Απολυμένοι από πλατφόρμες εξηγούν πως ελέγχονται αναρτήσεις, γιατί κλείνουν οριστικά λογαριασμοί

Απολυμένοι από πλατφόρμες εξηγούν πως ελέγχονται αναρτήσεις, γιατί κλείνουν οριστικά λογαριασμοί

  • |

Αλγόριθμοι και Γάζα: Η πρώτη γενοκτονία με τη βοήθεια των ψηφιακών πλατφορμών

Οι μεγαλύτερες ψηφιακές πλατφόρμες στον κόσμο λογοκρίνουν πληροφορίες,αφαιρούν ενοχλητικές αναρτήσεις, ιστορίες ή και σχόλια, απενεργοποιούν λογαριασμούς, περιορίζουν την ικανότητα αλληλεπίδρασης των χρηστών. Εφαρμόζουν τον σκιώδη αποκλεισμό, όπου η ορατότητα και η εμβέλεια του περιεχομένου για κάποιους μειώνεται δραματικά.

Αυτό ισχύει εδώ και αρκετό καιρό. Αλλά με τη γενοκτονία στη Γάζα και την ολοκληρωτική παρέμβαση για έλεγχο των πληροφοριών από το Ισραήλ και τους συμμάχους του, η λογοκρισία και ο περιορισμός εντάθηκαν και πολλαπλασιάστηκαν. Όσοι σε εταιρείες όπως η Microsoft, η Apple, η Google ή η Meta, αποδοκιμάζουν τη λογοκρισία και τη συνεργασία των ψηφιακών πλατφορμών με το Ισραήλ και την εθνική ασφάλεια, συχνά απολύονται.

Ο Αμερικάνος δημοσιογράφος Chris Hedges στην πρωτοχρονιάτικη εκπομπή του “The Chris Hedges Report” συνομίλησε με τρεις πρώην εργαζόμενους σε ψηφιακές πλατφόρμες. Απολύθηκαν επειδή διαφώνησαν και αντέδρασαν στη στενή συνεργασία των big tech με τον ισραηλινό στρατό.

Η συνέντευξη

Κρις Χέτζες: Δύο υπάλληλοι της Microsoft, ο Abdo Mohamed, ερευνητής και επιστήμονας δεδομένων και ο Hossam Nasr, μηχανικός λογισμικού, απολύθηκαν τον Οκτώβριο αφού οργάνωσαν μια αγρυπνία για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα έξω από τα κεντρικά γραφεία της Microsoft στο Redmond της Ουάσιγκτον. Οι δυο τους ήταν μέλη του “No Azure for Apartheid”, μιας ομάδας εργαζομένων της Microsoft που διαμαρτύρονταν για την πώληση της τεχνολογίας υπολογιστικού νέφους (Cloud) της Microsoft στο Ισραήλ.

Την ίδια μοίρα είχαν και οι υπάλληλοι της Google, οι οποίοι επέκριναν το συμβόλαιο 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας με το οποίο παρέχονται στην ισραηλινή κυβέρνηση και το στρατό υπηρεσίες cloud και μηχανικής μάθησης, με την κωδική ονομασία Project Nimbus. Ταυτόχρονα, η Meta, η οποία κατέχει το Facebook, το Instagram, τα Threads και το WhatsApp, φέρεται να έχει διαγράψει εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες δημοσιεύσεις που καταδικάζουν τη γενοκτονία από ομάδες εργαζομένων. Έχει αφαιρέσει περιεχόμενο και έχει αναστείλει ή έχει απαγορεύσει οριστικά λογαριασμούς ενάντια στη γενοκτονία στο Facebook αλλά και στο Instagram. Το 2012, η ​​Apple άνοιξε το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης στην Herzliya του Ισραήλ. Έχει επενδύσει εκατομμύρια, αν όχι δισεκατομμύρια, στην οικονομία του Ισραήλ.

Μαζί μου για να συζητήσουμε την καταστολή πληροφοριών, τη φίμωση όσων μιλούν ενάντια στη γενοκτονία και τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ αυτών των ψηφιακών πλατφορμών και του Ισραήλ και των μηχανισμών εθνικής ασφάλειας, είναι ο Saima Akhter, ο οποίος απολύθηκε από το Meta, ο Hossam Nasr, ο οποίος απολύθηκε από τη Microsoft και ο Tariq Ra’ouf, πρώην ειδικός στον τομέα της τεχνολογίας στην Apple που έχασε τη δουλειά του αφού μίλησε σε δημόσια φόρουμ για τους Παλαιστίνιους δικαιώματα.

