Θεσσαλονίκη: Πάνω από 870 λουκέτα μέσα στο 2015

Θεσσαλονίκη: Πάνω από 870 λουκέτα μέσα στο 2015

  • |

Σε αναστολή εργασιών οδηγήθηκαν στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2015 πάνω από 870 επιχειρήσεις-μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, αριθμός τετραπλάσιος σε σχέση με τις εγγραφές νέων, οι οποίες αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους στο ίδιο διάστημα (μόλις 200).

Τα παραπάνω υπογραμμίζει σε σημερινή ανακοίνωσή του το ΒΕΘ, που ενόψει των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου επισημαίνει ότι, σε μια περίοδο οριακή για την οικονομία και την κοινωνία, “τα φιλευρωπαϊκά κόμματα, παρά τις όποιες διαφορές τους, πρέπει να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν σε βάθος τετραετίας”.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΒΕΘ, Παναγιώτη Παπαδόπουλο, στο διάστημα 1 Ιανουαρίου-17 Σεπτεμβρίου 2015, η έναρξη επιχειρήσεων είναι μειωμένη κατά 32% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου (όταν είχαν κάνει την εγγραφή τους 295 επιχειρήσεις) και οι διαγραφές εμφανίζονται μειωμένες κατά 16% (στο εννεάμηνο του 2014 είχαν ανέλθει σε 1.042).

“Η ανασχετική τάση στις διαγραφές, που εξακολουθούν να είναι πολλές, δεν αποτελεί κάποια αισιόδοξη είδηση, άλλωστε το ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών χρόνο με το χρόνο γίνεται ολοένα και πιο αρνητικό.

Επιπλέον δεν είναι ακόμη εμφανή τα αποτελέσματα που θα προκύψουν το επόμενο διάστημα από τους ελέγχους κεφαλαίων, που αποτελούν αγκάθι για το επιχειρείν” υπογραμμίζει ο κ. Παπαδόπουλος.

Όπως προσθέτει, η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου θα πρέπει να στηριχθεί στο εξής τρίπτυχο: οριστική απομάκρυνση του κινδύνου εξόδου από το ευρώ, εξεύρεση εναλλακτικών μέτρων με ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και επιτάχυνση και ολοκλήρωση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος