Κύμα απεργιών (και) στην Κύπρο

Κύμα απεργιών (και) στην Κύπρο

  • |

Λευκωσία – Ανταπόκριση 

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις κατέρχονται οι εργαζόμενοι στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, μέλη της ΣΕΚ και της ΠΕΟ. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τη μη ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, η οποία έληξε την 31η Δεκεμβρίου του 2015. Κατηγορούν την εργοδοτική πλευρά ότι δεν έχει αποκαταστήσει τις μειώσεις στα επιδόματα, ύψους 15%, όπως προέβλεπε, η συλλογική σύμβαση.

Η έκταση και ο χρόνος των απεργιακών κινητοποιήσεων θα συγκεκριμενοποιηθεί, μετά τις 5 Φεβρουαρίου. Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις, αναμένεται να επηρεαστεί κατά κύριο λόγο η ξενοδοχειακή βιομηχανία, σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Και οι νοσηλευτές

Σε στάση εργασίας από τις επτά και μισή μέχρι τη μία και μισή προχωρούν την ερχόμενη Δευτέρα οι νοσηλευτές. Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, ο πρόεδρος του κλάδου νοσηλευτών, ανακοινώνοντας την απόφαση για λήψη μέτρων, εξέφρασε παράλληλα την ετοιμότητα των εργαζομένων στον κλάδο, να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις και να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εάν και εφόσον, όπως είπε, η επίσημη πλευρά αποφασίσει να ασχοληθεί και να δώσει λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Οι νοσηλευτές διαμαρτύρονται, για τη μη απο-παγοποίηση θέσεων πρώτου διορισμού, τη σοβαρή υποστελέχωση και την άρνηση της εργοδοτικής πλευράς για συζήτηση και βελτίωση του καθεστώτος εργοδότησης των εκτάκτων.

Εργατική αναταραχή υπάρχει και στον κλάδο δημόσιων μεταφορών στη Λάρνακα, ενώ και οι γιατροί του δημοσίου προχώρησαν σε απεργία εξαιτίας κυρίως του συνταξιοδοτικού.