Λοιπόν Saima, ας ξεκινήσουμε από εσάς. Μπορείτε να παρουσιάσετε τη δύναμη αυτών των πλατφορμών να ελέγχουν την αφήγηση και τις τεχνικές που χρησιμοποιούν για να φιμώσουν τις αντίθετες φωνές και να προωθήσουν την κυρίαρχη αφήγηση;

Σάιμα Αχτέρ: Ναι, υπάρχει στο υψηλότερο επίπεδο. Υπάρχει πολλή δύναμη στα χέρια λίγων ανθρώπων. Ακριβώς όπως συμβαίνει στην κυβέρνηση, γίνεται και σε αυτές τις μεγάλες εταιρείες και στους επικεφαλής αυτών των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας. Στη Meta, για παράδειγμα, υπάρχουν συγκεκριμένα άτομα στην ηγεσία που έχουν δεσμούς απευθείας με την ισραηλινή κυβέρνηση. Είναι η Jordana Cutler, η οποία εργαζόταν στο γραφείο του Νετανιάχου, που είναι επικεφαλής του συμβουλίου για την εβραϊκή διασπορά στη Meta. Είναι ο Guy Rosen, ο οποίος εργαζόταν στη Μονάδα 8200 του IDF. Και αυτοί είναι άνθρωποι που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές και τις πρακτικές ελέγχου περιεχομένου στο Meta.

Ο τρόπος με τον οποίο η Meta αφαιρεί μεγάλο μέρος του περιεχομένου και αποκλείει οριστικά λογαριασμούς είναι μέσω των “πολιτικών δημοσίευσης”. Έχετε πολιτικές, για παράδειγμα, για τη χρήση της λέξης “Σιωνισμός” που ταυτίζεται με τον όρο “Εβραϊκός”. Η ταύτιση αυτή είναι υπεύθυνη για την κατάργηση πολλών περιεχομένων. Έχετε επίσης την “πολιτική δημοσίευσης DOI”. Πρόκειται για οργανισμούς τους οποίους η Meta κρίνει ως “επικίνδυνους”. Το πως τους κρίνει και το ποιοί είναι αυτοί καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την αμερικανική κυβέρνηση. Παρόλο που πρόκειται για παγκόσμια πλατφόρμες, η εταιρεία είναι αμερικανική και η αμερικανική κυβέρνηση επηρεάζει αυτό που ορίζεται ως “τρομοκρατική οργάνωση”. Πάρτε για παράδειγμα της Χαμάς. Οτιδήποτε σχετίζεται με αυτήν, ακόμα και αν έχετε ένα κόκκινο τρίγωνο στο λογαριασμό σας, θα επισημανθεί και θα μπορούσε να είναι λόγος για να διαγραφεί οριστικά ο λογαριασμό σας. Εκτός από τα ζητήματα “πολιτικών δημοσίευσης” πιστεύω ότι υπάρχουν απλώς εγγενείς προκαταλήψεις μέσα στους ανθρώπους που κωδικοποιούν πολιτικές εποπτείας περιεχομένου. Η ηθική ή η γενοκτονία στην Παλαιστίνη δεν είναι στην κορυφή της λίστας τους για να δώσουν προτεραιότητα.

Κρις Χέτζες: Ταρίκ, είσαι παλαιστινιακής καταγωγής. Μπορείς να μας εξηγήσεις ποια είναι η κυρίαρχη αφήγηση που προωθούν οι ψηφιακές πλατφόρμες και ποια είναι η αφήγηση που αυτές οι ψηφιακές πλατφόρμες καταστέλλουν;

