ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ: Όταν εκείνοι έψαχναν το «φλουρί»,αυτοί που είχαν το «μαχαίρι» άρπαζαν την «πίτα»

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ: Όταν εκείνοι έψαχναν το «φλουρί»,αυτοί που είχαν το «μαχαίρι» άρπαζαν την «πίτα»

  • |

Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής του ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΥ Στέλιος Μερμίγκης, έκανε την παρακάτω δήλωση.

Αυτές τις μέρες που τα αυτοδιοικητικά γεγονότα αρχίζουν και τελειώνουν γύρω από ένα γιορτινό τραπέζι, στο κέντρο του οποίου φιγουράρει μια «αγιοβασιλιάτικη πίτα», όσοι κρατούν στα χέρια τους το «μαχαίρι» έχουν ρυθμίσει έτσι τα πράγματα, ώστε κάποιοι να θαμπωθούν απ’ το φλουρί και κάποιοι άλλοι να αρπάξουν και το φλουρί και την πίτα ολόκληρη.

Τέλη Ιανουαρίου δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία προβλέπεται ότι εντός 30 ημερών οι φορείς της γενικής κυβέρνησης υποχρεούνται να μεταφέρουν τα πλεονάζοντα ταμειακά διαθέσιμά τους στον λογαριασμό ταμειακής τους διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος. Στην απόφαση που υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη ορίζεται, εξάλλου, ότι από 1η Μαρτίου 2019 οι επιχορηγήσεις του τακτικού προϋπολογισμού θα καταβάλλονται υποχρεωτικά σε πίστωση του λογαριασμού αυτού. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των φορέων με την απόφαση θα επιβάλλονται κυρώσεις μεταξύ των οποίων και η μη καταβολή επιχορηγήσεων από τον προϋπολογισμό.

Τελικά αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι η Κυβέρνηση αυτό που ξέρει καλά να κάνει είναι να κυβερνά με απειλές και εκβιασμούς αφού αν δεν συμμορφωθεί με το άνοιγμα λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος δεν θα μπορεί να λαμβάνει χρήματα από τους Κ.Α.Π (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι).

Το μέτρο προβλέπεται από τον προϋπολογισμό του 2019 και τα μνημόνια, εφαρμόζεται με ποινές έκπτωσης από τις θέσεις διοίκησης σε περίπτωση ανυπακοής με βάση τον αντιδραστικό νέο νόμο για την τοπική διοίκηση Κλεισθένη Ι.

Η υπουργική απόφαση δημοσιεύθηκε στη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την Πέμπτη 24/01/2019, ενώ ήταν εν εξελίξει η μεταμνημονιακή αξιολόγηση από το κλιμάκιο της Τρόικας να βρίσκεται στην Αθήνα.

Το πιο τραγικό όμως αυτής της υπόθεσης είναι, ότι η ΚΕΔΕ, αντί να συσπειρώσει τους οργανισμούς μέλη της σε μια ανατροπή αυτής της απόφασης που θέτει ακόμα περισσότερο σε καθεστώς οικονομικής υποτέλειας την τοπική διοίκηση και καταργεί κάθε πρόσχημα τοπικής αυτοδιοίκησης, «κρεμάστηκε»  από την «πρόσκαιρη επιτυχία» μιας ΕΞΑΜΗΝΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ από την 1η Μαρτίου στα τέλη Ιουνίου.

Το ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ στις 27 Απριλίου 2015 με εξώδικη καταγγελία – πρόσκληση – δήλωση προς τον τότε πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστα Ρόκο και με την επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος καλέσαμε το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου να αποφασίσει για ΤΗ ΜΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ των ταμειακών διαθέσιμων του Δήμου Αγρινίου προς «υποχρεωτική επένδυση» στην Τράπεζα της Ελλάδας και να εξαντλήσει κάθε ένδικο μέσο σε άρση της παρανομίας καθώς και στην αναστολή εφαρμογής της Πράξεως αυτής. (Επισυνάπτεται το δελτίο της 27ης Απριλίου 2015). Στην καταγγελία αυτή εμμένουμε σήμερα και την επαναφέρουμε.

Εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος ότι ζούμε στιγμές 2012 με τραγικά αρνητική αφαίμαξη των ταμειακών διαθεσίμων (PSI) από ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια. Με δεδομένο ότι η Τράπεζα της Ελλάδος αποτελεί ανεξάρτητη τράπεζα με λειτουργία και έλεγχο από την ΕΚΤ η όλη διαδικασία δημιουργεί κινδύνους για κούρεμα και εξαφάνιση των ταμειακών διαθεσίμων.

Απαιτούμε:

-Να αποσυρθεί η απόφαση του υπουργείου οικονομικών γιατί αφαιρεί και την παραμικρή ικμάδα των ταμειακών διαθεσίμων που προέρχονται  αποκλειστικά  από τον ιδρώτα των δημοτών.

-Ανυπακοή των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων, των οργανισμών του Δημοσίου, των Πανεπιστημίων, των Νοσοκομείων.

-Κατάργηση του Κλεισθένη Ι, ως αντιδραστική συνέχεια του Καλλικράτη και του ασφυκτικού πλαισίου που επιβάλλει το Οικονομικό Παρατηρητήριο στους δήμους.

-Όχι στην  την ωμή  και βάρβαρη παρέμβαση κυβέρνησης και θεσμών στα κοινωνικά δικαιώματα και της κοινωνικές ανάγκες.