ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

  • |

 

Μια μάχη με επίκεντρο την τιμή των βρώσιμων ελιών Αγρινίου (χοντροελιά) των οποίων η συγκομιδή ήδη βρίσκεται στην πρώτη φάση, εξελίσσεται αυτές τις ημέρες, στην περιοχή. Μια μάχη που μάλλον φορτίζεται και από μια ανακοίνωση που εξέδωσε ο συνεταιρισμός «Η ΕΝΩΣΗ» (πρώην Ε.Α.Σ. Αγρινίου).

Γράφει ο Δημ. Μπακής

Η ανακοίνωση χωρίς να αναφέρει ονόματα εμπόρων που κινούνται στο χώρο της ελιάς στρέφεται εναντίον μερίδας αυτών και ούτε λίγο ούτε πολύ υπονοεί ότι κάποιοι εξ’ των εξαπατούν και κοροϊδεύουν τους παραγωγούς. Συγκεκριμένα γράφει: «…    Αυτό που κάποιοι θεωρούν τους αγρότες …τουλάχιστον χαζούς (!!!), πραγματικά μας ξεπερνά.

Ας τους πληροφορήσουμε, λοιπόν, ότι αγρότες μόνο χαζοί δεν είναι.

Και καμία ανάγκη δεν έχουν ούτε από τις υποδείξεις των αυτόκλητων δήθεν υπερασπιστών τους ούτε από την σχεδόν πατερική στοργή και  καθοδήγηση των πεφωτισμένων, που αγωνιούν και αγωνίζονται να τους πάρουν απ’ το χέρι και να τους οδηγήσουν απ’ τα σκοτάδια της αμάθειας στο φως το αληθινό, το της γνώσεως.

Γνωρίζουν οι αγρότες. Γνωρίζουν καλά πιο είναι το συμφέρον τους.

Και γνωρίζουν εξίσου καλά ποιος είναι δίπλα τους και ποιος, αντίθετα, πραγματικά κοροϊδεύει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του ΟΣΔΕ. Το ίδιο ισχύει και για τη βρώσιμη ελιά….». Και παρακάτω συνεχίζει: «…Θα το επαναλάβουμε, όμως: οι παραγωγοί δεν είναι κορόιδα! Δεν μπορείς να τους ξεγελάσεις με κόλπα και τεχνάσματα, του τύπου «δίνω και μπόνους», …επί «αόρατης», ανύπαρκτης, αφηρημένης, αόριστης τιμής!…».

Μάλιστα στην ίδια ανακοίνωση και παρακάτω γράφει: «….Καθαρές κουβέντες, λοιπόν: η τιμή στα 100-110 κομμάτια, είναι 1,35 ευρώ, με επιπλέον 5 λεπτά για τα μέλη των Ομάδων Παραγωγών μας και με ανοιχτή την πρόσκληση εγγραφής νέων μελών και με όλα τα πλεονεκτήματα που συνεπάγεται η ένταξη σε αυτές (απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος,  δωρεάν πιστοποίηση του προϊόντος, έκπτωση έως και 15% σε αγορές εφοδίων από τον συνεταιρισμό, συνεχή συμβουλευτική από εξειδικευμένα στελέχη κτλ., κτλ.). Και χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.

Πράγμα που έχει τεράστια σημασία, διότι υπάρχουν κι εκείνοι που δίνουν κάποια τιμή, αλλά με προϋποθέσεις. Και άντε να βγάλεις άκρη μετά… Το σημαντικότερο, ωστόσο, δεν είναι η πραγματική και όχι φανταστική καλύτερη τιμή που δίνει η «Ένωση»…».

Για να καταλήξει η ανακοίνωση του μεγαλύτερου συνεταιρισμού του νομού και ενός από τους μεγαλύτερους της χώρας: «….Και κάτι πολύ σημαντικό για το τέλος: Οι ελιές είναι πράσινες. Όσοι τις βλέπουν «μαύρες», …έχουν πρόβλημα! Οι πρακτικές του «μαύρου» και της παραοικονομίας, μας βρίσκουν απέναντι…».

Όπως γίνεται φανερό από τα παραπάνω ο πόλεμος για την τιμή της ελιάς φέτος που η παραγωγή, αναμένεται να είναι μέτρια έως κακή έχει αρχίσει και όπως πολλοί περιμένουν το επόμενο διάστημα θα κλιμακωθεί καθώς οι τιμές στον παραγωγό σε άλλες περιοχές δείχνουν αυξητικές τάσεις αλλά και κάποιοι έμποροι στο νομό ήδη δίνουν ελαφρώς καλύτερες τιμές απ’ αυτές των συνεταιρισμών, που όπως φαίνεται από τους τιμοκαταλόγους που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα, παρουσιάζουν μια ομοιομορφία και ταυτότητα.

Ενδεικτικό πάντως του κλίματος που δημιουργείται είναι ότι από τη Δευτέρα (χθες) έμποροι στην Αιτωλ/νία έδωσαν ακόμη και 1,40 ευρώ για την ανώτερη ποιότητα χοντροελιάς (95-105 κομμάτια) υποσχόμενοι στους πελάτες τους παραγωγούς ότι σε περίπτωση που αργότερα οι τιμές ανέβουν κι’ άλλο αυτοί θα καλύψουν τις όποιες διαφορές και την τελική εκκαθάριση που θα γίνει.

*Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα «ΕΒΔΟΜΑΔΑ» την Τρίτη 1η Οκτωβρίου