Η Monsanto ανακοίνωσε ότι θα συμμορφωθεί με την εξαίρεση που ζήτησαν και κέρδισαν η Λετονία και η Ελλάδα, βάσει του πρόσφατου νόμου της Ε..Ε, που επιτρέπει στις χώρες να εξαιρούνται – αν το επιθυμούν – από αιτήσεις εταιρειών για καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων (γ.τ.) στο έδαφός τους. Μάλιστα, η Monsanto κατηγόρησε την Ελλάδα και την Λετονία για άγνοια της επιστήμης…
- by enallaktikos.gr | με πληροφορίες από reuters.com
Σύμφωνα με τον νέο νόμο που υπογράφηκε τον Μάρτιο, μεμονωμένες χώρες της μπορούν να ζητήσουν τον αποκλεισμό τους από κάθε αίτηση έγκρισης για την καλλιέργεια Γ.Τ.Ο.
Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αρμόδια για τις εγκρίσεις, αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν από κράτη – μέλη προς τις εταιρείες βιοτεχνολογίας , όπου μπορούν να να ζητούν την εξαίρεσή τους.
Οι γ.τ. καλλιέργειες είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες, κυρίως στην Αμερική και την Ασία, ωστόσο μόνο η ποικιλία καλαμποκιού MON810 της Monsanto καλλιεργείται στην Ευρώπη. Για τη συγκεκριμένη γ.τ. καλλιέργεια υπάρχουν έντονες αντιδράσεις. Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν δηλώσει πως είναι αντίθετες με την καλλιέργεια γ.τ.ο.. Η Βρετανία τάσσεται υπέρ, ενώ η κυβέρνηση της Σκωτίας απαγόρευσε πρόσφατα τις καλλιέργειες Γ.Τ.Ο. στο έδαφός της.
Η νομοθεσία της ΕΕ φαίνεται πως ενόχλησε ιδιαίτερα τη βιομηχανία βιοτεχνολογίας και τις ΗΠΑ, που θέλουν η Ευρώπη να ανοίξει πλήρως τις πόρτες στις γ.τ. καλλιέργειες, ως μέρος της σχεδιασμένης ληστρικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ (TTIP).
Σε χθεσινή δήλωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι μέχρι στιγμής μόνο η Λετονία και η Ελλάδα έχουν ζητήσει τη δυνατότητα εξαίρεσής τους από αίτηση της Monsanto για την καλλιέργεια του ΜΟΝ810.