Δεν υπάρχει πιο πολύτιμη ανθρώπινη λειτουργία από τη μνήμη, με την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτή δεν επανέρχεται ως βιωμένη συλλογική εμπειρία, για να περιχαρακώσει και να καταργήσει τη σημερινή πραγματικότητα, αλλά το αντίθετο: επανατοποθετείται στον παρόντα χρόνο, για να τον διαστείλει και να επιχειρήσει, κόντρα στην εγγενή ασυνέχειά του, τη δυνατότητα της ολιστικής συνείδησης.
Πόσο αξιόπιστη όμως μπορεί να είναι η ανθρώπινη μνήμη; Είναι, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, μια φωτογραφική μηχανή που καταγράφει τις στιγμές που ζήσαμε σε ένα κέντρο του εγκεφάλου, το οποίο έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιείται κάθε φορά και να μας μεταφέρει πίσω στο χρόνο;
Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος…
Ό,τι κι αν είναι πάντως, παραμένει μια εξαιρετική ανασύνθεση από θραύσματα βιωμένων πληροφοριών, που μπορούν να συνεγείρουν τα συναισθήματα και να μεταφέρουν στο σήμερα την ουσία των στιγμών που πέρασαν και χάθηκαν.
Στο τεύχος του Οκτωβρίου που κυκλοφορεί θα βρείτε:
- Ένα μικρό αφιέρωμα στην 28η Οκτωβρίου 1940 έτσι όπως την θυμήθηκαν και την κατέγραψαν οι: Θ. Μ. Πολίτης και Σπύρος Γερολυμάτος, καθώς και οι Καινουργιώτες, Χριστόφορος Καρράς, Χρήστος Καλφούτζος, Ανδρέας Πρεμέτης, Παύλος Λαμπροκωστόπουλος, Βασίλης Τσίγκας και ο Χρήστος Πανδρεμένος, τη μνήμη των οποίων κατέγραψε ο Δημήτρης Ντόκας (http://www.prototypia.gr/).
- Ένα κείμενο του Κ. Σ. Κώνστα για τους Αιτωλοακαρνάνες Φιλικούς που είναι καταγεγραμμένοι στις επίσημες πηγές.
- Μια ιστορία του Χρ. Θεοδωρόπουλου για μια παλιά φωτογραφία και μια Βραχωρίτισσα στη Μικρά Ασία.
- Την ιστορία ενός Καλυβιώτη που έσωσε έναν Ιταλό στρατιώτη, όπως την κατέγραψε ο Γιώργος Πανταζόπουλος.
- Ένα αυτοβιογραφικό κείμενο του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη με τίτλο «Στο Αγρίνιο μείναμε όλο το καλοκαίρι…».
- Ένα κείμενο του Γεράσιμου Γερολυμάτου για ένα άγνωστο και πρωτοποριακό στέκι του Αγρινίου με τίτλο το Νεανικό Εντευκτήριο «L’ Ospice»
- Την ιστορία κατασκευής του μνημείου του Δημήτρη Βλάχου στην Κυψέλη, από τον Νίκο Σκιαδά
- και τέλος το 2ο μέρος του Λαϊκό Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου, τα πρακτικά του οποίου δημοσιεύονται για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, καθώς επίσης και δύο κείμενα του Θανάση Παλιούρα για την Ντούτσαγα.
Το «αρχείο Αγρινίου» μπορείτε να το βρείτε στα βιβλιοπωλεία: Μαργαρίτη (Δημοτσελίου 17-19), Ξενόγλωσσο (Καζαντζή 25), Αφων Χριστοδουλόπουλου (Παπαστράτου 10)και στα πρακτορεία τύπου και εφημερίδων στην Πλ. Δημοκρατίας και Ηλία Ηλιού, στο Μίνι Μάρκετ Χαρ. Τρικούπη και Μακρή, καθώς και σε επιλεγμένους χώρους.