Ελένη Ονάσογλου – Διαρκώς εστιασμένη στην πράξη

Ελένη Ονάσογλου – Διαρκώς εστιασμένη στην πράξη

  • |

Απόσπασμα από την συνέντευξη της φωτογράφου στην Πρωτεύουσα και στον Ανάργυρο Δεναξά. (Επιμέλεια : Νικολέτα Γερολιμίνη)


Για να σε γνωρίσει καλύτερα ο κόσμος, πες μας με δυο λόγια κάποια πράγματα για τον εαυτό σου.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Σύρο μέχρι και τα εφηβικά μου χρόνια. Στην πορεία έζησα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά πάντα επέστρεφα στο νησί μας για μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα τελευταία χρόνια πλέον ζω και εργάζομαι ως φωτογράφος στην Αθήνα.

Κάνε μια μικρή στροφή προς τα πίσω, στην παιδική σου ηλικία, στη γειτονιά που έπαιζες μικρή και πες μας ποια ήταν η πρώτη σου επαφή τότε με τη φωτογραφία και αργότερα μεγαλώνοντας ποιο ήταν το ερέθισμα να αρχίσεις να ασχολείσαι;

Από μικρή η μητέρα μου υπήρξε μια φιγούρα που θαύμαζα και ήταν πρότυπο για μένα. Η πρώτη μου λοιπόν επαφή με την φωτογραφία ήταν από εκείνη. Ήταν η φωτογράφος της οικογένειας. Την θυμάμαι να κρατάει την μηχανή της, δώρο του πατέρα της και να μας απαθανατίζει στις προσωπικές και οικογενειακές μας στιγμές. Αυτή η εικόνα της νομίζω, έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε αργότερα να ασχοληθώ και εγώ με την φωτογραφία.

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με τη φωτογραφία;

Ξεκίνησα να ασχολούμαι με την φωτογραφία από το 2005.  Το 2008 μου δόθηκε υποτροφία από την σχολή φωτογραφίας ESP. Ενόσω βρισκόμουν στην Κύπρο, ξεκίνησα την συνεργασία μου με μεγάλα περιοδικά μόδας όπως το Madame Figaro και το Bazaar. Το 2011 εγκαταστάθηκα στην Αθήνα και πλέον συνεργάζομαι με περιοδικά μόδας του εξωτερικού. Με εκπροσωπεί το πρακτορείο της Ιταλικής Vogue “Art + Commerce” και παράλληλα συνεργάζομαι με πρακτορεία μοντέλων της Αθήνας. Έχω πάρει μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς όπου και έχει διακριθεί η δουλειά μου. Το 2010 με επέλεξαν για την ετήσια έκθεση φωτογραφίας στα Κύθηρα. Το τελευταίο διάστημα όμως έχω αρχίσει να ερευνώ και τον τομέα της διεύθυνσης φωτογραφίας.

Ποιο είδος φωτογραφίας σε πρεσβεύει και σε χαρακτηρίζει και γιατί;

Δεν βάζω την δουλειά μου σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αν και το προφανές για πολλούς θα ήταν η φωτογραφία μόδας. Προσπαθώ όμως πάντα να διευρύνω τους ορίζοντές μου και να είμαι δεκτική σε κάθε τι καινούργιο το οποίο θα μπορέσει να με βοηθήσει να εκφράσω καλύτερα αυτά που θέλω να δείξω με την δουλειά μου.

Ποιες είναι οι συνεργασίες σου ως τώρα και οι εκθέσεις που έχεις κάνει;

Όπως προανέφερα, έχω συνεργαστεί με τους εκδοτικούς οίκους της Κύπρου,  περιοδικά στα εξωτερικό, διάφορους Έλληνες και Κύπριους σχεδιαστές και πρακτορεία μοντέλων Ελλάδας και εξωτερικού.  Έχω συμμετάσχει σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις, ενώ στα σχέδια μου είναι και η υλοποίηση μιας ατομικής.

Ποιον καλλιτέχνη από το χώρο σου θαυμάζεις;

Υπάρχουν αρκετοί καλλιτέχνες που μου αρέσει η δουλειά τους και όχι μόνο απαραίτητα από τον χώρο της φωτογραφίας αλλά και από τον ευρύτερο χώρο της τέχνης.

Έχεις μια πολύ όμορφη προσωπική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, την elenionasoglouphotography.gr που καλό θα ήταν να την επισκεφθούν όλοι για να γνωρίσουν τη δουλειά σου. Γενικά είσαι παιδί της τεχνολογίας ή σε ελκύουν οι παλιές αναλογικές φωτογραφικές μηχανές, ο σκοτεινός θάλαμος, η αναμονή για την επιτυχημένη ή όχι εμφάνιση των φιλμ; Ποια εποχή προτιμάς;

Αναμφίβολα είμαι παιδί της τεχνολογίας. Αν και κατά καιρούς έχω πειραματιστεί με φιλμ και σκοτεινό θάλαμο,  ίσως λόγω τους περιορισμένου χρόνου και του φόρτου εργασίας που έχω, επιστρέφω πάντα στην αμεσότητα της ψηφιακής μηχανής. Σαφώς όμως και με ελκύει η εποχή του φιλμ, ιδιαίτερα λατρεύω τα τυπώματα που προκύπτουν, οι υφές, η τονικότητα και γενικά τον ρομαντισμό που αποπνέει η εποχή της αναλογικής φωτογραφίας.

Κοιτάζοντας μπροστά, ποια είναι τα όνειρά σου σχετικά με την καριέρα σου;

Προσωπικά προτιμώ να κάνω ένα βήμα την φορά. Εξάλλου η προετοιμασία για κάθε concept μου είναι τέτοια και από πλευράς μελέτης, έρευνας και τελικής επιλογής, που πρέπει να είμαι διαρκώς εστιασμένη στην πράξη.


Εκθέσεις

·      Sep.2015: “The Blue Land” presentation of my work in Fotoinstabul 2015·      May. 2015: “Home” exhibition curated by Jacob Aue Sobol and Sun Hee Engelstoft in Delmar Gallery in Sydney

·       Mar. 2015: “Family” curated by Platon Rivellis in the Benaki Museum, at Koumpari 1 str, Kolonaki, Athens, Greece.

·       Jan. 2015: “Home” curated by Jacob Aue Sobol and Sun Hee Engelstoft, at Casa Bianca, Thessaloniki, Greece.

·       Dec. 2014: Presentation by Platon Rivellis in the Benaki Museum at 138 Pireos Street, Athens, Greece.

·       Oct. 2014: The Fashion Room Service Presentation at City Circus Hostel, 16, Sarri str, Athens.

Διεύθυνση φωτογραφίας

·       Jul.2015:  ‘Enheduanna – A Manifesto of Falling’ World Premiere of the first Live Brain-   Computer Cinema Performance, CCA Glasgow

·       Dec. 2014: “Where Am I at Home?” at “The engine starts”, Thessaloniki, Greece.

·       Jul. 2014: “Where Am I at Home?” at “Festival Miden 2014”, Kalamata, Greece.


http://www.protevousa.gr, http://www.ifocus.gr

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος