Οι Τούρκοι έριξαν ρωσικό μαχητικό κοντά στα σύνορα με τη Συρία

Οι Τούρκοι έριξαν ρωσικό μαχητικό κοντά στα σύνορα με τη Συρία

  • |

Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος, συνετρίβη στη συριακή πλευρά της τουρκοσυριακής μεθορίου το πρωί της Τρίτης. Το αεροσκάφος Su – 24 κατερρίφθη από τουρκικό F16. Το περιστατικό σίγουρα θα οξύνει κι άλλο τις σχέσεις Συρίας – Τουρκίας.

Οι πρώτες αναφορές από την Άγκυρα μιλούν για κατάρριψη μαχητικού που είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο, χωρίς ακόμη να υπάρχει επίσημη ανακοίνωση. Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι το ρωσικό μαχητικό είχε δεχτεί προειδοποίηση.

Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού:

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Αμύνης αντιτείνει ότι το πολεμικό αεροσκάφος βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο και ουδέποτε, παραβίασε τον τουρκικό. Μάλιστα η Ρωσία υποστηρίζει ότι το αεροσκάφος δέχτηκε πυρά από το έδαφος.

Και οι δύο πιλότοι φέρεται να εγκατέλειψαν το αεροπλάνο, προτού αυτό προσκρούσει στο έδαφος. Ωστόσο, ένας από τους δύο κρατείται από τους Τουρκομάνους, καθώς κατέπεσε στην περιοχή τους. Αγνοείται η τύχη του άλλου.

H τουρκική κυβέρνηση, με ανακοίνωσή της, κάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών να επικοινωνήσει με το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ και τις χώρες που σχετίζονται με τον συριακό εμφύλιο, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξει