Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων ΟΑΕΕ: Η κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ

Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων ΟΑΕΕ: Η κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ

  • |

Τη σταδιακή αποχώρηση του κράτους από την Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και την αλλοίωση του αλληλέγγυου χαρακτήρα της, προαναγγέλλει το σχέδιο διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Ο διαχωρισμός της σύνταξης σε «εθνική» και «ανταποδοτική», όπου το κράτος θα εγγυάται μόνο το πρώτο μέρος (με ή χωρίς εισοδηματικά κριτήρια), μετατρέπει το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό. Η ασφάλιση γίνεται ατομική υπόθεση και ανοίγει ο δρόμος διάπλατα για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Η οδηγία της ΕΕ «Φερεγγυότητα ΙΙ», ενσωματώνει στο ελληνικό δίκαιο μια σειρά διατάξεις που ρυθμίζουν την ασφαλιστική αγορά στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Τη ίδια στιγμή μειώνουν τις κύριες συντάξεις από 15-45%, καταργούν το ΕΚΑΣ έως 20 2020, τα εφάπαξ και οι επικουρικές συντάξεις είναι στον αέρα, ενώ οι αλλαγές στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και των αγροτών θίγουν για άλλη μια φορά τους συνεπείς και έντιμους μικροεισοδηματίες. Και αυτά προστίθενται στις αλλαγές που έγιναν ήδη από το καλοκαίρι και αφορούν την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης έως και 17 χρόνια, την αύξηση στις κρατήσεις και την μείωση της κατώτατης σύνταξης.

ΕΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ – ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ – ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Εμείς σαν εργαζόμενοι στα Ασφαλιστικά Ταμεία θιγόμαστε επιπλέον στο κομμάτι των συνθηκών εργασίας, αλλά και της ύπαρξης των θέσεων μας στο νέο φορέα. Το άρθρο 49 του σχεδίου Κατρούγκαλου αναφέρει ότι με Προεδρικό Διάταγμα θα καταρτιστεί το οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ, όπου θα καθοριστεί: «ο αναγκαίος αριθμός θέσεων του προσωπικού, που θα κατανεμηθεί στις κατά τόπους υπηρεσίες του, κατά κατηγορία και κλάδο.»!

Όσο για την ενοποίηση αντιλαμβανόμαστε τι συνθήκες χάους και διάλυσης θα αντιμετωπίσουμε, καθώς οι περισσότεροι έχουμε βιώσει το χαμό του 2007, με πολύ πιο ευνοϊκές συνθήκες τότε και για εμάς και για τους ασφαλισμένους.

Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι στο νέο φορέα προβλέπεται Τμήμα Πειθαρχικών Υποθέσεων, καθώς θεωρούν ότι θα υπάρχουν συνέχεια πειθαρχικά παραπτώματα από το προσωπικό του!

ΔΕΝ ΛΥΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Σε όλο το πόνημα του Κατρούγκαλου δεν υπάρχει ούτε μία γραμμή για τα πραγματικά προβλήματα των Ασφαλιστικών Ταμείων και πως μπορούν να λυθούν. Γιατί η Κοινωνική Ασφάλιση δεν έχει υψηλές δαπάνες για τις συντάξεις, αλλά μειωμένα έσοδα, λόγω της συστηματικής απαξίωσης και διάλυσης της και λόγω των μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας.

Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας, που δημιουργούν απώλειες 8 δις ετησίως! Την ίδια στιγμή ανυπολόγιστα έσοδα χάνονται από τα Ταμεία από την αύξηση της ανεργίας, την μείωση των μισθών και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, για τις οποίες φυσικά δεν προτείνουν καμία λύση, αντίθετα τις εντείνουν.

Ενώ οι απώλειες των αποθεματικών υπολογίζονται από 90 – 150 δις από την δεκαετία του 1950 έως σήμερα!

