Το Αλάτι της Γης

Το Αλάτι της Γης

Ένα ντοκιμαντέρ σπουδή για τον άνθρωπο και το περιβάλλον του, όπου ο Σεμπαστιάο Σαλγκάδο, οι εικόνες του, οι ιστορίες του και η σοφία που έχει αποκτήσει μέσα από τις μοναδικές εμπειρίες του παρουσιάζονται μέσα από τα μάτια του γιου του, Τζουλιάνο Σαλγκάδο, και του Βιμ Βέντερς.

Παραγωγή: Γαλλία – Βραζιλία – Ιταλία

Σκηνοθεσία: Βιμ Βέντερς, Τζουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγκάντο

Tα τελευταία 40 χρόνια, ο φωτογράφος Σεμπαστιάο Σαλγκάδο ταξιδεύει σε όλες τις ηπείρους καταγράφοντας τις αλλαγές της ανθρωπότητας. Έχει υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας μεγάλων γεγονότων της πρόσφατης ιστορίας μας. Παρών σε πολέμους, λιμούς, κύματα προσφύγων και συνοδοιπόρος με ανθρώπους όλων των ειδών και χρωμάτων από διαφορετικές φυλές, συνεχίζει να ταξιδεύει στον πλανήτη αναζητώντας παρθένα σημεία του, άγρια χλωρίδα και πανίδα και μεγαλοπρεπή μοναδικά τοπία σε ένα τεράστιο έργο καταγραφής της ομορφιάς του πλανήτη Γη. Για τον Σεμπαστιάο Σαλγκάδο οι άνθρωποι παντού διαφορετικοί και όμως ίδιοι, αποτελούν «Το αλάτι της γης»…

  • Φοίβος Κρομμύδας

Τι είναι, όμως, αυτό που κάνει το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ μια σαφή επίδειξη δύναμης από πλευράς του σκηνοθέτη; Πρώτα και κύρια, η απαράμιλλη αισθητική του. Αν και, ως επί το πλείστον αποτελείται από μια παρουσίαση των φωτογραφιών του Salgado, συνοδευόμενες από την αφήγηση του ίδιου, καθώς και των δύο σκηνοθετών, το σύνολο δε φαίνεται σαν ένα «κλινικό» κολάζ. Αντιθέτως, δημιουργεί μια μεγάλη αφήγηση, την οποία ναι μεν μπορεί κάθε θεατής να παρακολουθήσει, να ενημερωθεί, να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα σε σχέση με τη φύση του ανθρώπου, τη συμπεριφορά του και τη Φύση γενικότερα, μα πρωτίστως τη βιώνει. Στα σπλάχνα του.

Πώς είναι οι περιπτώσεις που κάποιος μουσικός μελοποιεί με επιτυχία τους στίχους ενός ποιητή; Με παρόμοιο τρόπο ο Wenders πλάθει μια εκ νέου ανάγνωση/εμπειρία του φωτογραφικού υλικού, συναρμολογώντας έναν συνεκτικό ιστό και δημιουργώντας όχι απλώς έναν φόρο τιμής, μα και ένα δικό του καλλιτεχνικό σύνολο. Οι εικόνες του φωτογράφου φαίνονται ζωντανότερες από ποτέ, θα έλεγε κανείς πως θα περίμενε να αρχίσουν να κινούνται, να μιλούν, να περιγράφουν τα συναισθήματά τους από μόνες τους.

Είναι εκεί αυτή η γαλήνια, συναισθηματική φωνή του Salgado, συνοδευόμενη από την υπέροχη μουσική του Laurent Petitgand, που προσφέρει όχι μόνο απλές εξιστορήσεις των γεγονότων που κρύβονται πίσω από κάθε δημιούργημά του, μα και το πλήρες συναισθηματικό υπόβαθρο. Τις φιλοσοφίες του, μεγάλες και μικρές για την ανθρωπότητα και την Πλάση. Τη ζωή του σε σύνολο, με όσο μεγαλύτερη τρυφερότητα γίνεται. Φωτογράφος και φιλόσοφος, μα και άνθρωπος στο κάτω-κάτω της γραφής.

Όσοι αρέσκεστε στην καλλιτεχνική πλευρά των ντοκιμαντέρ ή θέλετε να θυμηθείτε τι σημαίνει πρώτα και κύρια κινηματογράφος ως βιωματική εμπειρία, μην τυχόν παραλείψετε. Οι εικόνες του θα σας συνοδεύουν για καιρό και θα βρείτε αυτή τη γαλήνη (μαζί με μια μεγάλη δόση άλγους) που αναζητούσατε στην Τέχνη εδώ και καιρό.

Δείτε το τρέιλερ, όπως κυκλοφόρησε στο youtube.


http://www.clickatlife.gr