Εμβόλιο Johnson & Johnson: Κατέθεσε αίτημα για έγκριση από τον ΠΟΥ

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Κατέθεσε αίτημα για έγκριση από τον ΠΟΥ

  • |

Η φαρμακοβιομηχανία Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι κατέθεσε δεδομένα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), προκειμένου να λάβει έγκριση για επείγουσα χρήσης του εμβολίου της κατά του κορωνοϊού.

Αν λάβει το «πράσινο φως», το εμβόλιο της φαρμακοβιομηχανιάς θα αποκτήσει μια ευρύτερη πρόσβαση.

Η J&J υποστήριξε ότι η καταχώρηση επείγουσας χρήσης είναι προαπαιτούμενο για την προμήθεια εμβολίων στον πρόγραμμα εμβολίων COVAX, υπό την ηγεσία και του ΠΟΥ, το οποίο έχει σκοπό τη διανομή δόσεων σε φτωχές χώρες και χώρες μέσου εισοδήματος.

Το εμβόλιο της J&J
Το εμβόλιο της J&J χορηγείται σε μία δόση και μπορεί να αποθηκευτεί σε κανονικές θερμοκρασίες ψυγείου, κάτι που το καθιστά ελκυστικό για χώρες με σχετικά αδύναμες υποδομές υγειονομικής περίθαλψης.

Το εμβόλιο βρίσκεται υπό εξέταση από τη ρυθμιστική αρχή φαρμάκων των ΗΠΑ και μια επιτροπή ειδικών του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων αναμένεται να συζητήσει την χορήγηση άδειας επείγουσας χρήσης του την ερχόμενη εβδομάδα.

Το εμβόλιο ήδη χορηγείται στη Νότια Αφρική.

Η J&J ισχυρίστηκε τον περασμένο μήνα πως το εμβόλιο ήταν 66% αποτελεσματικό στην πρόληψη της COVID-19 σε μια μεγάλη παγκόσμια δοκιμή τελευταίου σταδίου εναντίον πολλαπλών στελεχών του κορωνοϊού. Το επίπεδο προστασίας του εμβολίου κυμάνθηκε από 72% στις Ηνωμένες Πολιτείες, έως 66% στη Λατινική Αμερική και 57% στη Νότια Αφρική.

Η εταιρία σημείωσε ότι τα δεδομένα που διαβίβασε στον ΠΟΥ περιλαμβάνουν αποτελέσματα από τη δοκιμή του τελευταίου σταδίου.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία J&J κατέληξε σε συμφωνία τον Δεκέμβριο για την υποστήριξη του προγράμματος COVAX.

Η εταιρία και η Gavi, η οποία ηγείται επίσης του COVAX, αναμένουν ότι θα εισέλθουν σε μια συμφωνία προαγοράς για την προμήθεια 500 εκατομμυρίων δόσεων του μονοδοσικού εμβολίου στον COVAX μέχρι το 2022.

topontiki.gr/