Σοκ: Μαζικές απολύσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Σοκ: Μαζικές απολύσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη

  • |

Τα μέτρα περιορισμού σε αρκετές Πολιτείες των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κοροναϊού έχουν οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις εργαζομένων. Ο αριθμός είναι  «εκπληκτικός», γράφουν οι New York Times: πάνω από 6,6 εκατομμύρια είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι μέσα σε μία εβδομάδα. Πρόκειται για ρεκόρ καθώς «η πανδημία Covid-19 έχει καταστρέψει σχεδόν κάθε τομέα της αμερικανικής οικονομίας».

Συγκεκριμένα, την εβδομάδα έως τις 28 Μαρτίου, οι αιτήσεις ανεργίας αυξήθηκαν κατά 6,65 εκατομμύρια, έναντι 3,307 εκατομμυρίων την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε την Πέμπτη 2 Απριλίου το Τμήμα Εργασίας. Σε δύο εβδομάδες, περίπου 10 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν εγγραφεί για να λάβουν επίδομα ανεργίας, ή περίπου το 6% του εργατικού δυναμικού της χώρας, παρατηρεί η Wall Street Journal. Στα τέλη Φεβρουαρίου, το ποσοστό αυτό ήταν 0,3%, αναφέρει η εφημερίδα.

“Ενώ πριν λίγες μέρες οι οικονομολόγοι συμφωνούσαν με τον Πρόεδρο Trump, λέγοντας ότι η αμερικανική οικονομία θα επανέλθει στην πορεία της αρκετά γρήγορα, τώρα όλο και περισσότεροι λένε ότι η οικονομική ύφεση πιθανότατα θα είναι μεγαλύτερη της κρίσης του 2008 “, γράφει η εφημερίδα Los Angeles Times. Ο αριθμός των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη προκάλεσε «τεκτονικό», «κατακλυσμικό» σοκ, αναφέρει η εφημερίδα σε άλλο άρθρο.

Ο Josh Lipsky, διευθυντής παγκόσμιων υποθέσεων και οικονομικής πολιτικής για το think tank Atlantic Council, δήλωσε ότι τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη σηματοδοτούν την «ιστορική καταστροφή» που συμβαίνει στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Ερωτηθείς δε από την εφημερίδα, δηλώνει: “Για να το πούμε καθαρά, η οικονομία των ΗΠΑ έχει περάσει από τη μέγιστη ταχύτητα σε πλήρη στάση, και εκατομμύρια εργαζομένων δεν φορούν ζώνες ασφαλείας”.

Η αγορά εργασίας ήταν πριν την κρίση ανθηρή. Οι εργοδότες “δημιούργησαν θέσεις εργασίας για 113 διαδοχικούς μήνες, με την αύξηση της απασχόλησης πέρυσι κατά μέσο όρο περίπου 175.000 το μήνα”, παρατηρούν οι Los Angeles Times.

Έκρηξη των απωλειών θέσεων εργασίας παγκοσμίως

Η αμερικανική οικονομία δεν είναι η μόνη που υποφέρει από τις καταστροφές του κοροναϊού. Με τα μέτρα περιορισμού, τα οποία σήμερα επηρεάζουν σχεδόν έναν κάτοικο του πλανήτη στους δύο, οι απώλειες θέσεων εργασίας είναι «εκρηκτικές», σημειώνουν οι  Financial Times. “Η εικόνα είναι επίσης ζοφερή στην Ευρώπη, όπου οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το κράτος για να αποφύγουν τις μόνιμες απώλειες θέσεων εργασίας”.

Στη Γαλλία, σημειώνει η οικονομική εφημερίδα, “περίπου 4 εκατομμύρια εργαζόμενοι -ή το ένα πέμπτο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα – έχουν υποβάλει αίτηση προσωρινών παροχών ανεργίας τις τελευταίες δύο εβδομάδες”. Ενώ στην Ισπανία, η οποία κατέχει την τρίτη θέση όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιταλία, 800.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν τον περασμένο μήνα, ενώ “η χώρα είχε ποσοστό ανεργίας 14%”.

Πληροφορίες: Courrier imternational -Violet Tap

http://artinews.gr

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.