Ταρίκ Ραούφ: Για την καταστολή νομίζω είναι ξεκάθαρο, οτιδήποτε υποστηρίζει την Παλαιστίνη, οτιδήποτε υποστηρίζει την ειρήνη, τις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός, οτιδήποτε λέει “κατάπαυση του πυρός τώρα”, αυτά είναι θέματα που καταστέλλονται. Από την άλλη θέματα που υποστηρίζονται, που αναδεικνύονται είναι τα μηνύματα από τις σιωνιστικές κοινότητες, που λένε για παράδειγμα “στέκομαι στο πλευρό του Ισραήλ” που υποστηρίζουν ότι “όλοι οι Παλαιστίνιοι είναι τρομοκράτες”. Αυτή η αφήγηση ενισχύεται σε όλες αυτές τις εταιρείες, γιατί σε όλες αυτές σχεδόν όλη η ηγεσία τους είναι Σιωνιστές. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι αντιμετωπίζουμε τις ίδιες εμπειρίες, είτε εργαζόμαστε στην Apple είτε στη Meta είτε στη Microsoft ή στη Google. Δεν μπορεί να αφήσουν τους ανθρώπους να γράψουν π.χ ότι οι Παλαιστίνιοι είναι εντάξει, ότι οι κάτοικοι της Μέσης Ανατολής είναι άνθρωποι, γιατί τότε αυτό αποσταθεροποιεί ολόκληρη την κυρίαρχη αφήγηση η οποία επιβλήθηκε εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Κρις Χέτζες: Μπορείτε να μου δώσετε ορισμένα συγκεκριμένα παραδείγματα πραγμάτων που έχουν αποσιωπηθεί—δηλώσεις, πληροφορίες, ιστορίες που έχουν αποσιωπηθεί και, στη συνέχεια, συγκεκριμένα παραδείγματα πραγμάτων που έχουν διαδοθεί; Επειδή η ισραηλινή κυβέρνηση έχει διαιωνίσει μια σειρά από ψευδείς αφηγήσεις – αποκεφαλισμένα μωρά, συστηματικοί βιασμοί, ανθρώπινες ασπίδες στη Γάζα, τίποτα από αυτά δεν είναι επαληθεύσιμο. Τα περισσότερα από αυτά είναι αναληθή. Μπορείτε να μας δώσετε μερικά συγκεκριμένα παραδείγματα που εξηγούν αυτό το σημείο;

Ταρίκ Ραούφ: Αμέσως μετά τις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, στην ερευνητική ομάδα υπαλλήλων του μουσουλμανικού ειδικού καναλιού που έχει η Apple, ειδικά κανάλια έχουν όλες οι ομάδες, οι άνθρωποι έστελναν μηνύματα που καταδίκασαν τη γενοκτονία, μηνύματα που υποστήριζαν την ειρήνη ή ανέφεραν έναν αραβικό στίχο από το Κοράνι. Αυτά τα μηνύματα αναφέρονταν αμέσως, επισημαίνονταν μαζικά και διαγράφονταν μαζικά από την πλατφόρμα. Η γυναίκα που δημοσίευσε το αραβικό στίχο του Κορανίου απολύθηκε. Στον αντίποδα στο ειδικό εβραϊκό κανάλι στην Apple κυριάρχησε η σιωνιστική ρητορική, υποστηρίζονταν η γενοκτονία, αποκαλούσαν όλους τους Παλαιστίνιους τρομοκράτες. Κανένα από αυτά τα μηνύματα δεν αναφέρθηκε, δεν επισημάνθηκε, δεν καταργήθηκε. Ούτε ένα. Κανένας από αυτούς τους υπαλλήλους, τους οποίους γνωρίζουμε, δεν απολύθηκε ή επιπλήχθηκε για τον εγγενή ρατσισμό του.

Κρις Χέτζες: Ας μιλήσουμε λίγο για αλγόριθμους. Επειδή το μεγαλύτερο μέρος αυτής της καταστολής γίνεται μέσω αλγορίθμων; Ή μήπως κάνω λάθος;

Χοσάμ Νασρ: Ναι, νομίζω ότι όσον αφορά τη συγκράτηση του περιεχομένου. Δεν είμαι πραγματικά ο ειδικός, αλλά είναι αλήθεια ότι μεγάλο μέρος της καταστολής περιεχομένου συμβαίνει μέσω αλγορίθμων. Και επίσης επηρεάζεται πολύ από μεμονωμένες αποφάσεις που λαμβάνονται από αυτά τα στελέχη υψηλού επιπέδου που έχουν πολύ στενούς δεσμούς με το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα, με την αμερικανική βιομηχανία πληροφοριών, με την ισραηλινή βιομηχανία πληροφοριών.

Είναι λοιπόν τα άτομα που παρεμβαίνουν και κάπως ενημερώνουν τους αλγόριθμους, οι οποίοι στη συνέχεια συνεχίζουν τον κύκλο της καταστολής. Όσον αφορά τους αλγορίθμους θέλω να επισημάνω μια πολύ επικίνδυνη τάση. Η χρήση τους στη μηχανική μάθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, γίνεται όχι μόνο για την καταστολή περιεχομένου, αλλά και για να γίνει πιο αποτελεσματική ως “όπλο”, για να χρησιμοποιηθεί στη γενοκτονία στη Γάζα.