ΟΑΕΕ

Στον ΟΑΕΕ οι συνθήκες εργασίας διαρκώς χειροτερεύουν και δεν έχουμε καταφέρει να απαντήσουμε ικανοποιητικά στις επιθέσεις που δεχόμαστε. Παρά τις προσπάθειες που κάνουμε σαν παράταξη και τις προτάσεις που καταθέτουμε, η πλειοψηφία στο ΔΣ του συνδικάτου μας δεν ενεργοποιείται όσο θα έπρεπε. Οι συνάδελφοι δέχονται φορτική πίεση για επιπλέον καθήκοντα από την διοικητική ιεραρχία και συμπεριφορές που μας παραπέμπουν σε άλλες εποχές, συνεχίζονται οι οχλήσεις για την τήρηση του ωραρίου, χωρίς φυσικά να υπάρχει ανάλογη ανταμοιβή όταν καθόμαστε επιπλέον του ωραρίου ή όταν διεκπεραιώνουμε υποθέσεις εκτός εργασίας, ενώ οι μετακινήσεις των εργαζομένων εξακολουθούν να γίνονται σε συνθήκες καμαρίλας, χωρίς κοινά κριτήρια και ίδιες προϋποθέσεις.

Ταυτόχρονα έχει αρχίσει να καλλιεργείται, με ευθύνη της συνδικαλιστικής ηγεσίας, ένας διαχωρισμός σε σχέση με τους εργαζόμενους του ΙΚΑ, αντί να προσπαθούμε να χτίσουμε την ενότητα.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές που συρρικνώνουν την Κοινωνική Ασφάλιση, τις συντάξεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα οι εργαζόμενοι στα Ταμεία πρέπει να είμαστε στην πρωτοπορία των αγώνων του εργατικού κινήματος.

Δεν πρέπει να επηρεαστούμε από την προσπάθεια της κυβέρνησης για κοινωνικό αυτοματισμό, που θέλει να φέρει τη μία κοινωνική τάξη εναντίον της άλλης, ούτε από ενδεχόμενο δόλωμα και φήμες που ακούγονται για τρία Ταμεία αντί ενός. Θέλουν να διασπάσουν τον αγώνα μας και μετά θα επιτεθούν και σε εμάς. Η γνωστή τακτική του διαίρει και βασίλευε.

Η προσπάθεια της αντιμεταρρύθμισης στο Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αναδεικνύεται σε βαρόμετρο για την ίδια την πορεία της. Οι γενικευμένες κοινωνικές αντιδράσεις, με αποκορύφωμα τις μαζικότατες απεργιακές κινητοποιήσεις για το έκτρωμα Κατρούγκαλου στις 4 Φλεβάρη, αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι τα νεοφιλελεύθερα σχεδία διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης μόνο περίπατος δεν θα είναι.

Οι εργαζόμενοι στα Ταμεία μαζί με το εργατικό κίνημα μπορούμε και πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε για πάλη για την οριστική απαλλαγή της χώρας μας από τα μνημόνια, τη ρήξη με τις πολιτικές της ΕΕ και των δανειστών, για στάση πληρωμής του δημοσίου χρέους, μέχρι τη διαγραφή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του, για φορολόγηση του πλούτου και φοροελάφρυνση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Οι αγώνες μας μπορούν να νικήσουν κι ας έχουν έτοιμες ή όχι κοινοβουλευτικές λύσεις. Όπως σταματήσαμε το 2001 το ασφαλιστικό Γιαννίτση, έτσι και τώρα μπορούμε να το καταφέρουμε!

Με οργανωμένες και συντονισμένες απεργίες, διαδηλώσεις,
καταλήψεις με διάρκεια και δυναμισμό!

Διεκδικούμε:

• Αποκλειστικά Δημόσιο Ασφαλιστικό Σύστημα, που θα λειτουργεί με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες. Η ασφάλιση δεν είναι εμπόρευμα.

• Να ανακεφαλαιοποιηθούν τα Ασφαλιστικά Ταμεία και όχι οι τράπεζες. – Να πληρώσει η ολιγαρχία και το κράτος τις ζημιές των Ταμείων.