Ισπανία: Οι Σοσιαλιστές αρνούνται να συγκυβερνήσουν με τους Podemos

Ισπανία: Οι Σοσιαλιστές αρνούνται να συγκυβερνήσουν με τους Podemos

  • |

Παραμένει ακυβέρνηση η Ισπανία αφού η συζήτηση μεταξύ των Σοσιαλιστών και του Podemos προκειμένου να σχηματίσουν συγκυβέρνηση, πήρε το Σάββατο, 23 Ιανουαρίου μια πολύ κακή τροπή.

Το βράδυ της Παρασκευής, όταν ο πρώην πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε ότι εγκατέλειπε την προσπάθεια να σχηματίσει κυβέρνηση, αφού δεν έχει την πλειοψηφία, οι Podemos έσπευσαν να θέσουν τους όρους τους για να συγκυβερνήσουν με το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Ο επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας απαίτησε να γίνει αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση, τέσσερα στελέχη του να γίνουν υπουργοί σε στρατηγικά υπουργεία. Απαίτησε, επίσης, δύο άλλοι κομματικοί σχηματισμοί, η πλατφόρμα En Comu Podem και οι κομμουνιστές οικολόγοι να εισέλθουν στην κυβέρνηση.

Το Σάββαρο το πρωί ο Σοσιαλιστής ηγέτης Πέδρο Σάντσεζ χαρακτήρισε τη στάση του Ιγκλέσιας « εκβιασμό». Σε ανακοίνωσή του εξήγησε ότι στην παρούσα φάση δεν πρόκειται «να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με άλλες πολιτικές δυνάμεις για να σχηματιστεί κυβέρνηση, ειδικά όταν γίνονται προτάσεις υπό μορφήν εκβιασμού, αφήνοντας να περάσουν πρώτα τα προσωπικά συμφέροντα από τα συμφέροντα των πολιτών».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι για «προκειμένου να οικοδομηθεί ένα νέο σχέδιο για τη χώρα» θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση «σε συγκεκριμένες ιδέες και πολιτικές» και όχι «σε τακτικές, κομματικά συμφέροντα ή αποφάσεις μονομερείς».

Ο ηγέτης των σοσιαλιστών της Ισπανίας δείχνει έτσι ότι έλαβε υπόψιν του τις αντιρρήσεις των ηγετικών στελεχών του κόμματος τα οποία είχαν κρίνει «υβριστικό και ταπεινωτικό» τον τρόπο με τον οποίο ο Ιγκλέσιας είχε παρουσιάσει την προσφορά του στο σοσιαλιστικό κόμμα για συγκυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο Μαριάνο Ραχόι δηλώνει ότι συνεχίζει να εργάζεται για να πετύχει συνεργασία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους Ciudadanos προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας, λύση την οποία αποκάλεσε «την πιο λογική».

Το Σοσιαλιστικό κόμμα δηλώνει ότι συνεχίζει τον διάλογο με όλα τα πολιτικά κόμματα για να κρίνουν την κατάσταση. Ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος, Πάμπλο Σάντσεζ, ανέβασε μήνυμα στο twitter το Σάββατο, λέγοντας ότι είχε μιλήσει με τον ηγέτη των Ciudadanos, Αλμπερτ Ριβέρα και θα επικοινωνούσαν εκ νέου τις προσεχείς ημέρες.