Η ισραηλινή βιομηχανία τεχνολογίας και ο ισραηλινός στρατός, ειδικότερα, είναι πρωτοπόροι στην ανάπτυξη μηχανών δολοφονίας που χρησιμοποιούν αλγόριθμους, που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να επιταχύνουν και να ενισχύουν τη πολεμική αποτελεσματικότητα τους. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ζούμε την πρώτη γενοκτονία στον κόσμο με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης. Για παράδειγμα έχουν αναπτύξει συστήματα όπως το «Ευαγγέλιο», η «Λαβάντα» ή το «Πού είναι ο μπαμπάς». ‘Ολα αυτά τα συστήματα εξουσιοδοτούν τον ισραηλινό στρατό να ταξινομεί τους Παλαιστίνιους ως τρομοκράτες, να τους στοχοποιεί όταν είναι πιο ευάλωτοι, μέσα στα σπίτια τους με τις οικογένειές τους, ή να τους παρακολουθεί όπου κι αν βρίσκονται σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.

Υπάρχουν αλγόριθμοι που παρακολουθούν τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη. Το πραγματικά τρομακτικό είναι ότι όλες οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες cloud – η Google, η Amazon και η Microsoft – είναι πολύ κρίσιμες για αυτήν την υποδομή, παρέχουν υπηρεσίες cloud, υπηρεσίες αποθήκευσης, υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης χωρίς τις οποίες ο ισραηλινός στρατός δεν θα μπορούσε να να είναι το ίδιο αποτελεσματικός. Ο ίδιος ο ισραηλινός στρατός δεν έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύσει όλο αυτή την ποσότητα δεδομένων που συλλέγει για τους Παλαιστίνιους. Υπάρχει ένα τρομακτικό δυστοπικό βίντεο ενός Ισραηλινού συνταγματάρχη που μιλάει για το πώς μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν αυτό που αποκαλούν civil cloud, όπως το Google Cloud και η Google, η Amazon και η Microsoft για να κατασκευάσουν αποτελεσματικά μια “πλατφόρμα όπλων”, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το cloud ως ένα όπλο από μόνο του, και καμαρώνουν και καυχιούνται για αυτό.

Κρις Χέτζες: Θίγετε ένα πολύ σημαντικό σημείο. Το “Magazine 972” έχει κάνει καλή δουλειά σε αυτό, αποκάλυψαν το πώς τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης επιταχύνουν πραγματικά την ικανότητα να επιλέγει ο στρατός τους στόχους. Οπότε, ναι, στην πραγματικότητα, πραγματοποιούν στοχευμένες δολοφονίες και βομβαρδισμούς με πολύ ταχύτερο ρυθμό. Θέλω να μιλήσω, Σάιμα, λίγο για τη συγχώνευση στα αρχεία του Twitter για την οποία έγραψε ο Ματ Ταίμπι. Μιλάει για τη στενή σχέση που έχουν αυτές οι εταιρείες με το FBI, με την Εσωτερική Ασφάλεια και πώς ελέγχουν το περιεχόμενο προσλαμβάνοντας υπαλλήλους απευθείας από αυτές τις εγχώριες υπηρεσίες πληροφοριών. Εννοώ ότι τα αρχεία του Twitter, νομίζω, αποκάλυψαν την πλήρη συγχώνευση μεταξύ του κράτους εθνικής ασφάλειας και αυτών των εταιρειών. 

Σάιμα Αχτέρ: Όπως ήδη είπα μια από τις μεγαλύτερες “πολιτικές δημοσίευσης”, είναι η πολιτική DOI, οι επικίνδυνοι οργανισμοί και τα άτομα, και αυτό επηρεάζεται άμεσα από τις ενημερωμένες πληροφορίες της αμερικανικής κυβέρνησης. Σε όλες τις εταιρείες τεχνολογίας, υπάρχει ένας σύνδεσμος από τη “Μονάδα 8200” η οποία είναι η CIA της ισραηλινής κυβέρνησης. Για παράδειγμα, η Meta αποκάλυψε πρόσφατα ότι δοθεί στην κυβέρνηση των ΗΠΑ η δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τεχνολογία AI η οποία όμως είναι ανοιχτού κώδικα. Απαγορεύεται η χρήση της τεχνολογίας AI από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στον κόσμο.

Ολόκληρη της συνέντευξη του Κρις Χέτζες με τους τρεις απολυμένους από εταιρείες Big tech μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ 

https://kommon.gr/dimokratika-dikaiomata/item/20704-apolymenoi-apo-platformes-exigoun-pos-elegchontai-anartiseis-giati-kleinoun-oristika-logariasmoi

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.