Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Πέδρο Σάντσεθ

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Πέδρο Σάντσεθ

  • |

Καταιγιστικές αναμένονται οι εξελίξεις στην Ισπανία. Την Τετάρτη ο βασιλιάς Φίλιππος έδωσε στον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ, την εντολή να ξεκινήσει συνομιλίες με τα άλλα πολιτικά κόμματα της χώρας προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση και να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου.

Την ανακοίνωση έκανε απόψε, ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής, Πάτσι Λόπεθ.

Μιλώντας με τη συνάντηση που είχε με τον βασιλιά, ο Λόπεθ είπε ότι ο Σάντσεθ θα χρειαστεί τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, πιθανότατα ακόμη και έναν μήνα, προτού να οργανωθεί η συνεδρίαση στο κοινοβούλιο για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Με βάση το ισπανικό σύνταγμα, μετά την πρώτη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο ο εντολοδόχος πρωθυπουργός έχει στη διάθεσή του διάστημα δύο μηνών για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Εάν περάσει αυτό το χρονικό διάστημα χωρίς να υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη, τότε προκηρύσσονται εκ νέου εθνικές εκλογές.

Καθοριστικής σημασίας θα είναι οι επαφές του σοσιαλιστή ηγέτη με τους Podemos αν και υπάρχει καταρχήν συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας δήλωνε πριν από λίγες ημέρες πως είναι έτοιμος να σχηματίσει μια αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού με τους σοσιαλιστές και άλλα αριστερά