Δανία: Σωματική έρευνα στους πρόσφυγες. Οι βέρες «εξαιρούνται» από τις κατασχέσεις

Δανία: Σωματική έρευνα στους πρόσφυγες. Οι βέρες «εξαιρούνται» από τις κατασχέσεις

  • |

Τέθηκε σήμερα Παρασκευή σε ισχύ στη Δανία ο νόμος της ντροπής, που επιτρέπει στην αστυνομία να κατάσχει αντικείμενα αξίας των μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα. Η κυβέρνηση συστήνει στις αρμόδιες αρχές να μην αφαιρούν τις βέρες από τους πρόσφυγες. Την ίδια ώρα η Washington Post συγκρίνει την πρακτική αυτή με τις κατασχέσεις αγαθών των εβραίων από τη ναζιστική Γερμανία. 

Οποιοδήποτε αντικείμενο έχει συναισθηματική αξία αποκλείεται από το πεδίο εφαρμογής αυτού του νόμου εφόσον «συνδέεται με μια ιδιαίτερη προσωπική ιστορία που το καθιστά αναντικατάστατο», γράφει το υπουργείο Μετανάστευσης στις οδηγίες του προς τις δυνάμεις της τάξης.

Πριν από οποιαδήποτε έρευνα, οι αστυνομικοί οφείλουν να ζητούν από τους αφιχθέντες να επιδεικνύουν όλα τα χρήματα σε μετρητά και τα αντικείμενα αξίας που μεταφέρουν. Στη συνέχεια μπορούν να ψάχνουν τις τσάντες ή τις βαλίτσες. «Η επιθεώρηση μπορεί να πραγματοποιηθεί με ψηλάφηση και άγγιγμα των ρούχων και με ψάξιμο των τσεπών», διευκρινίζει το υπουργείο. Η αστυνομία μπορεί να ζητήσει να ξεκουμπωθεί το πάνω μέρος του πουκάμισου ή να σηκωθούν τα μανίκια, αλλά δεν έχει δικαίωμα να διατάξει κάποιον να γδυθεί ή να προχωρήσει σε διείσδυση σε σωματική κοιλότητα.

Ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου των αστυνομικών Politiforbundet Κλάους Όξφελτ είπε ότι δεν μπορεί «να φανταστεί ότι θα είναι πολλά τα κοσμήματα που θα κατασχεθούν». «Οφείλουμε να ψηλαφούμε τους ανθρώπους όπως όταν προβαίνουμε σε μια σύλληψη» και «να βεβαιωνόμαστε ότι δεν φέρουν όπλο», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ritzau.

Ο νόμος, ο οποίος προβλέπει άλλα περιοριστικά μέτρα, όπως ένα περιθώριο αναμονής τριών ετών πριν από οποιοδήποτε αίτημα οικογενειακής επανένωσης, είχε υιοθετηθεί στις 26 Ιανουαρίου με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Επιτρέπει παράλληλα την κατάσχεση μετρητών πέραν των 10.000 κορωνών (1.340 ευρώ) ή αντικειμένων που αξίζουν περισσότερο από το ποσό αυτό.