν δεν πραγματοποιούνταν σύμφωνα με τα πρότυπα της εταιρείας Diasora, μπορούν πλέον να πραγματοποιηθούν από όλα τα εργαστήρια που είναι διαπιστευμένα από την Περιφέρεια, φυσικά με αμοιβή και χωρίς διατίμηση.

Υπάρχει, όμως, μια ανησυχητική πτυχή: όσων το πρώτο τεστ έχει θετικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να απομονωθούν στο σπίτι έως ότου το ATS (Agenzie di Tutela della Salute ) είναι σε θέση να πραγματοποιήσει το επόμενο. Αυτή η αναμονή μπορεί να διαρκέσει ακόμη και εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων το πιθανό θετικό κρούσμα μπορεί να μολύνει την οικογένειά του.

Η απομόνωση των θετικών κρουσμάτων, ακόμη και των υγιών, είναι ένα άλλο σημείο της θανατηφόρας ανευθυνότητας της διοίκησης Fontana, η οποία αγνόησε πολλές διαθέσιμες δομές για την καραντίνα, για τις οποίες αρκεί ένα ξενοδοχείο, όπως το ξενοδοχείο Michelangelo στο Μιλάνο, το οποίο εξακολουθεί να μην χρησιμοποιείται πλήρως…

Τέλος, η διαχείριση των μέσων μαζικής μεταφοράς –τα οποία αποτελούν μια πιθανή εστία μόλυνσης- σχετίζεται άμεσα με τη διαχείριση της επιδημίας, στη «Φάση 2». Εάν το περιφερειακό σύστημα μεταφορών δεν κατέρρευσε τελείως στις 4 Μαΐου, αυτό οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι πολλοί εργαζόμενοι επέλεξαν, λόγω του φόβου, να χρησιμοποιήσουν το ιδιωτικό τους όχημα ή να συνεχίσουν την εργασία τους στο σπίτι.

Και όμως, η Trenord, η περιφερειακή εταιρεία μεταφορών, εγγυήθηκε μια υπηρεσία περιορισμένη στο 80% των προγραμματισμένων δρομολογίων των τρένων, έχοντας, μεταξύ άλλων, θέσει μέρος των εργαζομένων σε διαθεσιμότητα από την αρχή της έκτακτης ανάγκης. Αυτό το γεγονός δυσκόλεψε την τήρηση της απόστασης μεταξύ των επιβατών στα τρένα και στους σταθμούς. Επιπλέον, πολλοί μετακινούμενοι κατήγγειλαν, ότι έχουν ταξιδέψει σε καταφανώς βρώμικα βαγόνια, κάτι που είναι σύνηθες, αλλά που, αυτήν τη στιγμή, σημαίνει ότι δεν είχε γίνει απολύμανση και ότι υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης.

Πρέπει να σταματήσει η σφαγή στη Λομβαρδία, πρέπει να ανακληθεί η εξουσία της Περιφερειακής Διοίκησης του Fontana.6

1 Ο Giulio Gallera , Ιταλός πολιτικός περιφερειακός σύμβουλος στον τομέα της υγείας και Welfare sτην περιοχή της Λομβαρδίας από τις 28 Ιουνίου 2016.

2 RSA (Residenze sanitarie assistenziali): Είναι μη νοσοκομειακές δομές, οι οποίες φιλοξενούν μη αυτάρκεις ανθρώπους οι οποίοι δεν μπορούν να έχουν φροντίδα στο σπίτι και χρειάζονται ειδική ιατρική περίθαλψη από ειδικούς και μια δομημένη ιατρική φροντίδα . Η παραμονή κυμαίνεται από μερικές εβδομάδες έως όσο χρόνο χρειαστεί.

3 USCA (Unità Speciali di Continuità Assistenziale): Ειδικές ιατρικές μονάδες που παρακολουθούν κατ’ οίκον – μετά από σύσταση του οικογενειακού γιατρού- , όσους ασθενείς έχουν τα συμπτώματα του ιού

4 ASST (Azienda socio sanitaria territoriale): Τοπική εταιρεία κοινωνικής υγείας με αυτήν την επωνυμία λειτουργεί από την 1η Ιανουαρίου 2016 στη Λομβαρδία και παρέχει νοσοκομειακές υπηρεσίες υγείας σε τοπικό επίπεδο.

5 Potere al Popolo (Εξουσία στο λαό): είναι ένα ιταλικό πολιτικό κίνημα που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο του 2017 και συμμετείχε με τον κατάλογό του στις εθνικές και τις περιφερειακές εκλογές στην περιοχή Λάτσιο (Ρώμη) στις 4 Μαρτίου 2018, καθώς και σε ορισμένες δημοτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 10 Ιουνίου 2018. Θεωρούνται μέλος της κοινωνικής και πολιτικής αριστεράς, που είναι αντι-νεοφιλελεύθερη, αντι-καπιταλιστική, κομμουνιστική, σοσιαλιστική, περιβαλλοντική, φεμινιστική, λαϊκή, ειρηνική, ελευθεριακή …

6 Attilio Fontana : πρόεδρος της Περιφέρειας Λομβαρδίας από τις 26 Μαρτίου 2018.

/alterthess.gr/