Φωτογραφίες από τις Γυναίκες στο Νεπάλ που Εξορίζονται Επειδή Έχουν Περίοδο

Φωτογραφίες από τις Γυναίκες στο Νεπάλ που Εξορίζονται Επειδή Έχουν Περίοδο

  • |

Μια βαθιά ριζωμένη σεξιστική παράδοση που αναγκάζει τις γυναίκες σε έμμηνο ρύση, να μένουν σε καλύβες ζώων.

Alice Carfrae

Οι περισσότερες από εμάς μπορούμε να καταλάβουμε τον πόνο και την ταλαιπωρία τού να έχεις περίοδο. Αυτό που είναι δύσκολο να φανταστούμε είναι πόσο δυσκολότερη μπορεί να γίνει η κατάσταση.

Στο Simikot, μια περιοχή στο βορειότερο άκρο του Νεπάλ, κάποιες γυναίκες διώχνονται από το σπίτι τους και μένουν σε καλύβες ζώων, ή αλλιώς goths, κατά την έμμηνο ρύση τους και αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και είκοσι μέρες αφότου γεννήσουν. Αυτή η βαθιά ριζωμένη παράδοση ονομάζεται chaupadi.

Η Humla είναι από τις περιοχές με το μεγαλύτερο υψόμετρο και τις πιο δυσπρόσιτες στον κόσμο. Έφτασα εκεί με ένα μικρό Twin Otter αεροπλάνο, πετώντας ανάμεσα από απότομες κοιλάδες και χιονισμένα βουνά, τα οποία σχεδόν ακουμπούσαν τα φτερά μας. Χαμογελώντας μου με νόημα, ο πιλότος έκανε μια τρομακτική επιτόπια αναστροφή και προσγειώθηκε σε ένα μικροσκοπικό άνοιγμα στην πλαγιά του βουνού. Αν δεν κάνεις πεζοπορία για μερικές μέρες για να φτάσεις στον κοντινότερο δρόμο, αυτός ο αεροδιάδρομος είναι η μοναδική πρόσβαση στην απομονωμένη ορεινή κοινότητα Simikot. Οι άνθρωποι εδώ ζουν από τις «καλλιέργειες αυτοσυντήρησης» και το μικρής κλίμακας εμπόριο με το Θιβέτ. Η απομόνωση, η φτώχεια και το σκληρό ορεινό τοπίο καθιστούν την ύπαρξη, ζήτημα καθημερινής επιβίωσης.

Ο ήλιος των Ιμαλαΐων είχε μετατρέψει το χιόνι σε μια δύσοσμη καφέ λάσπη· μια μείξη περιττωμάτων ζώων και λιωμένου πάγου. Περπατήσαμε μέσα στο χωριό ψάχνοντας για ένα goth. Καθώς έπεφτε η θερμοκρασία, η λάσπη γινόταν πάγος. Τσουλήσαμε μέχρι την παλιά πόλη, η οποία κατοικείται από την κοινότητα Dalit, μια φτωχή κοινότητα χαμηλής κάστας, η οποία λατρεύει τόσο τις θεότητες του ινδουισμού όσο και τις τοπικές θεότητες. Το γεγονός ότι το μέρος αυτό είναι γεωγραφικά αποκομμένο σημαίνει ότι διατηρεί ανέπαφες τις παλιές παραδόσεις.

Ένας πυκνός καπνός έβγαινε από το goth, ενώ μέσα ήταν σκοτεινά, με εξαίρεση τις φωτεινές οθόνες των κινητών μας. Περίπου δώδεκα έφηβες ήταν καθισμένες στο πάτωμα, τυλιγμένες με χοντρές κουβέρτες. Η ατμόσφαιρα θύμιζε τα παιδικά σου χρόνια που κοιμόσουν στο σπίτι της φίλης σου. Τα κορίτσια άκουγαν νεπαλέζικη ποπ στα κινητά τους, τραγουδούσαν, κουτσομπόλευαν και γκρίνιαζαν. Εγώ βρισκόμουν στην πόλη για να γυρίσω ένα ντοκιμαντέρ για το Νεπάλ. Όταν εμφανίστηκε ο ηχολήπτης μου, έσκασαν στα γέλια και άρχιζαν να τον φλερτάρουν βασανιστικά, μέχρι που αναγκάστηκε να φύγει.

