- της Άρτεμις Σπηλιώτη
Σε απάντηση της προς τον Γερμανό ευρωβουλευτή των Πρασίνων, Sven Giegold, η ΕΚΤ δήλωσε ότι δεν μπορεί να υποχρεώσει τις ελληνικές τράπεζες να παγώσουν καταθέσεις και ομόλογα προκειμένου να κουρευτούν εν συνεχεία στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους (το περίφημο bail in), εφόσον αυτή ολοκληρωθεί εντός του 2015.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, φαίνεται ότι υπάρχουν πιέσεις, από μερίδα του Ευρωκοινοβουλίου προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και τον εποπτικό της βραχίονα SSM (Single Supervisory Mechanism), προκειμένου να επιβληθεί στις ελληνικές τράπεζες «κούρεμα» των καταθέσεων και κυρίως των ομολογιούχων της.
Ωστόσο όπως προκύπτει από απαντητική επιστολή της επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί, πριν από την 1/1/2016 δεν υφίσταται μηχανισμός που να υποχρεώνει τους καταθέτες και ομολογιούχους να μετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Με το ερώτημα που έθεσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής ρωτάει αν είναι δυνατόν να επιβληθεί μορατόριουμ στην αποπληρωμή τραπεζικών ομολόγων, αλλά και να ληφθούν «πρόσθετα μέτρα» από τις εποπτικές αρχές, προκειμένου να μη διαρρεύσουν από τις τράπεζες κεφάλαια τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν σε ένα πιθανόν bail in.
Η επικεφαλής του SSM ξεκαθαρίζει ότι τέτοιοι θεσμοί δεν υφίστανται τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, οπότε τέτοιου είδους προληπτικά μέτρα δεν μπορούν να ληφθούν τουλάχιστον πριν από το 2016, οπότε θα τεθεί σε ισχύ η τραπεζική οδηγία BRRD για την αναδιάρθρωση των τραπεζών.
Επισημαίνει, τέλος, ότι με το υφιστάμενο πλαίσιο η ΕΚΤ δεν μπορεί να «παγώσει» στοιχεία του παθητικού των τραπεζών (στα οποία περιλαμβάνονται οι καταθέσεις και τα ομόλογα) προκειμένου να καλυφθεί με αυτά ένα μέρος από τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.