Καταλονία: Το αβέβαιο βήμα της ανεξαρτησίας

Καταλονία: Το αβέβαιο βήμα της ανεξαρτησίας

  • |

Μπορεί τα κόμματα που στηρίζουν την ανεξαρτησία της πιο πλούσιας περιφέρειας της Ισπανίας από την Μαδρίτη, να κέρδισαν τις περιφερειακές εκλογέ χαρακτηρίζοντας την νίκη τους ιστορικής, αλλά δεν συγκέντρωσαν ούτε τα επιθυμητά ποσοστά, ούτε την μεγάλη πλειοψηφία που επιθυμούσαν στο τοπικό Κοινοβούλιο.

Με καταμετρημένο σχεδόν το 100% των ψήφων, ο συνασπισμός «Junts pel Si» (Μαζί στο Ναι), του κεντροδεξιού προέδρου της καταλανικής κυβέρνησης Αρτούρ Μας κατακτά το 40% των ψήφων και 62 έδρες, έξι λιγότερες από τις 68 που απαιτούνται για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και εννέα λιγότερες από τις εκλογές του 2012.

Ενώ το ριζοσπαστικό αριστερό CUP (Υποψηφιότητα Λαϊκής Ενότητας), που στηρίζει επίσης την ανεξαρτησία της Καταλονίας υπερτριπλασιάζει τις δυνάμεις του και κερδίζει περίπου ένα 7% και 10 έδρες.

Μαζί τα δυο κόμματα έχουν μεν την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, αλλά με την συμμετοχή να έχει φθάσει στο ποσοστό ρεκόρ, στην ουσία δεν κατάφεραν να αποσπάσουν πάνω από το 50% των ψήφων, όπως θα απαιτούνταν εάν αντί για εκλογές διεξαγόταν δημοψήφισμα.

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλονίας, Αρτούρ Μας πανηγυρίζει με τους οπαδούς του ΝΑΙ | AP Photo/Manu Fernandez

«Κερδίσαμε» πανηγύρισε ο Μας μιλώντας στο πλήθος που συγκεντρώθηκε στην Βαρκελώνη. «Σήμερα είναι μια διπλή νίκη- κέρδισε και το ΝΑΙ και η δημοκρατία».

Με την Μαδρίτη να έχει μπλοκάρει όλες τις μέχρι τώρα προσπάθειες των Καταλανών πολιτικών να διεξάγουν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους, ο Μας είχε στην ουσία μετατρέψει την τακτική εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη νέας ηγεσίας της περιφέρειας σε de facto δημοψήφισμα για το θέμα αυτό, υποσχόμενος να αρχίσει την διαδικασία ανεξαρτησίας της Καταλονίας εάν κερδίσει ο συνασπισμός του την πλειοψηφία των εδρών.

Και τώρα ανανέωσε την υπόσχεση του παρά το γεγονός ότι δεν κατάφερε να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο. «Ζητάμε από τον κόσμο όλο να αναγνωρίσει την νίκη της Καταλονίας και την νίκη του ΝΑΙ» είπε τονίζοντας ότι πλέον διαθέτει «τεράστια δύναμη και νομιμότητα» προκειμένου να προχωρήσει με τα σχέδια του. «Θα το κάνουμε» διαμήνυσε πάλι στην κυβέρνηση Ραχόι, στην Μαδρίτη.

Πρώτα όμως θα πρέπει να συμφωνήσει με το αριστερό CUP που έχει θέσει πριν από τις εκλογές τους όρους του: είχε δηλώσει ότι θα στηρίξει την διαδικασία για την ανεξαρτησία εφόσον το στρατόπεδο του ΝΑΙ κερδίσει όχι μόνο την πλειοψηφία των εδρών, αλλά και την πλειοψηφία των ψήφων- πράγμα που δεν επιτεύχθηκε.

Από την άλλη έχει κάνει σαφές ότι δεν θα ήθελε να τεθεί ο Αρτουρ Μας επικεφαλής της κυβέρνησης, λόγω των σκανδάλων διαφθοράς στα οποία εμπλέκεται το κεντροδεξιό κόμμα του τα τελευταία χρόνια.

Ακόμα και εάν όλα αυτά ξεπεραστούν θα πρέπει να διευθετηθεί κι άλλο ένα σημαντικό πρόβλημα: το CUP πιέζει η διαδικασία της ανεξαρτησίας από την Ισπανία να γίνει άμεσα και όχι σε βάθος 18 μηνών, όπως θέλει ο συνασπισμός του Μας.

Το Κοινοβούλιο, που έχει έδρα την Βαρκελώνη αντιπροσωπεύει την βορειοανατολική περιφέρεια των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων που συνορεύει με την Γαλλία και η οποία αποτελεί σχεδόν το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της χώρας.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι- που έχει κι αυτός μπροστά του εκλογές- έχει πολλές φορές διακηρύξει ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε νομικό μέσο για να εμποδίσει την απόσχιση της Καταλονίας, έχοντας στήριξη και από τις Βρυξέλλες: οι Ευρωπαίοι έχουν προειδοποιήσει τους Καταλανούς ότι ανεξαρτησία από την Μαδρίτη σημαίνει και έξοδος από το ευρώ και την Ε.Ε.

Για τον Ραχόι ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας σημαίνει και κίνδυνος για την εύθραυστη ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας που εξακολουθεί να υποφέρει, μεταξύ άλλων, και από τα πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Ωστόσο το Λαικό Κόμμα και ο υποψήφιος του στην περιφέρεια αναγκάστηκαν να παραδεχθούν ότι σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για την κεντροδεξιά κυβέρνηση στην Μαδρίτη. Πολλά θα εξαρτηθούν τώρα από τις εθνικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το τέλος του χρόνου.