Η Romali, μια τσαούσα δεκαεξάχρονη, μου είπε ότι έπρεπε να φύγουμε. Μετά ξέσπασε σε γέλια, δείχνοντας ότι προφανώς έκανε πλάκα. Είπε ότι στο goth μαζεύονται όλες οι γυναίκες με έμμηνο ρύση, γιατί είναι πιο ασφαλές. Ο βιασμός είναι μεγάλος κίνδυνος όταν εξασκείται το chau, μια και πολλές γυναίκες κοιμούνται μόνες και απροστάτευτες. Τα κορίτσια είχαν στριμωχτεί γύρω από μια φωτιά και έβηχαν λόγω του κακού εξαερισμού. Η Romali μας είπε να πάμε να μαζέψουμε ξύλα την επόμενη μέρα μαζί της. Οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να είναι στο σπίτι όταν έχουν περίοδο, κι έτσι συχνά εργάζονται σκληρά σε εξωτερικούς χώρους.

Το μάζεμα ξύλων σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις μια σχεδόν κάθετη πεζοπορία κατεβαίνοντας σε ένα φαράγγι. Η περιοχή γύρω από το Simikot έχει αποψιλωθεί, κι έτσι οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν μεγάλες αποστάσεις για να βρουν καύσιμα. Τα κορίτσια φόρτωσαν ξύλα στα γιγάντια καλάθια τους, τα οποία ζύγιζαν όσο οι ίδιες και παραπάνω. Οι συνθήκες στις οποίες υποβάλλονται έχουν επιπτώσεις. Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες σε προβλήματα υγείας όπως τα αναπνευστικά προβλήματα και τα προβλήματα στην κύστη, ενώ υποφέρουν και από σκολίωση, λόγω του μεγάλου βάρους που κουβαλούν. Ο μέσος όρος ζωής για τις γυναίκες εδώ είναι μόλις στα 53 χρόνια.

H 17χρονη Romali στέκεται στην ταράτσα του goth.

Πολλές γυναίκες γεννούσαν μέσα στο goth, κάτι που οδηγούσε σε υψηλά επίπεδα παιδικής θνησιμότητας. Όμως η τοπική μαία Gita Lama μας εξήγησε ότι αυτό άλλαξε χάρη σε ένα νέο οικονομικό κίνητρο που προσφέρει η κυβέρνηση, η οποία δίνει 10 λίρες στις γυναίκες που γεννούν στην τοπική κλινική. Η Laxmi, μια 22χρονη γυναίκα, μόλις είχε γεννήσει στην κλινική. Όμως αντί να επιστρέψει σπίτι, πήγε κατευθείαν στο goth. Η Laxmi μας είπε: «Αν γεννήσεις κορίτσι πρέπει να μείνεις παραπάνω στο goth. Τα αγόρια είναι πιο σημαντικά, οπότε μπορείς να επιστρέψεις σπίτι νωρίτερα. Εγώ γέννησα αγόρι, οπότε είμαι χαρούμενη».

Η Laxmi ανάβει μια μικρή φωτιά για να ζεσταθεί η ίδια και το μωρό της.

Οι συνθήκες ήταν άθλιες για εκείνη και το νεογέννητο μωρό της. Ήταν καθισμένη στο έδαφος, το οποίο ήταν υγρό από τα φρέσκα σκατά γαϊδάρου, και πάλευε για να ανάψει τη φωτιά, σηκώνοντας τόσο καπνό που παραλίγο να πνιγεί ο διερμηνέας μας. Με δάκρυα στα μάτια, η Laxmi παραπονέθηκε: «Λόγω του καπνού έχω πονοκεφάλους και τα ρούχα μου είναι πάντα βρόμικα. Είναι πολύ ενοχλητικό».

Είπε ότι ο άντρας της δεν ήθελε να κοιμάται η ίδια και το μωρό της στο goth. Τότε γιατί εξασκεί την πρακτική του chau; Η απάντησή της ήταν απλή: «Αν δεν ακολουθούμε τις θρησκευτικές τελετουργίες, οι θεοί θα μας τιμωρήσουν. Δεν έχω επιλογή, πρέπει να τους λατρεύω». Η Laxmi έβγαλε ένα μεγάλο μαχαίρι κάτω από την κουβέρτα και το έβαλε στη φωτιά, με τη λεπίδα να αστράφτει στο φως. «Αυτή είναι η προστασία για εμένα και το μωρό μου». Έδειχνε να φοβάται. «Θα μπουν τα κακά πνεύματα και θα κάνουν κακό στο μωρό μου».

Ο γιος της Laxmi είναι πέντε ημερών. Τόσο εκείνη όσο και το μωρό της θα πρέπει να περάσουν τις επόμενες 15 ημέρες στο goth.

Οι γυναίκες σαν τη Laxmi αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερους κινδύνους από τα φαντάσματα. Το Νεπάλ κατατάσσεται ανάμεσα στις πρώτες θέσεις των χωρών με τα υψηλότερα επίπεδα παιδικής θνησιμότητας στον κόσμο. «Δύο με τρεις γυναίκες πέθαιναν κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της γέννας ή αμέσως μετά», είπε η Gita Lama, δείχνοντας εξοργισμένη. «Συνιστούμε στις γυναίκες να μένουν στο νοσοκομείο. Όμως υπάρχουν πολλές που εξακολουθούν να επιλέγουν το goth».

Η Laxmi έκανε το πρώτο της μπάνιο αφότου γέννησε, πριν από πέντε μέρες. Ήταν αναγκασμένη να πλυθεί έξω στο χιόνι, γιατί θεωρούνταν ακάθαρτη. Είπε ότι γνώριζε τους κινδύνους για την υγεία της. «Ακόμα κι αν αγνοήσουμε τη συμβουλή του γιατρού, θα επιβιώσουμε. Όμως αν παρακούσουμε τον Θεό, ο Θεός θα μας τιμωρήσει. Ο Θεός είναι πιο ισχυρός από τον άνθρωπο».

H παλιά πόλη του Simikot, Νεπάλ.

Εγώ είχα φανταστεί ότι το chaupadi θα ήταν η έκφανση μιας πατριαρχικής κοινωνίας που καταπίεζε τις γυναίκες. Στην πραγματικότητα, έχει περισσότερο να κάνει με τη δεισιδαιμονία, αν και κάποιος θα μπορούσε να πει ότι οι δεισιδαιμονίες προκύπτουν από τις αξίες και τα πρότυπα που εφευρέθηκαν για να υποτάξουν τις γυναίκες. Η Gita Lama με διαβεβαιώνει ότι έχει να κάνει με τα πεθερικά. Αυτά είναι που αποφασίζουν ποιος θα μείνει έξω στο κρύο.

Η αλλαγή έρχεται πολύ αργά στο Simikot. Αν και δεν εξασκούν αυτή την πρακτική όλες οι γυναίκες, η παράδοση του chaupadi ενισχύεται μέσω της αφήγησης και του μύθου. Προς το παρόν, πάντως, η εμμηνορροϊκή και η μεταγεννητική εξορία στη Humla θα συνεχιστεί και μέσα στον 21ο αιώνα.

Ένα κορίτσι φροντίζει τη μικρή του αδερφή.

Μια νεκροκεφαλή ζώου είναι κρεμασμένη πάνω από την πόρτα του goth για να διώξει τα κακά πνεύματα.

Η κόρη μιας ντόπιας δασκάλας παίζει στην ταράτσα.

Η Romali και οι φίλες της μαζεύουν ξύλα. Τους παίρνει συνολικά εφτά ώρες να πάνε και να έρθουν, γιατί τα ξύλα είναι σπάνια στην περιοχή.

Γυναίκες μαζεύονται στις ταράτσες των κτιρίων στο Humla.

Φαγητό που φτάνει στο goth, καθώς οι γυναίκες θεωρούνται ακάθαρτες και δεν μπορούν να μπουν στο σπίτι τους κατά την έμμηνο ρύση.

Η Laxmi εξηγεί ότι φοβάται μήπως μπουν κακά πνεύματα στο goth το βράδυ.

Η κόρη της Laxmi μαζεύει τα γαϊδούρια της οικογένειάς της στο goth.

Μια ηλικιωμένη γυναίκα σχηματίζει ένα σύμβολο με τα χέρια της στη διάρκεια τελετής.

Ένα κορίτσι στέκεται στην είσοδο του goth.


https://www.vice.com/gr

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος